• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 24.1°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 22.8°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 22.7°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 18.3°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.5°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 22.7°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.7°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  85%
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σμίκρυνση της διδακτικής ώρας, τέλος οι εκδρομές

 • A-
 • A+

Πρωτόγνωρες εξελίξεις, με άγνωστες συνέπειες στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε κρίσιμα εγχειρήματα, όπως την οργάνωση των πανελλαδικών, αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας.

Η μείωση των διδακτικών ωρών (από 45 σε 35 λεπτά) και η κατάργηση των περιπάτων (προβλέπονται δύο ανά μήνα) είναι από τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν, όπως ανακοίνωσε χθες η κ. Κεραμέως, ενώ υπό εξέταση είναι τα μαθήματα τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα, ακόμη και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αν χρειαστεί, θα γίνει και παράταση του σχολικού έτους, επισήμανε η υπουργός Παιδείας, μέτρο, πάντως, που προβλέπεται στην περίπτωση παράτασης της αναστολής των μαθημάτων, εξέλιξη η οποία αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Το παράλληλο κλείσιμο των φροντιστηρίων θα επηρεάσει δραματικά την προετοιμασία των πανελλαδικών.

Ηδη μαθητές και καθηγητές λένε πως η αναπλήρωση στο σχολείο μπορεί να στριμωχτεί σε πιο σφιχτό ωράριο στο σχολείο, σε Σαββατοκύριακα και στις διακοπές του Πάσχα, όμως η διακοπή της προετοιμασίας στα φροντιστήρια, ειδικά των μαθητών της γ’ Λυκείου, θα έχει σοβαρές συνέπειες. Πάντως, εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, ειδικά αν υπάρξουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.

Η ίδια η υπουργός ήδη αναφέρθηκε ενδεικτικά στη μείωση της εξεταζόμενης ύλης. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, υπό εξέταση είναι και η πιθανότητα μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης των πανελλαδικών, αν φυσικά επιβληθεί από τις εξελίξεις και ειδικά αν παραταθεί το σχολικό έτος.

Ο,τι πουν οι εμπειρογνώμονες

«Εξετάζουμε τα δεδομένα κάθε στιγμή, κάθε ώρα», είπε η κ. Κεραμέως. «Θα επανεξετάζουμε διαρκώς, αλλά πάντα στη βάση των εισηγήσεων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων». Για τον λόγο αυτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα επιπλέον μέτρο, όπως η παράταση της αναστολής των μαθημάτων μέχρι το Πάσχα, ώστε να αποφευχθεί αποτελεσματικότερα ο κίνδυνος της εξάπλωσης του ιού.

Σημειώνεται ότι κανονικά το σχολικό έτος για τα Γυμνάσια λήγει στις 31 Μαΐου, ενώ για τα Λύκεια το τελευταίο δεκαήμερο του ίδιου μήνα, με τις πανελλαδικές να προγραμματίζονται, όπως συνηθίζεται, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου (πέρυσι στις 6 Ιουνίου).

Πάντως, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και δεν είναι όλες οι λύσεις αποτελεσματικές. Ηδη οι έχοντες γνώση και εμπειρία αμφιβάλλουν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ακόμα και με τη συμβολή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Ο πρόεδρός του έχει δηλώσει πως μπορεί να διαθέσει τεχνογνωσία, αλλά και την ηλεκτρονική πλατφόρμα τόσο για τα ΑΕΙ όσο και για τα σχολεία των πληττόμενων περιοχών στην Πελοπόννησο. «Δεν μπορεί να είναι τόσο μαζικό. Δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα αλλά ούτε και ο χρόνος για την απαραίτητη προετοιμασία και ακολούθως την εφαρμογή», λένε εκπαιδευτικοί ειδικότητας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα εγκύκλιο, την οποία το υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει στα σχολεία από τις 20 Φεβρουαρίου, προβλέπεται για την αναπλήρωση των μαθημάτων:

α) αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων
β) περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών
γ) περικοπή περιπάτων και εκδρομών
δ) Αν τα σχολεία δεν λειτουργήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, το διδακτικό έτος μπορεί να παραταθεί για αντίστοιχο ή μικρότερο χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ακόμα:

Α) οι γονείς και κηδεμόνες να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους διδάσκοντες, προκειμένου να ενημερώνονται για την πρόοδο των τέκνων τους

Β) ελέγχους προόδου σε κλειστό και σφραγισμένο φάκελο στην τσάντα μαθητή (όταν θα ανοίξουν τα σχολεία προφανώς).

Η υπουργός δεν είπε τίποτα για τις Εκκλησίες και την ανάγκη ανάλογων προειδοποιήσεων, παρά το γεγονός ότι είναι η αρμόδια υπουργός. Ωστόσο, ερωτηθείσα για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μη διακόψει την Αγία Κοινωνία, ανέφερε τη σύσταση των ειδικών ότι η μετάδοση της νόσου γίνεται και με το σάλιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι ομοιότητες με τις αναχρονιστικές παρεμβάσεις Κεραμέως
Δύο ήταν οι μαθητικές κινητοποιήσεις που έγιναν κινήματα, αυτές του 1990 και του 1999 που έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αποφάσεις της Νίκης Κεραμέως σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.
Οι ομοιότητες με τις αναχρονιστικές παρεμβάσεις Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με προαιρετική μάσκα στα σχολεία εν μέσω γρίπης και κορονοϊού
Σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργείου η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών είναι προαιρετική, όπως επίσης και για τους οδηγούς και συνοδούς σχολικών λεωφορείων.
Με προαιρετική μάσκα στα σχολεία εν μέσω γρίπης και κορονοϊού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγιασμός χωρίς μάσκες και τεστ
Μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η χρήση της μάσκας παραμένει προαιρετική στα σχολεία, ενώ παράλληλα οι ειδικοί συστήνουν τη διενέργεια τεστ μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα.
Αγιασμός χωρίς μάσκες και τεστ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
Η Εκπαίδευση βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία, καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας.
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τις εξηγήσεις της υπουργού.
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας