Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λυσσαλέα απαξίωση με τεχνοκρατικές μεθόδους

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λυσσαλέα απαξίωση με τεχνοκρατικές μεθόδους

  • A-
  • A+

«Πάτωσαν οι Ελληνες μαθητές», «“Κάτω από τη βάση” οι Ελληνες μαθητές, «“Μετεξεταστέοι” οι Ελληνες μαθητές», είναι ορισμένοι από τους τίτλους που κυκλοφόρησαν χθες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διεθνούς διαγωνισμού PISA (Programme for International Student Assessment) 2018, που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Ο διαγωνισμός οργανώνεται κάθε τρία χρόνια και εξετάζει τρεις βασικές δεξιότητες (κατανόηση κειμένου, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες), αξιολογώντας τις επιδόσεις με έξι επίπεδα εγγραμματισμού, με το πρώτο επίπεδο να είναι το χαμηλότερο και το έκτο το υψηλότερο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, το 69% των Ελλήνων μαθητών βρίσκεται από το επίπεδο 2 και πάνω. Ειδικότερα, στην κατανόηση κειμένου, οι μαθητές συγκέντρωσαν 457 μονάδες, με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ να είναι 487 βαθμοί, στα μαθηματικά 451 μονάδες, με τον μέσο όρο να είναι 489 βαθμοί, και, τέλος, στις φυσικές επιστήμες η επίδοση ήταν 452 βαθμοί, με τον αντίστοιχο μέσο όρο να καταγράφεται στις 489 μονάδες.

Νεοφιλελεύθερες συστάσεις

Τα αποτελέσματα είναι βούτυρο στο ψωμί της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που ακολουθεί σαν «ευαγγέλιο» τις ακραία νεοφιλελεύθερες συστάσεις του ΟΟΣΑ και βρίσκει ένα ακόμη άλλοθι για να επιτεθεί στους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία και –εν τέλει– σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, ένα σύστημα που πασχίζει να προσφέρει γνώση και αρχές σε αντίξοες συνθήκες και σε πείσμα αυτών που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν περαιτέρω την εκπαίδευση.

Οι θιασώτες της αριστείας θα μείνουν στα αριθμητικά στοιχεία, χωρίς να τους απασχολεί η ισοπεδωτική προσέγγιση του συστήματος, καθώς η παγκόσμια εμβέλεια της εξέτασης παρακάμπτει τα σχολικά προγράμματα της εκάστοτε χώρας και παραβλέπει τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Οπως άλλωστε έχει περιγράψει γλαφυρά στο παρελθόν τον διαγωνισμό ο πανεπιστημιακός Γιώργος Μαυρογιώργος, «το PISA εισβάλλει ως άλλος επιθεωρητής στα σχολεία δύο φορές (πιλοτική-βασική) στα τρία χρόνια. Με τα δοκίμια αξιολόγησης προωθεί συγκεκριμένη αντίληψη για τη σχολική γνώση, τη διδασκαλία, τη μάθηση, τη σχολική επιτυχία, τον μαθητή κ.ά. και υποδηλώνει ένα σύστημα αρχών, αντιλήψεων και επιλογών που προβάλλουν (και ώς ένα βαθμό επιβάλλουν) αντίστοιχες αρχές στην οργάνωση της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας. […] Τόσο οι χώρες που κατακτούν τα πρωτεία όσο κι αυτές που προσδιορίζονται από το σύνδρομο της τελευταίας θέσης ανταγωνίζονται με κοινό σημείο αναφοράς το “εξεταστικό παράδειγμα” PISA. Αυτό σημαίνει ότι η όλη υπόθεση έχει εξελιχθεί ήδη σε έναν μηχανισμό “παρακυβέρνησης” των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών που συμμετέχουν, με επιλογή των ίδιων των κυβερνήσεων. Φανταστείτε, κυνηγώντας την πρωτιά, η “προαιρετική” συμμετοχή να έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών συστημάτων σε φροντιστήρια διεθνούς πατέντας για τη συμμετοχή στο PISA!».

«Ιδεολογικά ψιλά γράμματα» θα πουν οι περισσότεροι εκ των αρίστων, ενώ άλλοι θα αρπάξουν την ευκαιρία για να διαφημίσουν την «πραμάτεια» τους.

«Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στην ανάλυση της μελέτης της “ΔιαΝΕΟσις” επί των αποτελεσμάτων των εξετάσεων PISA του ΟΟΣΑ, η οποία υπογραμμίζει τη σημαντική υπεροχή των αποτελεσμάτων των μαθητών των ιδιωτικών λυκείων έναντι των συμμαθητών τους των δημοσίων, αναδεικνύοντας έτσι την ποιότητα του διδακτικού έργου που παράγεται στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ “χτύπησε” ξανά, ρίχνοντας για άλλη μια φορά λάσπη στα ιδιωτικά σχολεία», διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) που εξέδωσε με αφορμή την καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), ότι στις περσινές πανελλαδικές εξετάσεις πολλοί μαθητές ιδιωτικού σχολείου της Δυτικής Αττικής εξετάστηκαν προφορικά με τους φυσικά αδύνατους, δηλώνοντας μαζικά ότι έχουν πάθει τενοντίτιδα, με αποτέλεσμα να βαθμολογηθούν επιεικέστερα ειδικά σε μια χρονιά που τα θέματα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο κ. Pisa βρήκε τον υπεύθυνο για την αποτυχία των μαθητών! Μαντέψτε...
Στους εκπαιδευτικούς, όπως ήταν αναμενόμενο, ρίχνει την ευθύνη η ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τη μελέτη των μέτριων αποτελεσμάτων που φέρνουν οι...
Ο κ. Pisa βρήκε τον υπεύθυνο για την αποτυχία των μαθητών! Μαντέψτε...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μύθος και πραγματικότητα για την αξιολόγηση των σχολείων
Αύγουστο του 1999, το δελτίο Τύπου του υπ. Παιδείας σημείωνε: «Η διαφοροποίηση μεταξύ γειτονικών Λυκείων ερμηνεύεται μόνο με βάση την ποιοτική διαφορά του εκπαιδευτικού έργου. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει και...
Μύθος και πραγματικότητα για την αξιολόγηση των σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με την ψυχή στο στόμα οι μαθητές των ΕΠΑΛ
Σε πανελλαδική κινητοποίηση στις Εκπαιδευτικές Διευθύνσεις και Περιφερειακές Διευθύνσεις Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης καλεί τους εκπαιδευτικούς η ΟΛΜΕ στις 21/6. Αφορμή το έγγραφο του υπ. Παιδείας το...
Με την ψυχή στο στόμα οι μαθητές των ΕΠΑΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι... παραχαράξεις του ΟΟΣΑ στρώνουν τον δρόμο των μνημονίων
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Πόσο αξιόπιστος είναι ο... οικουμενικός αξιολογητής των εκπαιδευτικών συστημάτων; Είναι πολιτικά ουδέτερες οι τεχνοκρατικές προσεγγίσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και...
Οι... παραχαράξεις του ΟΟΣΑ στρώνουν τον δρόμο των μνημονίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλάζουν όλα από φέτος στο Γυμνάσιο
Οι σημαντικότερες αλλαγές στο σχετικό Π.Δ. αφορούν την επέκταση του διδακτικού έτους, την εισαγωγή τετραμήνων αντί τριμήνων, τον χωρισμό των μαθημάτων σε τρεις ομάδες, τη μείωση των γραπτών εξετάσεων του...
Αλλάζουν όλα από φέτος στο Γυμνάσιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κακοτεχνίες στις ανακοινώσεις για τα καλλιτεχνικά
Το υπουργείο Παιδείας έβγαλε ανακοίνωση το μεσημέρι της Πέμπτης με τίτλο «Fake news ο εξοβελισμός της τέχνης από τα σχολεία!», αλλά στη συνέχεια παραδέχεται πως καταργεί τα καλλιτεχνικά μαθήματα στα Λύκεια.
Κακοτεχνίες στις ανακοινώσεις για τα καλλιτεχνικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας