Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά όχι για όλους
EUROKINISSI

Εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά όχι για όλους

  • A-
  • A+

Από το 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδελφείας θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, σήμερα, στις 14.00, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, που δηλώνει καθ’ όλα έτοιμo να ανταπεξέλθει στη νέα πραγματικότητα, το σχέδιο του κινείται σε δύο βασικούς άξονες: τις σύγχρονες και ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Ως ασύγχρονη διδασκαλία νοείται η διαδικασία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου, σε σελίδες που παρέχει το Υπουργείο.

Η σύγχρονη διδασκαλία από την άλλη, απαιτεί τη μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από τους εκπαιδευτικούς, μέσω ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την οποία επισκέπτονται οι μαθητές/σπουδαστές και παρακολουθούν ζωντανά την παράδοση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, απαιτείται οι μαθητές να είναι κάτοχοι ηλεκτρονικών συσκευών (Η/Υ, tablet, κινητό) και φυσικά να μπορούν να εξασφαλίσουν αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο, κάτι το οποίο αμφισβητείται έντονα, καθώς, βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, νοικοκυριά σε ποσοστό 21,5% δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Αυτομάτως λοιπόν, η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποκλείει μαθητές, οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος απόκτησης Η/Υ και του μηνιαίου παγίου για τη σύνδεση στο διαδίκτυο.

«Η παρούσα κρίση μάς έφερε ενώπιον μίας πρόκλησης: να δράσουμε γρήγορα, ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την επαφή των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών μας με την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και να αξιοποιήσουμε παράλληλα τη δυνατότητα για περαιτέρω καλλιέργεια και εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Απευθυνόμαστε σε κάθε εκπαιδευτικό, σε κάθε μαθητή-σπουδαστή-φοιτητή, σε κάθε γονέα, καλώντας τους όλους να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και να αποκομίσουν όλα τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει. Έχουν να γίνουν πολλά, αλλά μπορούμε με τη συμβολή όλων μας», δηλώνει από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, η εξ αποστάσεως διδασκαλία καλύπτει τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα ΙΕΚ και τα Πανεπιστήμια.

Αναφορικά με τα σχολεία, το υπουργείο θα διαθέσει ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, δίνοντας προτεραιότητα στη Γ’ Λυκείου, για την πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης και εν συνεχεία, η ίδια πλατφόρμα θα διατεθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Μάλιστα, δίνεται το ελεύθερο στους Διευθυντές των σχολείων να  διαμορφώσουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα για την εκάστοτε τάξη. Ακόμη και εν μέσω κρίσης, η ηγεσία του υπουργείου δεν χάνει ευκαιρία να προωθήσει τα σχέδιά της για «μεγαλύτερη ελευθερία» και «αυτονομία», που είχε κάνει σημαία της από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε την εξουσία.

Πέραν της ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση στις υφιστάμενες ψηφιακές δομές του υπουργείου, δηλαδή στα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (http://ebooks.edu.gr/new/), το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (http://photodentro.edu.gr/aggregator/) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (http://aesop.iep.edu.gr).

Τα Πανεπιστήμια, που διαθέτουν ήδη και σε αρκετά μεγάλο βαθμό συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης μαθημάτων, θα ενισχυθούν επιπλέον με δύο ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης, ενώ σε ό,τι αφορά τα Δημόσια ΙΕΚ, θα δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για τα θεωρητικά μαθήματα.

Οι τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που θα παράσχει το υπουργείο σε σχολεία και Πανεπιστήμια, έχουν δημιουργηθεί από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft, ενώ ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα παρέχεται και μέσω της δημόσιας τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Κ. Μητσοτάκης: «Η χρονιά δεν χάνεται. Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας»

Η ψηφιακή εφαρμογή για την εξ αποστάσεως διδασκαλία τέθηκε για πρώτη φορά πιλοτικά σε λειτουργία, παρουσία του πρωθυπουργού. Απευθυνόμενος στους μαθητές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «οι Πανελλήνιες θα γίνουν, έχουμε δεσμευτεί, ελπίζουμε όλα να πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει αυτή η περιπέτεια. Ο κόπος σας δεν πάει χαμένος, η χρονιά δε χάνεται και θα πρέπει να συνεχίσετε και να προσαρμοστείτε όπως και όλοι μας σε αυτές τις ειδικές αντιξοότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και βέβαια με καλή διάθεση όλοι να συμμετέχουμε, όσο πιο πολύ μπορούμε, με τα καινούργια ψηφιακά εργαλεία, τα οποία μας δίνει το Υπουργείο και τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας», προσθέτοντας πως η τεχνολογία μπορεί να καταστεί σύμμαχός μας στην περίπτωση αυτή.

Μαζί με τον Πρωθυπουργό την πρώτη πιλοτική εφαρμογή της διαδικασίας παρακολούθησαν η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης.
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο μύλος της αγοράς όλα τ’ αλέθει
H έκθεση Πισσαρίδη είναι η προσπάθεια μετατροπής ενός από τους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους, αυτού της Παιδείας, σε «μηχανή που θα κινήσει την οικονομία».
Ο μύλος της αγοράς όλα τ’ αλέθει
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστροφή στην τηλεκπαίδευση και την εκπαιδευτική τηλεόραση
Η πρωτοβάθμια θα λειτουργήσει εξ' αποστάσεως (τις μεσημεριανές ώρες) με απόφαση της κυβέρνησης. Από την ερχόμενη Δευτέρα το πρόγραμμα.
Επιστροφή στην τηλεκπαίδευση και την εκπαιδευτική τηλεόραση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνεχίζουν οι μαθητές τον αγώνα σε πείσμα του κυβερνητικού εκφοβισμού
Νέα συγκέντρωση των μαθητών για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους έξω από το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.
Συνεχίζουν οι μαθητές τον αγώνα σε πείσμα του κυβερνητικού εκφοβισμού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκθετη και για την τηλεκπαίδευση η υπουργός Παιδείας
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε πάμπολλες παραλείψεις στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης και δίνει περιθώριο τριών μηνών στο υπουργείο Παιδείας για να συμμορφωθεί.
Εκθετη και για την τηλεκπαίδευση η υπουργός Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
5+1 ερωταπαντήσεις για την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που απασχολούν οικογένειες και εκπαιδευτικούς.
5+1 ερωταπαντήσεις για την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας