Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η τέλεια «πάσα» στην ιδιωτική εκπαίδευση
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τέλεια «πάσα» στην ιδιωτική εκπαίδευση

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση καταργεί από το παράθυρο το άρθρο 16 του Συντάγματος (το οποίο απέτυχε να καταργήσει μέσω της κοινοβουλευτικής οδού) βάζοντας από την πόρτα τα επί πληρωμή πτυχία από κάθε φύσης ιδιωτικά κολέγια ● Αμεση αντίδραση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών με συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, αύριο (12.30 μ.μ.) στα Προπύλαια.

Η Κόλαση είναι άδεια. Ολοι οι δαίμονες είναι εδώ (Σέξπιρ)

Επισπεύδεται (την Τρίτη 21 Ιανουαρίου), λόγω των πολιτικών εξελίξεων (εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας), η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης…», που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Την ίδια μέρα οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια (12.30 μ.μ. με στάση εργασίας) και πορεία στη Βουλή διαμαρτυρόμενες για την εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τους τίτλους των κολεγίων και απαιτώντας «να αποσυρθούν τώρα οι ρυθμίσεις που χτυπούν τον πυρήνα της δημόσιας εκπαίδευσης». Ως γνωστόν, η κυβέρνηση της Ν.Δ., με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ, προωθεί τη δυνατότητα χιλιάδων αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων να εισαχθούν άμεσα στην προκήρυξη διορισμού εκπαιδευτικών της γενικής αγωγής.

Με λίγα λόγια, καταργεί από το παράθυρο το άρθρο 16 του Συντάγματος (το οποίο απέτυχε να καταργήσει μέσω της κοινοβουλευτικής οδού) βάζοντας από την πόρτα τα επί πληρωμή πτυχία από κάθε φύσης ιδιωτικά κολέγια. Με βάση το άρθρο 50, το ΑΣΕΠ θα κάνει δεκτούς τους τίτλους σπουδών της αλλοδαπής (άρα και των ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν ως παράρτημά τους) για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, ακόμη και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν εξασφαλίσει την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ.

Στο όνομα της αριστείας

Η κυβέρνηση από τη μία δρομολογεί μείωση του αριθμού των εισακτέων και «βάση του 10» για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια, επιβολή Τράπεζας Θεμάτων από την Α’ Λυκείου και Εθνικού Απολυτηρίου, επικαλούμενη την εξασφάλιση της ποιότητας των πτυχιούχων στο όνομα μιας κατ’ επίφασην αριστείας, και από την άλλη εξισώνει επαγγελματικά δικαιώματα δημόσιων ΑΕΙ και κολεγίων και δίνει το δικαίωμα στους αποφοίτους των τελευταίων (που θεωρεί «ακατάλληλους» για το δημόσιο Πανεπιστήμιο) να διοριστούν ως εκπαιδευτικοί.

Η εξέλιξη αυτή θα εξισώσει de facto τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια και παράλληλα θα οδηγήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας και στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι παράδοξο, πρωτοφανές, όμως γνωρίζουμε ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα ταξικά τους συμφέροντα, την ιδεολογία τους, την πολιτική τους! Αυτή είναι η ταξική τους θέση, να υπηρετούν τα συμφέροντα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», των επιχειρηματιών της γνώσης, αντιμετωπίζοντας τα δημόσια πανεπιστήμια ως μαγαζιά που θα πρέπει να λειτουργούν ακριβώς όπως όλα τα άλλα μαγαζιά: να βγάζουν παραδάκι!

Απαξιώνουν το ίδιο το δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους τίτλους του για να πριμοδοτήσουν πελατεία στα ιδιωτικά! Αυτό έκανε το 2013 και ο τότε υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος (κυβέρνηση Ν.Δ.) όταν καταργούσε περιζήτητες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ ενώ την ίδια ώρα, ως σπόνσορας, παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ και επιχειρηματικού ομίλου εκπαίδευσης που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του τις καταργημένες ειδικότητες.

Στον κακό τον δρόμο

Ναι, τα κολέγια δείχνουν τον δρόμο! Πολύ σωστά επισημαίνει ο πανεπιστημιακός Περικλής Παυλίδης ότι η κατάσταση αυτή, σε συνάρτηση με όλες τις αλλαγές που δρομολογούνται στα ΑΕΙ, στρώνει τον δρόμο για τη μετεξέλιξή τους σε κολέγια! Γιατί, αν μπορεί κανείς με τον «παρά του και την ουρά του» να πάρει τίτλο από ένα Κολέγιο με 3 χρόνια «σπουδών», γιατί να ζοριστεί στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και στα 4 χρόνια σπουδών του; Και το αντίθετο: Αν ο τίτλος των ιδιωτικών κολεγίων έχει την ίδια αξία με αυτόν των δημόσιων ΑΕΙ, τότε για ποιο λόγο τα δημόσια ΑΕΙ να μη λειτουργήσουν σαν τα ιδιωτικά κολέγια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (φτηνές σε ποιότητα σπουδές, αγοραία αντίληψη, δίδακτρα); Ετσι, το ένα γρανάζι «πιάνει» το άλλο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χαστούκι ΟΛΜΕ στην Κεραμέως: Αποσύρονται όλα τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές αιρετών
Απόφαση βόμβα της ΟΛΜΕ, η οποία αποφάσισε να αποσύρει τα ψηφοδέλτια για το ΚΥΣΔΕ και το ΑΠΥΣΔΕ Αττικής, ενώ αν υπάρξουν υποψήφιοι και το υπ. Παιδείας προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών, καλεί τους...
Χαστούκι ΟΛΜΕ στην Κεραμέως: Αποσύρονται όλα τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές αιρετών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σιωπή του Υπ. Παιδείας για τα κατεστραμμένα απουσιολόγια στο Κολλέγιο
Η ΟΙΕΛΕ έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο-φωτιά της Διεύθυνσης ΠΕ Πειραιά που αποδεικνύει την ακραία παρανομία μεγάλου τμήματος των ιδιωτικών σχολείων, αλλά αποκαλύπτει ότι πίσω από την παρανομία αυτή κρύβεται ο...
Σιωπή του Υπ. Παιδείας για τα κατεστραμμένα απουσιολόγια στο Κολλέγιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επόμενος στόχος του υπουργείου Παιδείας, η επαγγελματική εκπαίδευση
Η εισαγωγή στα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια θα γίνεται με βαθμολογική σειρά, ανάλογα με τον βαθμό απολυτηρίου του Γυμνασίου! Αμ πώς! Υπάρχει και η αγορά των ιδιωτικών ΙΕΚ που περιμένει τους αποτυχόντες
Επόμενος στόχος του υπουργείου Παιδείας, η επαγγελματική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Οχι» υπό βροχήν
Εκατοντάδες δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές έδωσαν βροντερό «παρών» στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
«Οχι» υπό βροχήν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με κάμερες η επιστροφή στα θρανία
H κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας, εφαρμόζοντας το μέτρο της καταγραφής και μετάδοσης του μαθήματος με ηλεκτρονικά μέσα.
Με κάμερες η επιστροφή στα θρανία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσσουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο επίδομα των 800 ευρώ;
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σημαντικό, πλέον, αριθμό εκπαιδευτηρίων πιέζονται να ενταχθούν στον περίφημο «μηχανισμό στήριξης» των εργαζόμενων (800 ευρώ ή 533 ευρώ το μήνα).
Εντάσσουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο επίδομα των 800 ευρώ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας