Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανησυχία από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην ιδιωτική εκπαίδευση
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανησυχία από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην ιδιωτική εκπαίδευση

  • A-
  • A+
Εκτακτη σύγκληση διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας με συμμετοχή μελών του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών.

Εντονη ανησυχία για το μέλλον που επιφυλάσσει το υπουργείο Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση εκφράζει η πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) «Ενότητα», καθώς, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης της διοίκησης της Ομοσπονδίας με την υπουργό Παιδείας, η τελευταία έκανε λόγο για «απελευθέρωση» της ιδιωτικής εκπαίδευσης από την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, επαναφέροντας άσχημες μνήμες στους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Οι διαφαινόμενες αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ενότητας, αναμένεται να είναι σαρωτικές και εξαιρετικά επιβαρυντικές για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, καθώς η υπουργός Παιδείας διαχώρισε σαφώς τα ιδιωτικά από τα δημόσια σχολεία, υποστηρίζοντας ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σχολεία που «χρειάζονται στήριξη», που θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και τα οποία δεν είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν την εκπαιδευτική νομοθεσία.

«Από όσα είπε η κ. Κεραμέως, αλλά και από αυτά που διαδίδουν πανηγυρίζοντας συγκεκριμένοι σχολάρχες, αντιλαμβανόμαστε ότι το νομοθέτημα που θα θέσει προς ψήφιση το Υπουργείο Παιδείας θα πάει πολύ πέρα από οποιαδήποτε φιλεργοδοτική ρύθμιση έχει ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, πέρα ακόμη και από τις εκτρωματικές διατάξεις Αρβανιτόπουλου και τις προθέσεις της τρόικα για τον χώρο της Παιδείας» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η «Ενότητα».

Επί υπουργίας Φίλη, με τον νόμο 4415/2016 («Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»), επανήλθε στο υπουργείο Παιδείας η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων προκειμένου να μπει μέσω μηχανισμών ελέγχου τάξη στο χάος των εργασιακών σχέσεων, που είχε επέλθει μετά την πλήρη απελευθέρωσή τους με την περιβόητη ρύθμιση Αρβανιτόπουλου η οποία μετέφερε την ευθύνη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας. Τότε, η ΟΙΕΛΕ χαιρέτιζε τη νομοθετική πρωτοβουλία κάνοντας λόγο για «αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας», ενώ, αντιθέτως, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων μιλούσε για «εργολαβίες» που εκτελεί ο υπουργός «αναβιώνοντας παράλογα συντεχνιακά προνόμια του παρελθόντος».

Η πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ αναφέρει χαρακτηριστικά τον κίνδυνο της πλήρους απελευθέρωσης, των αναιτιολόγητων απολύσεων και του υποβιβασμού του στάτους των εκπαιδευτικών, γεγονός το οποίο θέτει ζητήματα ως προς την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους ως λειτουργών της εκπαίδευσης.

Θέτει, επίσης, το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της νομιμότητας των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά σχολεία, χωρίς κανέναν απολύτως δημόσιο έλεγχο αναφορικά με τις διαδικασίες βαθμολόγησης, τις ενδοσχολικές εξετάσεις και τα απολυτήρια.

«Ποιος ιδιωτικός εκπαιδευτικός που πλέον δεν θα έχει εργασιακά δικαιώματα και κατοχυρωμένη προϋπηρεσία θα αντισταθεί σε πιέσεις για παραχάραξη εξετάσεων, τράπεζας θεμάτων, βαθμολογιών; Ποιος θα ελέγχει την τήρηση των νόμων του κράτους στα ιδιωτικά σχολεία; Ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά των δημόσιων και των νόμιμα λειτουργούντων ιδιωτικών σχολείων από το τσουνάμι ανομίας που έρχεται και έχει ως στόχο μια μερίδα εκλεκτών μαθητών να έχουν αποκλειστική πρόσβαση στις ζηλευτές σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης και στις καλοπληρωμένες θέσεις της αγοράς εργασίας; Δυστυχώς διαπιστώνουμε με πικρία ότι η εποχή Αρβανιτόπουλου που σημαδεύτηκε από το μεγαλύτερο dealing ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Παιδείας επιστρέφει και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα» αναφέρει η «Ενότητα».

Μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις που προέκυψαν στην πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση διοικητικού συμβουλίου της ΟΙΕΛΕ την ερχόμενη Τρίτη, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΣΙΕΛ) και των παραρτημάτων του, προκειμένου να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παγώνουν το εθνικό απολυτήριο και η αξιολόγηση
Διαδοχικές συναντήσεις με τις δύο μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες είχε η Νίκη Κεραμέως, όπου συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου και από τις οποίες προκύπτει πως η υπουργός «παγώνει» ζητήματα που...
Παγώνουν το εθνικό απολυτήριο και η αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις στη διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως
Μαζική ήταν η συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας το οποίο μπήκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή.
Εντάσεις στη διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υποβαθμίζεται η εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση
Η μεταφορά της εποπτείας της Διεύθυνσης Ιδ. Εκπαίδευσης από την υπ. Παιδείας στη Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής ερμηνεύεται ως κλείσιμο του ματιού για εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Υποβαθμίζεται η εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη»
Από την προσχολική μέχρι και τη μεταλυκειακή εκπαίδευση οι επιχειρηματίες του κλάδου εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ.
«Ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσσουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο επίδομα των 800 ευρώ;
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σημαντικό, πλέον, αριθμό εκπαιδευτηρίων πιέζονται να ενταχθούν στον περίφημο «μηχανισμό στήριξης» των εργαζόμενων (800 ευρώ ή 533 ευρώ το μήνα).
Εντάσσουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο επίδομα των 800 ευρώ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας