Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέσω αξιολόγησης η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέσω αξιολόγησης η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων

  • A-
  • A+
Επιφυλακτικοί οι πρυτάνεις περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο από την υπουργό Παιδείας και αυτομάτως θα τεθεί σε δεκαπενθήμερη διαβούλευση.

Με το 20% της δημόσιας χρηματοδότησης θα συνδέεται η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η οποία παράλληλα αυστηροποιείται και επεκτείνεται σε πολλά πεδία τόσο βάσει αντικειμενικών κριτηρίων όσο και… σχετικών με τις προθέσεις των συντακτών του νέου νόμου για τα ΑΕΙ.

Η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, το Σάββατο, περιορίστηκε στο ποσοστό και όχι στις προϋποθέσεις της διακυβευόμενης χρηματοδότησης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική μέτρηση συνδέεται με την επέκταση της αξιολόγησης σε πεδία όπως της εξωστρέφειας, της απορροφητικότητας, κονδυλίων και αρκετών τομέων ποιοτικής λειτουργίας η οποία αναμένεται να ποσοτικοποιηθεί.

Ηδη η κ. Κεραμέως δήλωσε στους πρυτάνεις πως στην αξιολόγηση εντάσσονται οι επιδόσεις των φοιτητών -προφανώς στο πεδίο «ποιότητα σπουδών»- αλλά και… οι επιδόσεις των διοικήσεων στη «σύνδεση με την αγορά», ενώ στις προϋποθέσεις της δημόσιας χρηματοδότησης περιλαμβάνονται κριτήρια -και εν δυνάμει «κόφτες»- όπως κόστος σπουδών ανά φοιτητή, διάρκεια προγραμμάτων σπουδών, γνωστικά αντικείμενα αλλά και το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά των Πανεπιστημίων.

Επιφυλακτικοί οι πρυτάνεις περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο από την υπουργό Παιδείας και αυτομάτως θα τεθεί σε δεκαπενθήμερη διαβούλευση. Ωστόσο, με ανακούφιση άκουσαν την υπουργό να λέει πως η πρόβλεψη για τη σύνδεση αξιολόγησης-χρηματοδότησης θα ισχύσει το 2021, ενώ η χρηματοδότηση για το 2020 θα γίνει στην αρχή της χρονιάς.

Σίγουρα, πάντως, κάποιοι πρυτάνεις θα σκέφτηκαν να φτιάξουν κουμπαρά με την πρόσθετη χρηματοδότηση που τους έταξε η υπουργός. Βέβαια, είναι μόνο επτά εκατ. ευρώ για το σύνολο των ΑΕΙ της χώρας, αλλά λίγα φασούλια φτιάχνουν κατάσταση. Ψυχολογική. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως στην ανακοίνωση των πρυτάνεων μετά τη συζήτηση με την υπουργό, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο επίμαχο μέτρο. Ούτε στην επέκταση και αυστηροποίηση της αξιολόγησης.

Κατά τ’ άλλα, η κ. Κεραμέως δήλωσε πως η ΑΔΙΠ θα αντικατασταθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) τον Ιανουάριο η οποία θα αναλάβει όλο το έργο της αξιολόγησης και επιπλέον την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους και την εξέταση και έγκριση των ποιοτικών προϋποθέσεων για την οργάνωση προγραμμάτων α, β και γ κύκλου σπουδών (ένα από τα πιο αμφισβητούμενα μέτρα στην Ευρώπη καθώς ήδη έχουν παρατηρηθεί η υποβάθμιση σπουδών με τους σύντομους κύκλους και η κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων).

Παρεμβάσεις

Για τους ΕΛΚΕ η υπουργός διευκρίνισε πως παραμένουν στο δημόσιο λογιστικό, αλλά γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση της γραφειοκρατίας. Οι σχετικές διατάξεις θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο. Το… τελευταίο καρότο της υπουργού είναι η πρόταση για τη θεσμοθέτηση της Συνόδου των Πρυτάνεων σε συμβουλευτικό όργανο.

Οι πρυτάνεις ζητούν άμεση, περαιτέρω αύξηση κατά 30% σε σχέση με το 2019, ενίσχυση σε προσωπικό (ακόμη και για τις ανάγκες της αξιολόγησης) και μέχρι να ολοκληρωθούν οι οργανισμοί να γίνει μέσω κινητικότητας και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα ξενόγλωσσα προγράμματα με στόχο τη διεθνοποίηση, όπως λένε, ουσιαστικά για να εξασφαλίσουν χρήματα από δίδακτρα.

Ο ρόλος των ιδρυμάτων στον καθορισμό εισακτέων, η ύπαρξη νέου πλαισίου για τις μετεγγραφές, το μέλλον της έρευνας (που έχει περάσει στο υπουργείο Ανάπτυξης) και το νέο πλαίσιο για τη φοιτητική μέριμνα αποτέλεσαν επίσης θέματα συζήτησης.

Αναμένεται η παρουσίαση του σχεδίου νόμου αύριο, το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές διατάξεις, πέρα από τις σχετικές με ΑΔΙΠ και ΕΛΚΕ, όπως δήλωσε και η ίδια η υπουργός.

Αναμένεται, επίσης, να διαπιστωθεί αν θα συμπεριληφθεί και η πρόβλεψη για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις φοιτητικές εκλογές, η οποία χωρίς δικλίδες ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο φιάσκο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
Δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων φέρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης ● Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του λυκείου ● Θεσπίζεται χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ●...
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξηλώνει και ξαναράβει
Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Νίκη Κεραμέως, επαναφέρει την Τράπεζα Θεμάτων στα Λύκεια και τροποποιεί το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τον τρόπο εκλογής πρυτάμεων.
Ξηλώνει και ξαναράβει
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπουργικά τεχνάσματα με τις προσλήψεις στα ΑΕΙ
Μετά το πρώτο βήμα προς την «αναβάθμιση» των ΑΕΙ με τη σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης με την αξιολόγησή τους, αναζητούνται τρόποι για το επόμενο μεγάλο βήμα. Λιγότερες προσλήψεις, με ελαστικοποίηση του 1...
Υπουργικά τεχνάσματα με τις προσλήψεις στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναγνώριση των κολεγίων δια της πλαγίας
Το υπουργείο Παιδείας απελευθερώνει πλήρως τη δυνατότητα κατάληψης μιας θέσης στο Δημόσιο, βάζοντας από την... πόρτα πλέον τα επί πληρωμή πτυχία από κάθε φύσης ιδιωτικά κολέγια.
Αναγνώριση των κολεγίων δια της πλαγίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το μεγάλο καπέλο στα ΑΕΙ
Με τη συγκρότηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής η οποία φαίνεται να παίρνει τη μεγάλη εκδίκηση για τα Συμβούλια Ιδρύματος αρχίζει η μεγάλη συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.
Το μεγάλο καπέλο στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ολοταχώς... σαν κολέγια τα δημόσια Πανεπιστήμια
Το σχέδιο της ταχείας ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ της χώρας παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο. Με βασικό εργαλείο την «εξάρτηση» της χρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων από την...
Ολοταχώς... σαν κολέγια τα δημόσια Πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας