• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.8°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 24.1°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 17.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.8°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  96%

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μετεγγραφές αναστατώνει 10.000 φοιτητές, ενώ ταυτοχρόνως αποτελεί υποχρεωτικό οδηγό για το νέο θεσμικό πλαίσιο

Γυρί-ΣτΕ στις σχολές εισαγωγής

 • A-
 • A+

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν όλες οι φετινές μετεγγραφές με απόφαση του ΣτΕ η οποία μπορεί να στείλει πίσω στις σχολές εισαγωγής περίπου 10.000 φοιτητές! Η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, με την απόφαση που έλαβεχθες, κρίνοντας αντισυνταγματικό όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών ΑΕΙ που έγιναν το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, όχι μόνο ανατρέπει άρδην τα δεδομένα για χιλιάδες οικογένειες και εκατοντάδες σχολές, αλλά ορίζει και το νέο καθεστώς μετεγγραφών που θα ισχύει εφεξής και είναι πολύ αυστηρότερο από αυτό που προετοίμαζε το υπουργείο Παιδείας.

Εκτός από το όριο του 10% επί των εισακτέων ανά έτος, το ΣτΕ αναγνωρίζει ως δικαιούχους του συγκεκριμένου προνομίου μόνον δύο κατηγορίες φοιτητών, αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αυτούς που έχουν ανυπέρβλητη οικονομική δυσχέρεια. Κανένα άλλο κοινωνικό κριτήριο δεν ισχύει, όπως η ιδιότητα της πολυτεκνίας, τριτεκνίας και όσα άλλα χαρακτήριζαν τις ειδικές κατηγορίες φοιτητών (ορφανοί κ.ά.).

Η απόφαση αναφέρεται στις εκκρεμείς αιτήσεις μετεγγραφής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δικαιώνοντας έτσι τις μονάδες αυτές και μαζί τα 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού τους που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση, οι εκκρεμείς αυτές αιτήσεις για μετεγγραφή «στερούνται νομίμου ερείσματος» και οι Σχολές ή τα Τμήματα όπου αυτοί εισήχθησαν βάσει των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2013-2014 οφείλουν να τους επανεγγράψουν εάν τυχόν έχουν ήδη προβεί σε διαγραφή βάσει των επίμαχων αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που ακυρώθηκαν. Η ίδια απόφαση, ωστόσο, ανοίγει τον δρόμο και για όσες μετεγγραφές έχουν ολοκληρωθεί εφόσον τίθεται, πλέον, με τη σφραγίδα του ΣτΕ θέμα αντισυνταγματικότητας του παρόντος νομοθετικού πλαισίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1251/2015 απόφαση του ΣτΕ, ο κάθε φοιτητής «πρέπει κατ’ αρχήν να φοιτά στη Σχολή ή στο Τμήμα όπου εισάγεται μέχρι την αποφοίτησή του». Επιπλέον, ο νομοθέτης θα πρέπει να θεσπίζει διατάξεις για τις μετεγγραφές σεβόμενος το άρθρο 16 του Συντάγματος και «χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Στην προκειμένη περίπτωση που αφορά τον νόμο 4264/2014, ο νομοθέτης «δεν τήρησε τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις που τίθενται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά επέβαλε στα ιδρύματα ουσιαστικώς απεριόριστες μετεγγραφές φοιτητών».

Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί υποχρεωτικό οδηγό για το υπό κατάρτιση νέο θεσμικό πλαίσιο, τον αυστηρό χαρακτήρα του οποίου άλλωστε έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που ετοιμάζεται ήδη ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη χθεσινή απόφαση, αφού η ποσόστωση επί των εισακτέων δεν υπερβαίνει το 10%, ενώ τα κριτήρια είναι πολύ σφιχτά καθώς δείχνουν επιστροφή στο καθεστώς του 2013, με την προσθήκη κοινωνικών περιορισμών σε ανέγγιχτες μέχρι τώρα ομάδες, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι.

Αυστηρά κριτήρια

Βέβαια, τώρα αναπόφευκτα γίνεται ακόμη αυστηρότερο καθώς αναγνωρίζονται μόνον τα ανυπέρβλητα προβλήματα, είτε οικονομικά είτε υγείας. Γεγονός που μάλλον διευκολύνει το δύσκολο έργο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να μαζέψει το ξεχειλωμένο από τους προκατόχους (Αρβανιτόπουλο - Λοβέρδο) καθεστώς των μετεγγραφών και να τα βρει με τα Ιδρύματα που δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα όριά τους και ζητούν την κατάργηση του θεσμού.

Είναι χαρακτηριστική η τελευταία και μάλιστα από Βουλής αναφορά του υπουργού στο θέμα. Εχει πει ότι «οι μετεγγραφές πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια που έχουν σχέση με εισοδήματα και κοινωνικές ανάγκες», ενώ, προειδοποιώντας και τους γονείς, είχε τονίσει ότι «πρέπει ταυτόχρονα οι γονείς, έχοντας -και εμείς και αυτοί- συνείδηση των δυσκολιών, να έχουν μια μέριμνα ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τους ίδιους να σπουδάσουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους.

Και όσο μπορεί η Πολιτεία, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται, θα βοηθήσει. Να καταλάβουν, όμως, ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Και άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετεγγραφές με προβληματικά κριτήρια
Οι τρεις στους τέσσερις υποψηφίους για τα ΑΕΙ έχουν ξοδέψει από 5.000 έως και 20.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους. Ωστόσο, η οικονομική αιμορραγία δεν σταματά εκεί, καθώς για τρεις στους δέκα...
Μετεγγραφές με προβληματικά κριτήρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητές και... Μπολόνια τα «αγκάθια»
Η συμμετοχή ή μη των φοιτητών στα όργανα των Πανεπιστημίων και η θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Συσσώρευσης και Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECTS), βάσει της ευρωπαϊκής Διακήρυξης της Μπολόνια,...
Φοιτητές και... Μπολόνια τα «αγκάθια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γιατί αντιγράφουν οι φοιτητές
Το φαινόμενο της αντιγραφής στις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια είναι ένα διεθνές φαινόμενο, το οποίο αναπτύσσεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω και της χρήσης των νέων τεχνολογιών, αλλά και της...
Γιατί αντιγράφουν οι φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας