Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξηλώνει και ξαναράβει
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξηλώνει και ξαναράβει

  • A-
  • A+
Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Νίκη Κεραμέως, επαναφέρει την Τράπεζα Θεμάτων στα Λύκεια και τροποποιεί το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τον τρόπο εκλογής πρυτάμεων.

Παρεμβάσεις σε αρκετά μεγάλο φάσμα της εκπαίδευσης περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει και παρουσιάζει –εκτός απροόπτου– σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η Νίκη Κεραμέως. Με άξονα πάντα το ξήλωμα των επί ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήσεων και την επαναφορά των επί ΣΥΡΙΖΑ καταργηθέντων, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δρομολογήσει την επανακαθιέρωση της Τράπεζας Θεμάτων πιλοτικά από του χρόνου στην Α' Λυκείου, νέο σύστημα επιλογής στελεχών συμπεριλαμβανομένης της συνέντευξης, εισαγωγή στα ΑΕΙ με συνυπολογισμό της επίδοσης σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές κ.ά.

Αν και έχει καθυστερήσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, πηγαίνοντας πολύ πίσω ορισμένες πρωτοβουλίες, η υπουργός θα καταθέσει τις προσεχείς ημέρες προς διαβούλευση το σχέδιο ώστε να προλάβει ό,τι μπορεί να δρομολογηθεί. Αναλυτικότερα οι προωθούμενες αλλαγές:

● Επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων: Συγκαταλέγεται στην επαναφορά του καθεστώτος προ ΣΥΡΙΖΑ. Θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την Α' τάξη Λυκείου, από την επόμενη σχολική χρονιά.

● Παρεμβάσεις στον ισχύον σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ: Πριν από την ολική αντικατάστασή του, τον επόμενο χρόνο, η νέα ηγεσία του υπουργείου μετά τις πρώτες παρεμβάσεις άμα τη εμφανίσει της (αναστολή λειτουργίας τμημάτων, κατάργηση της δυνατότητας απευθείας εισαγωγής σε πανεπιστημιακά τμήματα μέσω απολυτηρίου κ.ά.) προχωρά στην επόμενη φάση. Μεταξύ των «διορθώσεων», όπως τις έχει χαρακτηρίσει η κ. Κεραμέως, είναι ο συνυπολογισμός των επιδόσεων των μαθητών στις τρεις τάξεις του Λυκείου με αύξουσα βαρύτητα από τάξη σε τάξη.

● Διαδικασία επιλογής διευθυντών: Με πιθανότερη την παραμονή των νυν 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης στη θέση τους, το νέο σύστημα στην πρώτη του εφαρμογή θα αφορά όλα τα στελέχη εκπαίδευσης που ακολουθούν, δηλαδή από τους διευθυντές εκπαίδευσης έως τους διευθυντές σχολείων. Πλέον, συμπεριλαμβάνονται και οι σχολικοί σύμβουλοι, καθώς ο θεσμός επανέρχεται μετά την αντικατάστασή του επί ΣΥΡΙΖΑ από τους συντονιστές εκπαίδευσης.

Η μοριοδότηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διαδικασία μοριοδότησης, η οποία θα διενεργείται υπό τον ΑΣΕΠ, βασίζεται σ'εέναν συνδυασμό κριτηρίων μεταξύ των ακαδημαϊκών προσόντων και της προϋπηρεσίας, ενώ θα περιλαμβάνει το «αμαρτωλό» κριτήριο της συνέντευξης και το αμφιλεγόμενο της αξιολόγησης.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η ποσόστωση στα κριτήρια, καθώς ανάλογα με τη βαρύτητά τους μπορεί να ευνοηθούν κατηγορίες έναντι άλλων (νεότεροι με περισσότερους τίτλους ή εμπειρότεροι σε σχέση με έχοντες μικρότερη θητεία κ.ο.κ.). Η παρουσία ή όχι συνδικαλιστών στα υπηρεσιακά συμβούλια έχει προβληματίσει αρμοδίους.

● Για τον σχολικό σύμβουλο: Αποτελεί τη συνέχεια του ξηλώματος όλων όσα είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας. Στις αρμοδιότητές του και η αξιολόγηση των μονάδων. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα καθυστερήσει, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κ. Κεραμέως.

● Για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία: Θα γίνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλη τη χώρα ώστε όσα σχολεία ενδιαφέρονται να ζητήσουν τη μετατροπή τους σε Πρότυπα ή Πειραματικά. Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι θα δημιουργηθούν 24 Πρότυπα και 38 Πειραματικά. Η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται με κλήρωση στην πρωτοβάθμια και με εξετάσεις στη δευτεροβάθμια.

● Για τις νέες θεματικές: Οπως έχει ήδη αναφέρει και η ίδια η υπουργός, θα δοθεί προτεραιότητα στην κυκλοφοριακή αγωγή, στη σεξουαλική αγωγή, στον εθελοντισμό, στην προφύλαξη από φυσικές καταστροφές αλλά και στον σεβασμό στη διαφορετικότητα κ.ά.

● Για τις πρυτανικές εκλογές: Θα γίνουν αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτανικού συμβουλίου αλλά και για τις θέσεις του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων. Επανέρχεται φυσικά η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις πρυτανικές εκλογές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλαγές στο Λύκειο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα περιέχει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια, ρυθμίσεις σχετικά με τα νέα προγράμματα σπουδών, τις δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης και την...
Αλλαγές στο Λύκειο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπουργικά τεχνάσματα με τις προσλήψεις στα ΑΕΙ
Μετά το πρώτο βήμα προς την «αναβάθμιση» των ΑΕΙ με τη σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης με την αξιολόγησή τους, αναζητούνται τρόποι για το επόμενο μεγάλο βήμα. Λιγότερες προσλήψεις, με ελαστικοποίηση του 1...
Υπουργικά τεχνάσματα με τις προσλήψεις στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το μεγάλο καπέλο στα ΑΕΙ
Με τη συγκρότηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής η οποία φαίνεται να παίρνει τη μεγάλη εκδίκηση για τα Συμβούλια Ιδρύματος αρχίζει η μεγάλη συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.
Το μεγάλο καπέλο στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέσω αξιολόγησης η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
Επιφυλακτικοί οι πρυτάνεις περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο από την υπουργό Παιδείας και αυτομάτως θα τεθεί σε δεκαπενθήμερη διαβούλευση.
Μέσω αξιολόγησης η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες φουρτούνες στην Παιδεία
Φωτιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανάβουν οι προθέσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως για αξιολόγηση, αριστεία, σημαιοφόρους, επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία και μέτρα ιδιωτικοποίησης...
Νέες φουρτούνες στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ναι» και «όχι» από τους πρυτάνεις
Αρκετά «ναι» αλλά και μερικά κατηγορηματικά «όχι» είπαν στην υπουργό Παιδείας οι πρυτάνεις κατά τη Σύνοδό τους, το Σάββατο, η οποία πάντως προσδιορίστηκε από την έφοδο δεκάδων φοιτητών που διαμαρτύρονταν για...
«Ναι» και «όχι» από τους πρυτάνεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας