Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κάτω οι νόμοι και οι κανονισμοί, αυτό το νομοσχέδιο θα ανατραπεί»
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κάτω οι νόμοι και οι κανονισμοί, αυτό το νομοσχέδιο θα ανατραπεί»

  • A-
  • A+
Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν ενάντια στις αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Παιδείας στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ● Δυνατό «όχι» από τους μαθητές και στο ζήτημα της εξίσωσης των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Mε παλμό και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το μαθητικό συλλαλητήριο ενάντια στις αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Παιδείας στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δεκάδες 15μελή Συμβούλια Μαθητών από σχολεία της Αττικής καλούσαν στη χθεσινή κινητοποίηση, αντιδρώντας στις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο, τη μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια σε συνδυασμό με την επαναφορά της βάσης εισαγωγής του 10, ενώ το ζήτημα της εξίσωσης των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων βρέθηκε πολύ ψηλά στην ατζέντα της μαθητικής κινητοποίησης.

«Κάτω οι νόμοι και οι κανονισμοί, αυτό το νομοσχέδιο θα ανατραπεί», ανέγραφε το πανό της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας, ενώ μαθητές και φοιτητές φώναξαν συνθήματα διεκδικώντας «Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους».

Χιλιάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, θέτοντας μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την κοινότητα, όπως τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία, τα προβλήματα που εντοπίζονται στα κτίρια όπου στεγάζονται οι σχολικές μονάδες και η απουσία θέρμανσης από τις αίθουσες διδασκαλίας.

«Οσο όλες οι κυβερνήσεις κάνουν το σχολείο μας εξοντωτικό, ακριβό εξεταστικό κέντρο, όσο στέκονται απέναντι στο δίκαιο αίτημα των μαθητών και των φοιτητών για αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών, όσο βλέπουν τους μαθητές και τους φοιτητές σαν «κόστος», όσο μας αφήνουν χωρίς καθηγητές και μετά τις πανελλαδικές θα μας κάνουν κριτική ότι έχουμε χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, τόσο οι μαθητές θα είμαστε στους δρόμους», ανέφερε το κάλεσμα του Συντονιστικού.

«Εξεταστικό κάτεργο»

Ο Θοδωρής, που συμμετείχε στη χθεσινή κινητοποίηση μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, μαθητή της Α’ Λυκείου που θα βιώσει όλες τις επερχόμενες αλλαγές, μας λέει ότι η κινητοποίηση εκφράζει την ανησυχία των μαθητών για το δημόσιο σχολείο το οποίο βλέπουν να «μετατρέπεται σε εξεταστικό κάτεργο που δεν θα είναι προσβάσιμο στη λαϊκή οικογένεια».

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) είχε κηρύξει για χθες δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας, στηρίζοντας έμπρακτα τη μαθητική κινητοποίηση.

«Αγωνιζόμαστε μαζί γιατί δεν δεχόμαστε η εκπαίδευση να γίνει ένα ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, δεν δεχόμαστε το σχολείο της αδιοριστίας, των χιλιάδων κενών και ελλείψεων, το σχολείο-εξεταστικό κέντρο που θα πετά μαθητές και εκπαιδευτικούς στον δρόμο. Μαζί με τους μαθητές παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των μαθητών εξέφρασαν η ΚΝΕ αλλά και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, μαθητές των οποίων συμμετείχαν τόσο στο συλλαλητήριο όσο και στις τοπικές κινητοποιήσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.

«Ως μαθητές διεκδικούμε σήμερα ένα σχολείο με συνειδητοποιημένους μαθητές, που γνωρίζουν για τι παλεύουν και γιατί πρέπει να συνεχίσουν να παλεύουν. Θέλουμε ένα σχολείο που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Οχι ένα ταξικό σχολείο, αλλά ένα σχολείο όπου ο καθένας θα μπορεί να μορφωθεί χωρίς οικονομικές προϋποθέσεις. Με λίγα λόγια διεκδικούμε ουσιαστική δημόσια και δωρεάν Παιδεία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος, πρόεδρος του 15μελούς του Μουσικού Σχολείου Πειραιά και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νίκη μετά μουσικής
Μετά την έντονη αντίδραση γονέων και μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αποσύρει τη διάταξη που άλλαζε ριζικά την εκπαιδευτική και διοικητική...
Νίκη μετά μουσικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές αντιστέκονται στις φασιστικές προκλήσεις
Την ώρα που ορισμένα σχολεία στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία προχωρούν σε καταλήψεις και καλούν σήμερα σε πορεία για το Μακεδονικό, η Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί...
Οι μαθητές αντιστέκονται στις φασιστικές προκλήσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαμαρτυρία στο γραφείο Γαβρόγλου
Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στην Γ’ Λυκείου και τον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητούν μαθητές και φοιτητές από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με παράσταση...
Διαμαρτυρία στο γραφείο Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές απαιτούν το σχολείο που τους αξίζει
Την ώρα που στο υπουργείο Παιδείας γινόταν η τελετή παράδοσης-παραλαβής, χιλιάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για το νέο Λύκειο αλλά και για τις ελλείψεις που εντοπίζονται...
Οι μαθητές απαιτούν το σχολείο που τους αξίζει
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με συνταγή Μνημονίου το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση
Στη περίοδο των απολύσεων επιστρέφει η ιδιωτική εκπαίδευση με τη νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας η οποία έθεσε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο-δώρο στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης.
Με συνταγή Μνημονίου το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αιφνιδιασμός και στην ιδιωτική εκπαίδευση από Κεραμέως
Με την προσφιλή της πλέον πρακτική του αιφνιδιασμού και της πλήρους αποχής από τον διάλογο και τη διαβούλευση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,...
Αιφνιδιασμός και στην ιδιωτική εκπαίδευση από Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας