Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέο παράθυρο για ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο παράθυρο για ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων

  • A-
  • A+

Με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για μεθόδευση της υποβάθμισης του δημόσιου Πανεπιστημίου προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των ΑΕΙ.

Οι διατάξεις που περιγράφουν τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής των κομμάτων, καθώς προβλέπουν την εξάρτηση της κρατικής χρηματοδότησης από τις επιδόσεις των ΑΕΙ, κάτι που, όπως τόνισαν, θα έχει αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή τους λόγω έλλειψης πόρων, με ορατό τον κίνδυνο εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων ή ακόμη και διδάκτρων από τους φοιτητές.

Λόγω της συνάρτησης, δε, με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου, που τροποποιεί τον νόμο για τους αποφοίτους των κολεγίων σχετικά με την ισοτιμία των πτυχίων τους, οι περισσότεροι βουλευτές έκαναν λόγο για ξεκάθαρη απόπειρα της Νέας Δημοκρατίας να ανοίξει νέο «παράθυρο» προς την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφού η «πόρτα» εξακολουθεί –βάσει και της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης– να παραμένει ερμητικά κλειστή.

Η υπουργός Παιδείας, πάντως, κατά τη χθεσινή της τοποθέτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ιδεολογικά υπερήφανη για το νέο σύστημα. «Μέχρι σήμερα και επί ΣΥΡΙΖΑ, η κατανομή των χρημάτων στηριζόταν στις αυθαίρετες αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν κριτήρια» είπε.

Αναφερόμενη στις νέες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες το 80% της χρηματοδότησης κατανέμεται στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων (αριθμός φοιτητών, γεωγραφική θέση των ΑΕΙ) και το 20% συνδέεται με κριτήρια ποιότητας, η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε πως παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε ίδρυμα να χαράσσει τη δική του στρατηγική και να επιλέγει τους δικούς του τομείς ανάπτυξης.

Μιλώντας, τέλος, για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης στην οποία εναπόκειται η αξιολόγηση των ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ανεξάρτητο όργανο που θα συγκροτήσει τον κεντρικό πυλώνα για την ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Φαίνεται πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συρρικνώσει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, να στραγγαλίσει τα ΑΕΙ με περικοπές και να ποδοπατήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του αυτοδιοίκητου» δήλωσε σε αντιδιαστολή η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Μιλώντας η ίδια για το νέο μοντέλο χρηματοδότησης, υποστήριξε πως αυτό προσλαμβάνει διεθνώς αρνητικό πρόσημο, με τα αρμόδια fora να το απορρίπτουν και τα μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού να αλλάζουν την πολιτική τους λόγω των καταστροφικών συνεπειών του συγκεκριμένου συστήματος.

«Εάν ένα ΑΕΙ δεν πληροί τα κριτήρια, η χρηματοδότηση θα κόβεται», εκτίμησε η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτό θα εντείνει την εσωστρέφεια και θα πυροδοτήσει διαμάχες για το 20% της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση πρώτα των περιφερειακών Πανεπιστημίων, την ιδιωτικοποίηση τομέων και πιθανόν την καταβολή διδάκτρων».

Για το ίδιο θέμα η εισηγήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χαρά Κεφαλίδου διερωτήθηκε μήπως πρόκειται για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 20% με πρόσχημα την υπαιτιότητα των ίδιων των ΑΕΙ και όχι του υπουργείου.

Η ίδια ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις από την υπουργό Παιδείας γιατί, όπως είπε, υπάρχουν πολλές ασάφειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ αναφερόμενη συνολικά στις διατάξεις υποστήριξε πως «αποτυπώνουν το άγχος του υπουργείου να αποτινάξει τα ζητήματα από πάνω του».

Από την πλευρά τού ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελλής δήλωσε πως η ουσία του νομοσχεδίου στρέφεται προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και πως το νέο σύστημα χρηματοδότησης μέσω της αξιολόγησης θα οδηγήσει στην υποβάθμιση έως και την αναστολή της λειτουργίας ΑΕΙ καθώς θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος σπουδών στους φοιτητές, θα ξεπουλήσουν τις υποδομές τους σε ιδιώτες, χορηγούς και πάσης φύσεως χρηματοδότες.

Σημειώνεται πως το κλίμα πυροδοτήθηκε στο τέλος της χθεσινής συζήτησης με έντονη αντιπαράθεση της Νίκης Κεραμέως με τον Νίκο Φίλη, με αφορμή τις διατάξεις για τα πτυχία των κολεγίων.

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως επανέρχονται απλώς οι διατάξεις που ίσχυαν πριν τις καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κατηγόρησε πως «ψεύδεται» και πως «κάνει χατίρια» και της ζήτησε να αποσύρει τις ρυθμίσεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως
Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπαιδευτικών αλλά και φοιτητών κατά του νομοσχεδίου της υπουργού Παιδείας, Νίκης  Κεραμέως, το οποίο εξισώνει τους τίτλους των ιδιωτικών κολεγίων με αυτούς των πανεπιστημίων. 
Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχέδια ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ
Με επιστολή της προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θέτει 22 καίρια θέματα επανασχεδιασμού του ακαδημαϊκού χάρτη, με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Σχέδια ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΣΕΠ «αδειάζει» τον νόμο Κεραμέως
Ηχηρό ράπισμα στον «νόμο Κεραμέως» που εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων έδωσε χθες απόφαση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, απορρίπτοντας τυχόν αναδρομική εφαρμογή του.
Το ΑΣΕΠ «αδειάζει» τον νόμο Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Για κλειστά σχολεία πέραν των 14 ημερών προετοιμάζεται το υπουργείο
Πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στον Ιούλιο, επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς, παράταση των εξεταστικών στα πανεπιστήμια, μείωση της διδακτικής ώρας και της εξεταστέας ύλης, μεταξύ των πιθανών σεναρίων.
Για κλειστά σχολεία πέραν των 14 ημερών προετοιμάζεται το υπουργείο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ΑΣΕΠ απέρριψε την αναδρομική εφαρμογή του νόμου για τους τίτλους κολεγίων
Την απόρριψη από το ΑΣΕΠ της αναδρομικής εφαρμογής του νόμου της Νίκης Κεραμέως που προέβλεπε την αποδοχή των τίτλων των κολεγίων για τη διαδικασία διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών αποκάλυψε ο πρώην υπουργός...
Το ΑΣΕΠ απέρριψε την αναδρομική εφαρμογή του νόμου για τους τίτλους κολεγίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας