• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.7°C / 5.2°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 3.5°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.3°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  6 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  7 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  7 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 3.8°C
  6 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.1°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  63%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανησυχία από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην ιδιωτική εκπαίδευση

 • A-
 • A+
Εκτακτη σύγκληση διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας με συμμετοχή μελών του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών.

Εντονη ανησυχία για το μέλλον που επιφυλάσσει το υπουργείο Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση εκφράζει η πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) «Ενότητα», καθώς, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης της διοίκησης της Ομοσπονδίας με την υπουργό Παιδείας, η τελευταία έκανε λόγο για «απελευθέρωση» της ιδιωτικής εκπαίδευσης από την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, επαναφέροντας άσχημες μνήμες στους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Οι διαφαινόμενες αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ενότητας, αναμένεται να είναι σαρωτικές και εξαιρετικά επιβαρυντικές για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, καθώς η υπουργός Παιδείας διαχώρισε σαφώς τα ιδιωτικά από τα δημόσια σχολεία, υποστηρίζοντας ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σχολεία που «χρειάζονται στήριξη», που θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και τα οποία δεν είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν την εκπαιδευτική νομοθεσία.

«Από όσα είπε η κ. Κεραμέως, αλλά και από αυτά που διαδίδουν πανηγυρίζοντας συγκεκριμένοι σχολάρχες, αντιλαμβανόμαστε ότι το νομοθέτημα που θα θέσει προς ψήφιση το Υπουργείο Παιδείας θα πάει πολύ πέρα από οποιαδήποτε φιλεργοδοτική ρύθμιση έχει ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, πέρα ακόμη και από τις εκτρωματικές διατάξεις Αρβανιτόπουλου και τις προθέσεις της τρόικα για τον χώρο της Παιδείας» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η «Ενότητα».

Επί υπουργίας Φίλη, με τον νόμο 4415/2016 («Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»), επανήλθε στο υπουργείο Παιδείας η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων προκειμένου να μπει μέσω μηχανισμών ελέγχου τάξη στο χάος των εργασιακών σχέσεων, που είχε επέλθει μετά την πλήρη απελευθέρωσή τους με την περιβόητη ρύθμιση Αρβανιτόπουλου η οποία μετέφερε την ευθύνη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας. Τότε, η ΟΙΕΛΕ χαιρέτιζε τη νομοθετική πρωτοβουλία κάνοντας λόγο για «αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας», ενώ, αντιθέτως, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων μιλούσε για «εργολαβίες» που εκτελεί ο υπουργός «αναβιώνοντας παράλογα συντεχνιακά προνόμια του παρελθόντος».

Η πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ αναφέρει χαρακτηριστικά τον κίνδυνο της πλήρους απελευθέρωσης, των αναιτιολόγητων απολύσεων και του υποβιβασμού του στάτους των εκπαιδευτικών, γεγονός το οποίο θέτει ζητήματα ως προς την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους ως λειτουργών της εκπαίδευσης.

Θέτει, επίσης, το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της νομιμότητας των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά σχολεία, χωρίς κανέναν απολύτως δημόσιο έλεγχο αναφορικά με τις διαδικασίες βαθμολόγησης, τις ενδοσχολικές εξετάσεις και τα απολυτήρια.

«Ποιος ιδιωτικός εκπαιδευτικός που πλέον δεν θα έχει εργασιακά δικαιώματα και κατοχυρωμένη προϋπηρεσία θα αντισταθεί σε πιέσεις για παραχάραξη εξετάσεων, τράπεζας θεμάτων, βαθμολογιών; Ποιος θα ελέγχει την τήρηση των νόμων του κράτους στα ιδιωτικά σχολεία; Ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά των δημόσιων και των νόμιμα λειτουργούντων ιδιωτικών σχολείων από το τσουνάμι ανομίας που έρχεται και έχει ως στόχο μια μερίδα εκλεκτών μαθητών να έχουν αποκλειστική πρόσβαση στις ζηλευτές σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης και στις καλοπληρωμένες θέσεις της αγοράς εργασίας; Δυστυχώς διαπιστώνουμε με πικρία ότι η εποχή Αρβανιτόπουλου που σημαδεύτηκε από το μεγαλύτερο dealing ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Παιδείας επιστρέφει και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα» αναφέρει η «Ενότητα».

Μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις που προέκυψαν στην πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση διοικητικού συμβουλίου της ΟΙΕΛΕ την ερχόμενη Τρίτη, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΣΙΕΛ) και των παραρτημάτων του, προκειμένου να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με 24ωρη απεργία απαντούν οι δάσκαλοι στην αξιολόγηση Κεραμέως
Με 24ωρη απεργία την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα απαντούν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας στην «αντιεκπαιδευτική και αντιδραστική ατομική αξιολόγηση Κεραμέως».
Με 24ωρη απεργία απαντούν οι δάσκαλοι στην αξιολόγηση Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αιτία πολέμου η αξιολόγηση
ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αντιδρούν στην «τιμωρητική» διαδικασία που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας ● Κάνουν λόγο για προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ατομικής πρωτοβουλίας και για προώθηση της «αυθεντίας» των στελεχών.
Αιτία πολέμου η αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καταγγελία ΟΙΕΛΕ για σκάνδαλο «διπλών συμβάσεων» σε ιδιωτικά σχολεία
Όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία, οι ιδιοκτήτες διάφορων ιδιωτικών σχολείων «φτιάχνουν άλλη σύμβαση για το Υπουργείο Παιδείας κι άλλη για το ΠΣ Εργάνη, ώστε να διώχνουν εκπαιδευτικούς χωρίς αποζημίωση».
Καταγγελία ΟΙΕΛΕ για σκάνδαλο «διπλών συμβάσεων» σε ιδιωτικά σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιχειρηματίες και πολιτικοί θέλουν να μπουν στα ΑΕΙ
Τα βιογραφικά των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης Πανεπιστημίων απέδειξαν ότι το νέο μοντέλο, που νομοθέτησε η Κεραμέως, δεν έχει σχέση με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Επιχειρηματίες και πολιτικοί θέλουν να μπουν στα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας