Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.4°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  10°C 8.3°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  4 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 6.7°C / 16.0°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 15.0°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 8.3°C / 20.0°C
  4 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.4°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 14.0°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.0°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 15.0°C
  0 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  37%
Ενα βήμα εμπρός, δύο πίσω
EUROKINISSI / ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα βήμα εμπρός, δύο πίσω

 • A-
 • A+
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας από τη μία κατήργησε την αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών, αλλά από την άλλη ακύρωσε τοn νόμο Γαβρόγλου για το μάθημα των Θρησκευτικών ως... αντισυνταγματικό!
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η πρόοδος και η οπισθοδρόμηση συγκρούονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Ενδεικτικές αυτής της μάχης είναι και οι χθεσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου από τη μια έχουμε την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών της δευτεροβάθμιας ως αντισυνταγματικής και από την άλλη την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων Γαβρόγλου για το μάθημα των Θρησκευτικών ως... ανεπαρκώς χριστιανικών ορθόδοξων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Αθανάσιο Ράντο, ακύρωσε ως αντισυνταγματικές τις υπουργικές αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, κρίνοντας ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης.

«Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τα επίδικα προγράμματα σπουδών δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των ορθόδοξων μαθητών, διότι τα μεν προγράμματα του δημοτικού και του γυμνασίου δεν περιέχουν ολοκληρωμένη -και διακριτή έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών- διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της ορθόδοξης εκκλησίας, το δε πρόγραμμα του λυκείου είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία αυτή. Αντιθέτως, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση είτε στην προβολή στοιχείων κοινών με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών είτε στη διδασκαλία διαφόρων ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, τα οποία είτε είναι αντικείμενο κυρίως άλλων μαθημάτων είτε είναι άσχετα ή και αντίθετα με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία», αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, σχολιάζοντας την απόφαση, υποστηρίζει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών αποκτά ξανά ομολογιακό χαρακτήρα, τονίζοντας ότι τα προγράμματα σπουδών είχαν την αποδοχή της Ιεραρχίας.

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι αναμφισβήτητα μια ιστορική απόφαση. Καταργεί ολόκληρη την επιστημονική, παιδαγωγική και θεολογική εξέλιξη του μαθήματος μετά το 1974 και την προσπάθεια χιλιάδων θεολόγων να κατακτήσουν στη συνείδηση των συναδέλφων τους και των μαθητών, αλλά και στην καθημερινή παιδαγωγική πράξη την πραγματική επιστημονική και παιδαγωγική ισοτιμία των Θρησκευτικών με τα άλλα μαθήματα. (...) Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι πλέον μάθημα, αλλά κατήχηση. Δεν είναι γνώση, αλλά εξέταση για την πίστη των μαθητών και των γονιών τους. Ενα μάθημα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο, μετατρέπεται πια επίσημα σε άκρως επικίνδυνο αναχρονισμό», δηλώνει ο τέως υπουργός Παιδείας.

Τη σκυτάλη πήρε ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, που υποστηρίζει ότι η νομολογία του ΣτΕ γυρνάει την εκπαίδευση «στη σκοτεινή δεκαετία του ’50», κάνοντας μάλιστα λόγο για απόφαση που μεθοδεύτηκε από «εκκλησιαστικούς και παρεκκλησιαστικούς παράγοντες».

«Με τα νέα Προγράμματα Σπουδών, επιχειρήσαμε το μάθημα των Θρησκευτικών να είναι μάθημα γνώσης και όχι πίστης, προβληματισμού και ουσιαστικής μάθησης και όχι κατήχησης και προσηλυτισμού. Αυτή η κατεύθυνση αντανακλά τη νέα κοινωνική πραγματικότητα και ανταποκρίνεται σε ένα σχολείο κοσμικό και δημοκρατικό. Οι αποφάσεις του ΣτΕ γυρίζουν την εκπαίδευση στη σκοτεινή δεκαετία του ‘50 και στο “ελληνοχριστιανικό” Σύνταγμα του 1952», λέει ο Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας μάλιστα ότι η νομολογία του ΣτΕ έρχεται σε αντίθεση με το ώριμο κοινωνικά αίτημα του διαχωρισμού και της δημοκρατικής ρύθμισης των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας.

Το Κίνημα Αλλαγής, με σκληρή γλώσσα, χαρακτηρίζει την απόφαση ληξιαρχική πράξη θανάτου επιστημονικών, παιδαγωγικών και δημοκρατικών κατακτήσεων σαράντα χρόνων: «Επιχειρείται όχι η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, ούτε καν η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης, αλλά η επιβολή με τη χρήση των κρατικών μηχανισμών μιας συγκεκριμένης αντίληψης για την Ορθοδοξία, που την εκφράζουν αυτοί που σήμερα χαίρονται. Παραφράζοντας το γνωστό μεταξικό ποιηματάκι, ας αναρωτηθούμε “ποιοι χαίρονται και χαμογελούν σήμερα πατέρα;”. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Είναι οι ιδεολογικοί επίγονοι του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, οι υποστηρικτές του Γ’ Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού. Για τη σημερινή, αδιανόητα αρνητική εξέλιξη έχουν ιστορικές ευθύνες και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όμως προέχει το πώς δεν θα επιτραπεί σε μια κυβέρνηση της Δεξιάς να μετατρέψει το σχολείο σε ένα γιγάντιο κατηχητικό. Προέχει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των θεολόγων να διδάσκουν ένα κανονικό μάθημα και όχι να κατηχούν τα παιδιά».

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, λέει ότι θα επανεξετάσει το κανονιστικό πλαίσιο, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών του μαθήματος, ούτως ώστε να διασφαλιστεί «η συμβατότητα των σχετικών ρυθμίσεων με τις συνταγματικές επιταγές».

Πολύ μακριά από τα σκοτάδια, με άλλη απόφασή της η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου -με πρόεδρο αυτή τη φορά την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου- έκρινε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος στα πιστοποιητικά σπουδών γυμνασίου και λυκείου συνιστά παραβίαση τόσο του Συντάγματος όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και διατάξεων της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ περί «Ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας», καθώς η αναγραφή του θρησκεύματος «ενέχει τον κίνδυνο διακριτικής μεταχείρισης των κατόχων τους στις σχέσεις τους με τη διοίκηση ή και στις επαγγελματικές τους σχέσεις, ενώ ακόμη και η προαιρετική αναγραφή ενέχει τον κίνδυνο θετικών ή αρνητικών διακρίσεων μεταξύ των προσώπων που θα επιλέξουν να εκδηλώσουν το θρήσκευμά τους και εκείνων που θα αφήσουν κενό ή θα θέσουν μια παύλα στο σχετικό πεδίο».

◼ Μια ακόμη απόφαση με θετικό πρόσημο είναι και αυτή με την οποία απορρίπτονται οι αιτήσεις ακύρωσης του από θέσεως προέδρου του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’, ανοίγοντας τον δρόμο για τον διορισμό των μελών της νέας Διοικούσας Επιτροπής που αναδείχθηκαν μέσω αρχαιρεσιών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαγωγή κοσμία στη Νίκη Κεραμέως
Παράνομη την αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια αλλά και τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Διαγωγή κοσμία στη Νίκη Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο σκοταδισμός έγινε σχολικό μάθημα
Υποχρεωτική ορθόδοξη χριστιανική κατήχηση θα υφίστανται οι μαθητές και οι μαθήτριες των ελληνικών σχολείων, καθώς η πολιτεία υιοθετεί τις υποδείξεις του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Ο σκοταδισμός έγινε σχολικό μάθημα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόφαση-σφήνα για την Κεραμέως από το ΣτΕ
Νεότερη ετυμηγορία που καθαρογράφηκε χτες υποστηρίζει ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να μεριμνά για την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Τι θα εισηγηθεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Απόφαση-σφήνα για την Κεραμέως από το ΣτΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Υποκρισία» Μητσοτάκη για τη σεξουαλική αγωγή
Σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κατόπιν εορτής ευαισθησία του πρωθυπουργού, κάνει λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας» από μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη και τον προκαλεί να υιοθετήσει την τροπολογία για την «Θεματική...
«Υποκρισία» Μητσοτάκη για τη σεξουαλική αγωγή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προσφυγές γονέων στο ΣτΕ για τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές
Στο ΣτΕ προσφεύγουν γονείς μαθητών της Γ' Λυκείου που δεν ξεκίνησαν τα σχολεία τους καθώς βρίσκονται σε «κόκκινες« ζώνες και δεν θα υπάρχει δια ζώσης διδασκαλία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Προσφυγές γονέων στο ΣτΕ για τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καταγγελία για την αντικοινοβουλευτική στάση της Ν. Κεραμέως
Για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά κατηγορεί την υπουργό Παιδείας ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας Χριστόφορος Βερναρδάκη λόγω της μη εισήγησης της Επιστημονικής Επιτροπής σχετικά με τα σχολεία.
Καταγγελία για την αντικοινοβουλευτική στάση της Ν. Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας