• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 29.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 30.4°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.3°C
  3 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.5°C / 30.6°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  4 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  88%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι αλλάζει στις πανελλαδικές

 • A-
 • A+
Για τους μαθητές που θα εξεταστούν πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020 δεν θα ισχύσει η ρύθμιση για τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης ● Δεν θα ισχύσει φέτος η βάση του 10, ενώ δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για τον αριθμό των εισακτέων.

Σχεδόν σίγουρο είναι πλέον ότι οι μαθητές της φετινής Γ Λυκείου θα εξεταστούν όπως τα προηγούμενα χρόνια, με το υπουργείο Παιδείας να αποφασίζει να μην προχωρήσει στη διενέργεια των περιφερειακών εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου, όπως όριζε ο νόμος Γαβρόγλου για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια.

Για τον ακριβή τρόπο εξέτασης των μαθητών, αναμένεται να εκδοθεί σύντομα υπουργική απόφαση, ωστόσο οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, που θα εξεταστούν πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020 με το νέο σύστημα, πρέπει να έχουν κατά νου ότι δεν θα ισχύσει η ρύθμιση για τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης.

Αυτό σημαίνει ότι, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, θα ληφθεί υπόψη μόνο ο βαθμός των πανελλαδικών εξετάσεων και όχι ο βαθμός του απολυτηρίου. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται από τις επόμενες εξετάσεις (σχολικό έτος 2021), με τον τελικό βαθμό να προκύπτει κατά 90% από την επίδοση στις πανελλαδικές και κατά 10% από τη βαθμολογία του απολυτηρίου.

Επίσης, φέτος, οι υποψήφιοι παλαιότερων ετών θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα εξεταστούν με το νέο σύστημα ή με το παλιό. Οσοι επιλέξουν το παλιό σύστημα διεκδικούν ειδικό ποσοστό θέσεων, το οποίο όμως δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής.

Αγωνία υπάρχει και για τον αριθμό των εισακτέων. Αν ισχύσει η πρόταση του υπουργείου να έχουν ισχυρό λόγο τα Πανεπιστήμια στον καθορισμό των εισακτέων, τότε η μείωση των τελευταίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Θετικό είναι το γεγονός ότι δεν θα ισχύσει φέτος η βάση του 10, κάνοντας λίγο πιο εύκολη μια κατά γενική ομολογία δύσκολη χρονιά για τους υποψηφίους.

Η εξεταστέα ύλη

Οπως ισχύει τα τελευταία χρόνια, τα θέματα των φετινών πανελλαδικών θα προκύψουν από την εξεταστέα ύλη του εκάστοτε μαθήματος και θα αποτελούνται από ερωτήσεις σύντομης απάντησης ή ελεύθερης ανάπτυξης. Οι ερωτήσεις θα είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, ανάλογες με εκείνες που περιέχονται στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Αναφορικά με το μάθημα της Κοινωνιολογίας, που θα εξεταστεί πρώτη φορά φέτος, θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων. Στην πρώτη θα υπάρχουν δύο θέματα (25 μονάδες το καθένα) με ερωτήσεις διαφορετικών τύπων που θα ελέγχουν τη γνώση και κατανόηση βασικών γνωστικών στοιχείων.

Στη δεύτερη ομάδα θα περιέχονται δύο θέματα (25 μονάδες το καθένα) ευρείας ανάπτυξης, μέσω των οποίων θα ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής ανάλυσης και διασύνδεσης γνώσεων, γεγονότων και διαδικασιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυλαία στις Πανελλαδικές
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται παραδοσιακά την πρώτη ημέρα μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων.
Αυλαία στις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ριζικές αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
​Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, αναβαθμισμένο απολυτήριο Λυκείου, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλά και κατάθεση Μηχανογραφικού με την ολοκλήρωση της Β΄ Λυκείου, είναι ορισμένες μόνο από τις αλλαγές που...
Ριζικές αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απογείωση των βάσεων εισαγωγής και μαζικός αποκλεισμός
Η εκτίμηση για τη διαμόρφωση των απαιτούμενων μορίων εισαγωγής στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τα οδυνηρά αποτελέσματα της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας
Απογείωση των βάσεων εισαγωγής και μαζικός αποκλεισμός
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
Ποια τα όπλα και καθήκοντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το επικίνδυνο τρίπτυχο. Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο με ποινές κατά φοιτητών.
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κόβουν» τον δρόμο μαθητών προς τα ΑΕΙ
Τη βάση θα ορίζουν τα πανεπιστημιακά τμήματα. ● Μηχανογραφικό σε δύο φάσεις, με περιορισμένες επιλογές. ● Περικοπή τμημάτων που ιδρύθηκαν την προηγούμενη τετραετία, μέσα από το «Αθηνά 2».
«Κόβουν» τον δρόμο μαθητών προς τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των πανελλαδικών
Στις εννέα το πρωί της Παρασκευής (28/08) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2020 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των πανελλαδικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας