Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λυρισμός και μετριοπάθεια

«Εχω πολύ καλή εικόνα για το πρόσωπο, είχε καλή ομάδα στο Πανεπιστήμιο, συνεργαστήκαμε πολύ καλά, προσωπικά πιστεύω θα κατάφερνε περισσότερα αν ήταν πιο διεκδικητικός και αποφασιστικός, αλλά ο Μήτκας (αριστερά) έχει άλλο τρόπο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μπουτάρης.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λυρισμός και μετριοπάθεια

  • A-
  • A+
Ποιος είναι ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας που προτάθηκε από την υπουργό Παιδείας να αναλάβει πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, εισήγηση που έγινε αποδεκτή από το υπουργικό συμβούλιο.

Μετριοπαθής δεξιός, τεχνοκράτης αλλά και λάτρης του εκφραστικού λυρισμού, ισορροπιστής, ρέκτης των συμβιβασμών, επικός όταν αναφέρεται στην καταγωγή του από τη Φλώρινα, με καλές αλλά διακριτικές σχέσεις με την Εκκλησία, ο τέως πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Περικλής Μήτκας, αναλαμβάνει πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης καθώς το υπουργικό συμβούλιο αποδέχτηκε την εισήγηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και τώρα απομένει να πάρει την έγκριση από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Λυρισμός και μετριοπάθεια εκφράστηκαν με τον καλύτερο τρόπο στην τοποθέτησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν σε άρθρο του στην «Καθημερινή» (18.6.18) σημείωνε πως «ούτε η αισιόδοξη ανάγνωση που αναφέρεται στα κείμενα και τις επιφυλάξεις που “κατορθώσαμε” να επιβάλουμε με αναπαύει ούτε οι ακραίες και φανατικές αντιρρήσεις με βρίσκουν σύμφωνο».

Και αφού αναφερόταν στους παππούδες του από το Μοναστήρι, η διαφωνία του περιγραφόταν με συναισθηματικό λυγμό «σαν να θάμπωσε η λάμψη, το κλέος, η περηφάνια, σαν να στέρεψε μια παλιά πηγή, σαν να πνίγεται η φωνή της ράτσας που πρέπει να αντηχεί μέσα μας».

Αναγόρευση Ανθιμου

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τον κ. Μήτκα. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μπουτάρης σημειώνει ότι «έχω πολύ καλή εικόνα για το πρόσωπο, είχε καλή ομάδα στο Πανεπιστήμιο, συνεργαστήκαμε πολύ καλά, προσωπικά πιστεύω θα κατάφερνε περισσότερα αν ήταν πιο διεκδικητικός και αποφασιστικός, αλλά ο Μήτκας έχει άλλο τρόπο…».

Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, κρατάνε την αναποφασιστικότητά του στο θέμα της συνένωσης ΑΠΘ και ΤΕΙ, αν και στη μνήμη τους βαραίνει η απόφασή του ως πρύτανη να κλείσει το Πανεπιστήμιο τη μέρα ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Παλέ ντε Σπορ, όταν είχε επικαλεστεί τον φόβο επεισοδίων για το Μακεδονικό.

Και οι περισσότεροι θυμούνται την τελευταία πράξη του ως πρύτανη να ολοκληρώσει την αναγόρευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και μάλιστα όχι στο Πανεπιστήμιο αλλά στη μητροπολιτική κατοικία.

Ελειπε στις ΗΠΑ

Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν ότι ο κ. Μήτκας θα ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. μετά το πέρας της πρυτανικής θητείας του, αλλά διαψεύστηκαν. Μάλιστα έλειπε στις Ηνωμένες Πολιτείες με εκπαιδευτική άδεια και επέστρεψε εσπευσμένα για να αναλάβει τη νέα του θέση και, όπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» λίγο μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, «η πρόταση είναι τιμητική για εμένα και φυσικά πολύ μεγάλη η ευθύνη. Ελπίζω ότι θα καταφέρω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της θέσης. Για τα υπόλοιπα θα τοποθετηθώ μετά την ακρόαση στην ειδική επιτροπή της Βουλής».

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Φλώρινα, ο Περικλής Μήτκας αποφοίτησε το 1985 από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, ενώ το μεταπτυχιακό και ο διδακτορικός τίτλος του (Computer Engineering) είναι από το Syracuse University, Syracuse N.Y. ΗΠΑ.

Το 1990 εκλέχτηκε επίκουρος και το 1996 αναπληρωτής καθηγητής στο Colorado State University των ΗΠΑ, ενώ από το 1999 υπηρετεί πλέον ως καθηγητής του ΑΠΘ. Διετέλεσε πρύτανης του ΑΠΘ από το 2014 ώς το 2019, από το 2018 έως το 2019 ήταν πρόεδρος της Ενωσης Βαλκανικών Πανεπιστημίων και από το 2018 διατελεί πρόεδρος του Δικτύου Πανεπιστημίων Μαύρης Θάλασσας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε αδιέξοδο οι φοιτητές στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ
Με «σφραγισμένο» λαβύρινθο, χωρίς «γέφυρες» διεξόδου μοιάζει η κατάσταση στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ εξαιτίας της πανδημίας, με εγκλωβισμένους σε αυτόν εκατοντάδες φοιτητές.
Σε αδιέξοδο οι φοιτητές στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυσανεξία στις πολιτικές εκδηλώσεις
Οι πανεπιστημιακές αρχές του ΑΠΘ παραχώρησαν αίθουσα για να γίνει εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενοχλήθηκαν, όμως, επειδή ο κόσμος κατέκλυσε ώς και τους διαδρόμους και διαμαρτυρήθηκαν άλλοι φοιτητές.
Δυσανεξία στις πολιτικές εκδηλώσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αρωμα... Σπυράκη στο ΑΠΘ
Στη θέση του απερχόμενου Περικλή Μήτκα εξελέγη νέος πρύτανης ο πρόεδρος του Tμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Νίκος Παπαϊωάννου, και αντιπρύτανης ο σύζυγος της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας...
Αρωμα... Σπυράκη στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεταξάμην τη βία στον δρόμο για την κάλπη
Βαρύτητα και σημασία που σχετίζεται με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις μελλοντικές, όσο και με το αύριο του ίδιου του Πανεπιστημίου αποκτούν οι πρυτανικές εκλογές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου...
Απεταξάμην τη βία στον δρόμο για την κάλπη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητά να καθίσουν στο εδώλιο πρυτάνεις
Ανατροπή στην... «αμνήστευση» των πρυτάνεων που δεν εισέπρατταν τα λεφτά των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας! Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μητρουλιάς, χαρακτηρίζει τον νόμο...
Ζητά να καθίσουν στο εδώλιο πρυτάνεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προχωρά το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Ενα βήμα μπρος και… μισό στον αέρα έγιναν στη Θεσσαλονίκη, με ένα νέο Πανεπιστήμιο να γεννιέται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ένα δεύτερο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, όπως προέκυψε από τις...
Προχωρά το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας