Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιδράσεις για τις 22 αλλαγές στα πανεπιστήμια
ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις για τις 22 αλλαγές στα πανεπιστήμια

  • A-
  • A+
Καθηγητές και σύλλογοι ΔΕΠ εκφράζουν διαφωνίες για τα περισσότερα σημεία της επιστολής Κεραμέως: για το ν+2 στα χρόνια αποφοίτησης, για την κατάργηση διοικητικών οργάνων, για τη σύνδεση αξιολόγησης με χρηματοδότηση, για την ενίσχυση της «αυτονομίας», για την ελάχιστη βάση εισαγωγής κ.ά.

Αντιδράσεις στις επικείμενες σαρωτικές παρεμβάσεις στη διοίκηση και λειτουργία των ελληνικών ΑΕΙ έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων. Αν και είναι ελάχιστες οι επίσημες απαντήσεις στην ανοιχτή επιστολή της υπουργού Παιδείας με τα 22 σημεία, η καχυποψία για τη σκοπιμότητα και η κριτική για την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων χαρακτηρίζουν έντονα τόσο τον διάλογο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό αρκετών Πανεπιστημίων όσο και τα κείμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κυρίως από καθηγητές και συλλόγους μελών ΔΕΠ.

Από το ανεφάρμοστο ανώτατο όριο σπουδών ν+2 και την αποσπασματική καθιέρωση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ μέχρι τη σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση και την οικονομική αυτονομία των πανεπιστημίων «σε περίοδο κρίσης», η κριτική είναι σαφής από αρκετούς πανεπιστημιακούς δασκάλους.

Οι διοικήσεις, αντιθέτως, αποφεύγουν να πάρουν θέση. Είτε υπέρ είτε κατά είτε με διάθεση κριτικού διαλόγου. Στην έκτακτη Σύνοδο, το Σάββατο 28/9, αναμένεται με ενδιαφέρον η θέση στις υπουργικές προτάσεις. Αν, φυσικά, υποτεθεί πως πρόκειται για προτάσεις και όχι αποφάσεις εν αναμονή.

Πρυτάνεις μεγάλων Ιδρυμάτων με τους οποίους επικοινωνήσαμε απέφυγαν να πάρουν θέση, παραπέμποντας στη Σύνοδο, ενώ άλλοι εξέφρασαν ανεπισήμως –επικαλούμενοι επίσης την επικείμενη Σύνοδο– τις ενστάσεις τους για ορισμένα σημεία. Μεταξύ αυτών, η σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση, τα Συμβούλια Ιδρύματος και η ουσία της προωθούμενης «αυτονομίας» προβληματίζουν... Από την άλλη, η διάθεση της υπουργού για μείωση εισακτέων έχει καθησυχάσει αρκετές διοικήσεις, οι οποίες κρατούν χαμηλό προφίλ.

Ο Σύλλογος των μελών ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου μόλις έστειλε την απάντησή του στην επιστολή της υπουργού Παιδείας. Η κριτική σαρωτική. Σημείο προς σημείο. Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις έχουν αρχίσει να καταγράφονται και στους εσωτερικούς διαλόγους καθηγητών είτε για ορισμένα από τα 22 σημεία είτε για όλα.

Για παράδειγμα, το ανώτατο όριο του ν+2. Εκτός πραγματικότητας, λένε οι περισσότεροι. Το έλεγαν μέχρι τώρα οι φοιτητές, το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι καθηγητές.

Βασιζόμενοι σε αναλύσεις στοιχείων, επισημαίνουν πως το μέτρο είναι αντίθετο στην πραγματικότητα καθώς ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών σε πολλά τμήματα είναι μεγαλύτερος του ν+2. Κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη, μαζί με την απαραίτητη πρόβλεψη για τη δυνατότητα θεσμικής ευελιξίας των ίδιων των ΑΕΙ, τα οποία μπορούν να θέτουν τους όρους τους για τη συνέχιση των σπουδών μετά το ν+2.

Επισημαίνουν, βέβαια, πως πρέπει να υπάρχουν συνέπειες, αλλά σίγουρα όχι διαγραφή. Γίνεται, μάλιστα, και αυτοκριτική. Δεν μπορεί να φταίνε μόνον οι φοιτητές, λένε ορισμένοι δάσκαλοι. Γι’ αυτό και προτείνουν αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών και διαφορετική διάρθρωση και λειτουργία τμημάτων (με φρένα στα έτη και από νωρίς, ώστε να μη φτάνουν φορτωμένοι οι φοιτητές στο τέλος).

Αδικο μέτρο

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί καθηγητές λένε πως, αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, από πολλά τμήματα θα μπορεί να αποφοιτά μόνο το 50% των εισακτέων. Αλλοι δηλώνουν πολύ ρεαλιστικά πως έναν φοιτητή που έχει φάει έξι χρόνια σε μια σχολή και έχει περάσει 47 μαθήματα δεν μπορείς να τον διώξεις επειδή απέτυχε και δεν πρόλαβε να περάσει το 48ο εντός χρονικού ορίου. Πάντως, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως επί νόμου Διαμαντοπούλου οι διοικήσεις, εν τέλει, έκαναν αυτό που θεώρησαν σώφρον, δίκαιο, σωστό και στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου.

Σε ό,τι αφορά τις επίσημες και φανερές αντιδράσεις, η πρώτη αφορμή ήταν η κατάργηση του ασύλου με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού. Τώρα όλα γίνονται στο πλαίσιο του διαλόγου για τα 22 σημεία της κ. Κεραμέως. Ας δούμε μερικά από τα σημεία της σκληρής κριτικής του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Παντείου:

● Για τα περί ενίσχυσης της «αυτονομίας», την οποία επιζητεί η υπουργός, οι καθηγητές του Ιδρύματος θεωρούν πως εγείρεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας, καθώς στο άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος γίνεται αναφορά στην «αυτοδιοίκηση» των Ιδρυμάτων και όχι στην «αυτονομία».

Συνεπώς, όπως επισημαίνουν, «αυτό που υπονοείται είναι να αυτονομηθούν οικονομικά από την πολιτεία. Μια τέτοια αυτονόμηση προοδευτικά θα αφορά και την υποχρέωση της πολιτείας να πληρώνει τους μισθούς ΔΕΠ και εργαζομένων και να προκηρύσσει θέσεις εργασίας. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

● Για τις αλλαγές στη διοίκηση (Συμβούλια, καταργήσεις οργάνων κ.ά.): Η θεσμοθέτηση νέων οργάνων διοίκησης στα πανεπιστήμια είναι περιττή. Θα αυξήσει τη γραφειοκρατία στη λήψη αποφάσεων και θα κάνει αναποτελεσματική και αντιδημοκρατική τη διοίκηση των πανεπιστημίων. Προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της «πλήρους αυτοδιοίκησης» των πανεπιστημίων αρκεί να μεταφερθούν διοικητικές αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου προς τα υφιστάμενα όργανα διοίκησης των Ιδρυμάτων (στο πλαίσιο αναμόρφωσης των Οργανισμών τους).

Κυρίως, όμως, για την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ απαιτείται η πρόσληψη του μόνιμου αναγκαίου προσωπικού (διοικητικών εργαζομένων και ΔΕΠ), ώστε να σταματήσει η στελεχική και οικονομική τους αποψίλωση που οδηγεί σε καθημερινά προβλήματα και δυσλειτουργίες (εργολαβικοί εργαζόμενοι).

● Για τη σύνδεση αξιολόγησης με χρηματοδότηση: Η πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση οδηγεί στην περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, υπονομεύει τη λειτουργία τους σε μια περίοδο που η υφιστάμενη χρηματοδότηση δεν καλύπτει επαρκώς ούτε τις λειτουργικές ανάγκες των πανεπιστημίων.

● Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ: Η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ και η πρόθεση θεσμοθέτησης «ανώτερης» από αυτήν βάσης σε ορισμένα τμήματα ΑΕΙ θα μεγαλώσει τις υφιστάμενες ανισότητες πρόσβασης στα πανεπιστήμια, θα θεσμοθετήσει ειδικά τμήματα «ελίτ» στα ελληνικά πανεπιστήμια, θα εκτινάξει το ήδη υψηλό κόστος επιβάρυνσης της ελληνικής οικογένειας σε φροντιστήρια και θα τροφοδοτήσει με πολυάριθμη «πελατεία» τα αμφίβολης ποιότητας ιδιωτικά κολέγια, για τα οποία δεν προβλέπεται καμία βάση εισαγωγής, ούτε υπόκεινται σε αξιολόγηση ή «πιστοποίηση ποιότητας» με βάση τα ίδια κριτήρια με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ. (…) Σε περίοδο κρίσης, δεν είναι η στιγμή να αποκλειστεί μια μεγάλη μερίδα των νέων παιδιών από την πρόσβαση στην επιστημονική γνώση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γίνε και εσύ γιατρός με 17.000 ευρώ τον χρόνο
Δεν έχασε χρόνο η Ιατρική του ΑΠΘ και μόλις λίγες μέρες μετά την ψήφιση του σαρωτικού πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών για...
Γίνε και εσύ γιατρός με 17.000 ευρώ τον χρόνο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ασφυκτιά το τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου από τον τεράστιο αριθμό μετεγγραφών
Ο μεγάλος αριθμός μετεγγραφέντων φοιτητών έχει φέρει το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε οριακή κατάσταση, με τους φοιτητές να προχωρούν σε κινητοποίηση, στην είσοδο...
Ασφυκτιά το τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου από τον τεράστιο αριθμό μετεγγραφών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέσω αξιολόγησης η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
Επιφυλακτικοί οι πρυτάνεις περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο από την υπουργό Παιδείας και αυτομάτως θα τεθεί σε δεκαπενθήμερη διαβούλευση.
Μέσω αξιολόγησης η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαφωνίες με αντεπιχειρήματα
Είτε με σκληρή κριτική είτε με τεκμηριωμένες προτάσεις, ιδρύματα και σύλλογοι μελών ΔΕΠ απαντούν στην ανοιχτή επιστολή της υπουργού Παιδείας με τα 22 σημεία αλλαγών που προτίθεται να συμπεριλάβει στον υπό...
Διαφωνίες με αντεπιχειρήματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Eπιστροφή στα αποτυχημένα Συμβούλια Ιδρύματος
Η επαναφορά αποτυχημένων ή αποσυρθέντων από την προηγούμενη κυβέρνηση μέτρων και θεσμών συνεχίζεται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σειρά τώρα έχει η επανασύσταση των Συμβουλίων Ιδρύματος (Σ.Ι.)
Eπιστροφή στα αποτυχημένα Συμβούλια Ιδρύματος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακούστε καλά τι λένε οι... ερευνητές
Η «Εφ.Συν» δίνει τον λόγο σε 4 από τους 700 πλέον συνυπογράφοντες στη μάχη για την υπεράσπιση του ασύλου προσπαθώντας να χαρτογραφήσει ποια είναι αυτή η γενιά που αψηφά την παραφιλολογία του τρόμου και...
Ακούστε καλά τι λένε οι... ερευνητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας