Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
H επιστολή του αντιπρύτανη για την κερκόπορτα στα ΜΑΤ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H επιστολή του αντιπρύτανη για την κερκόπορτα στα ΜΑΤ

  • A-
  • A+
Τι λέει ο Γιάννης Καρακάσης για τη συνάντησή του με κλιμάκιο της Ασφάλειας ● Δεν διαψεύδει ότι του ζητήθηκαν οι χάρτες των κτιρίων του Ιδρύματος, χωρίς να υπάρχει τέτοια έγκριση από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Αντέδρασε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Καρακάσης, σε δημοσίευμά μας και μας έστειλε επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε, μαζί φυσικά με την απάντηση του συντάκτη μας.

Κύριε Διευθυντά

Ο συντάκτης σας κ. Π. Γεωργουδής αποφάσισε να εκθέσει τον εαυτό του και την εφημερίδα σας με ένα αστήρικτο σημείωμα στις 15/11/19 με τίτλο «Ασφάλεια», στο οποίο αναφέρεται το όνομά μου και με το οποίο προαναγγέλλει «εισβολή» της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς και τη διαπίστωσή του για «οργή και αγανάκτηση σε μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Ο συντάκτης σας δεν φρόντισε να ελέγξει την ακρίβεια των πληροφοριών που του παρείχε η «πηγή του» και φαντάζομαι ότι αυτό δεν είναι ανεκτό από τη διεύθυνση μιας σοβαρής εφημερίδας. Ας είναι ήσυχοι οι αναγνώστες σας ότι «εισβολή» ούτε συζητήθηκε ούτε υπάρχει λόγος να συζητηθεί. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν υπάρχουν εργαστήρια παρασκευής μολότοφ ή έμποροι ναρκωτικών και λαθραίων εμπορευμάτων. Οι καθηγητές και οι φοιτητές του ιδρύματος ασχολούνται με τη διδασκαλία και την έρευνα με αξιοζήλευτα αποτελέσματα.

Βεβαίως, η ηγεσία του ιδρύματος έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του αλλά και για την ασφάλεια 19.000 ανθρώπων και επομένως η κατάρτιση σχεδίων φύλαξης των εγκαταστάσεων από κλοπές ή άλλες κακόβουλες ενέργειες, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πυρασφάλειας και αντιμετώπισης κινδύνων είναι υποχρέωσή μας. Για τον σκοπό αυτό το Πανεπιστήμιο οφείλει να συνεργάζεται (σε τακτική βάση εδώ και πολλά χρόνια) με την Αστυνομία, Τροχαία, Πυροσβεστική, Δήμους και Περιφέρεια για την περιφρούρηση της ζωής των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της περιουσίας του ιδρύματος.

Ο συντάκτης σας ισχυρίζεται ότι υπήρξε «αντίδραση των διοικητικών υπαλλήλων», που μάλιστα είναι «σημαντική παρακαταθήκη για τις πολιτικές ελευθερίες». Δεν βρήκαμε κάποια ανακοίνωση συλλόγου ή συλλογικού οργάνου υπαλλήλων ή έστω ένα κείμενο που να υπογράφεται από «υπαλλήλους» που να δηλώνει κάτι σχετικό και εικάζουμε ότι ούτε ο κ. Γεωργουδής έχει κάτι τέτοιο στη διάθεσή του. Τέλος, αντιλαμβάνομαι ότι η δημοσιογραφία είναι μια σημαντική λειτουργία της δημοκρατίας, που καταγράφει και αναλύει γεγονότα. Αν παραπληροφορεί ή προκαλεί γεγονότα, τότε ίσως χρειαζόμαστε έναν άλλο όρο.

Θα παρακαλούσα να πληροφορήσετε τους αναγνώστες σας δημοσιεύοντας το παρόν.

Με τιμή

Γιάννης Καρακάσης, αντιπρύτανης
Ακαδημαϊκών Παν. Κρήτης

Απάντηση συντάκτη

Σε μια περίοδο που οι δυνάμεις καταστολής κατά της ελευθερίας και της δημοκρατίας βυσσοδομούν στην κοινωνία και στον ακαδημαϊκό χώρο, ευθαρσώς και ανερυθριάστως παραδέχεστε πως συναντηθήκατε εντός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης με κλιμάκιο της Ασφάλειας, το οποίο σας ζήτησε τους χάρτες των κτιρίων του ιδρύματος και παροτρύνατε τους διοικητικούς υπαλλήλους να τους δώσουν –χωρίς να έχετε τέτοια έγκριση από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου– αλλά οι υπάλληλοι, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και τη νομιμότητα, ζήτησαν γραπτή εντολή.

Για ποιο λόγο συναντηθήκατε εντός του Πανεπιστημίου και όχι εκτός με την Ασφάλεια, όπως έπραξαν άλλες πρυτανικές αρχές; Γιατί δεν παραπέμψατε το θέμα στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ως αρμόδιο θεσμικό όργανο; Πολύ περισσότερο αφού, όπως λέτε -και συμφωνώ- «στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν υπάρχουν εργαστήρια παρασκευής μολότοφ ή έμποροι ναρκωτικών και λαθραίων εμπορευμάτων».

Σαράντα χρόνια η Ασφάλεια δεν ζήτησε τους χάρτες από τις πρυτανικές αρχές γιατί θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες και τώρα βεβαίως δεν ήρθαν για να κάνουν οι ΜΑΤατζήδες μεταπτυχιακά ή διδακτορικά στην αισθητική αρχιτεκτονική των κτιρίων, αλλά για να εγκαθιδρύσουν το δόγμα του φόβου. Ηρθαν για να καταλύσουν -και συμβολικά, με τη συνάντησή σας, το κατάφεραν- την ακαδημαϊκή ελευθερία, τη διακίνηση ιδεών στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου, ακροδεξιού, μεταμοντέρνου προτάγματος «νόμος και τάξη» που εσείς δουλικά υπηρετείτε. Γιατί δεν απευθύνθηκαν στις πρυτανικές αρχές του ΕΛΜΕΠΑ; Διότι γνωρίζουν πως εκεί δεν υπάρχουν πρόθυμοι.

Ωστόσο, την Κυριακή το βράδυ, μετά τη μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο στο Ηράκλειο, στο τέλος της συγκέντρωσης, τα ΜΑΤ που ήταν επιθετικά παραταγμένα κατά των ήσυχων διαδηλωτών επιχείρησαν εισβολή στο κτίριο του Ευαγγελισμού στο κέντρο της πόλης, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο δραστηριοποιούνται άτομα του ελευθεριακού χώρου από το 2003. Βρήκαν την πόρτα κλειστή και την κλοτσούσαν με τις μπότες τους φωνάζοντας άγρια μεταξύ των άλλων «θα τα πούμε τον Δεκέμβρη», «άλλαξαν οι εποχές, θα περάσετε καλά, θα σας γαμήσουμε…». Εγινε λοιπόν αποτυχημένη εισβολή! Εσείς συζητήσατε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με την Ασφάλεια; Γιατί μετά τα γεγονότα παραμένει ανοιχτό ερώτημα.

Στον συγκεκριμένο χώρο δραστηριοποιούνται αρκετοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΕΛΜΕΠΑ, νέοι καλλιτέχνες, μουσικοί, ποιητές, άτομα με πνευματικότητα, που εκπονούν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα. Τρέμετε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, κ. Καρακάση, από παλιός ΕΑΡ/ΔΗΜΑΡ, ακραιφνής νεοφιλελεύθερος, πάντα εξουσιολάγνος, ανελεύθερος και απνευμάτιστος. Θέλετε να μας παραδώσετε, όντας βαθιά ημιμαθής, και μαθήματα δημοσιογραφίας εσείς ο υποτακτικός της Ασφάλειας και των μέσων καταστολής.

Την Τετάρτη οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής έχουν συνέλευση με θέμα τις πομπές σας, την Παρασκευή είχε το Μαθηματικό, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψη απαρτίας, ακολουθούν και άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την Τετάρτη έχουν συνέλευση τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνιολογίας για χάρη σας και την Πέμπτη συνεδρίαση η Σύγκλητος, όπου θα συζητηθεί και η στάση υποζυγίου που κρατήσατε ως εκπρόσωπος μιας συλλογικότητας.

ΥΓ.: Πριν ακόμα δημοσιευθεί στην «Εφ.Συν.» η επιστολή του κ. Καρακάση μαζί με την απάντησή μου, ο ίδιος έσπευσε να ανεβάσει το κείμενό του στο φέισμπουκ (φυσικά αναπάντητο). Η δεοντολογία των αρίστων...

Παναγιώτης Γεωργουδής

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης στην «Εφ.Συν.»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας απέστειλε στην «Εφ.Συν.» επιστολή, απαντώντας στο δημοσίευμά μας (31/5) «Ο πρύτανης που θέλει να γίνει υπουργός».
Επιστολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης στην «Εφ.Συν.»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χτυπούν τη διακίνηση στη... ρίζα
Το κακό στη ρίζα του... εμφανίζονται αποφασισμένες να χτυπήσουν οι διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης μετά και τις τελευταίες εκκλήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και κατοίκων περιοχών της πόλης οι...
Χτυπούν τη διακίνηση στη... ρίζα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
​«Το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος, αλλά η εφαρμογή του». Μια σχεδόν κλασική διαπίστωση, που αυτή τη φορά επισημαίνεται από την επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει θέματα ασύλου, ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης....
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συμβουλευτικός ο ρόλος της Επιτροπής για τα ΑΕΙ
Τον καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα της 12μελούς Επιτροπής για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία και Ειρήνη στους χώρους των ΑΕΙ, που συγκροτήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνει ο πρόεδρός της, καθηγητής...
Συμβουλευτικός ο ρόλος της Επιτροπής για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λυρισμός και μετριοπάθεια
Ποιος είναι ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας που προτάθηκε από την υπουργό Παιδείας να αναλάβει πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, εισήγηση που έγινε αποδεκτή από το υπουργικό...
Λυρισμός και μετριοπάθεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χτύπησαν και τραυμάτισαν φοιτητές
Νέο περιστατικό αστυνομικής καταστολής, αυτή τη φορά στο Καβούρι, όπου εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (29/11) συγκέντρωση και πορεία με αφορμή τη σύνοδο των Πρυτάνεων σε...
Χτύπησαν και τραυμάτισαν φοιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας