Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαθητής ΑμεΑ εκτός σχολείου
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαθητής ΑμεΑ εκτός σχολείου

  • A-
  • A+

Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκίνησε με περικοπές ολιγομελών τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια. Από το Κιλκίς μέχρι τη Σαντορίνη και τη Ρόδο, τοπικές ΕΛΜΕ και μαθητικά συμβούλια διαμαρτύρονται για την κατάργηση τομέων που φέρνουν σε αδιέξοδο χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία και σπουδαστές, οι οποίοι αναγκάζονται είτε να μετακινηθούν αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους ή να συμβιβαστούν με το να παρακολουθήσουν διαφορετική ειδικότητα – ακόμη και αν πρόκειται για τελειόφοιτους.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο 18χρονος Σ. Δ. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας). Αυτιστικός με ποσοστό αναπηρίας 67%, φοιτά στο Ειδικό ΕΠΑ.Λ. Κορωπίου, στην ειδικότητα της Πληροφορικής.

Πέρυσι τον Δεκέμβριο, η οικογένεια ενημερώθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα η ειδικότητα να μη λειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά γιατί το τμήμα είναι ολιγάριθμο. Αμέσως, οι γονείς αναζήτησαν άλλο σχολείο με την ίδια ειδικότητα. Το κοντινότερο Ειδικό ΕΠΑ.Λ. βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή, ούτε όμως εκεί λειτουργεί ο τομέας που ο Σ. έχει ήδη παρακολουθήσει.

«Ενημερώσαμε σχετικά το Ειδικό ΕΠΑ.Λ. Κορωπίου αλλά και τον Συνήγορο του Πολίτη καθώς αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε ζήτημα αν δεν κινηθούμε άμεσα», μας λέει η μητέρα του νεαρού μαθητή Λ. Κ. «Ζητήσαμε να γίνει αίτημα από το σχολείο προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για κατ’ εξαίρεση λειτουργία του τμήματος με δύο άτομα.

»Το αίτημα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας έγινε δεκτό τον περασμένο Ιούνιο με θετική εισήγηση. Η αρνητική απάντηση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής βγήκε στις 2 Αυγούστου, χωρίς όμως κανείς να μας ενημερώσει σχετικά. Μόλις τη μέρα του αγιασμού μάθαμε ότι από τους συνολικά τέσσερις τομείς που λειτούργησαν στο σχολείο τη σχολική χρονιά 2018-2019, φέτος, θα λειτουργήσει μόνο ένας, αυτός της Μηχανολογίας.

»Μείναμε μετέωροι. Ψάχναμε μόνοι μας λύση. Το μόνο σχολείο που έχει τον τομέα της Πληροφορικής είναι το Ειδικό ΕΠΑ.Λ. Αχαρνών. Μιλήσαμε με τον διευθυντή και μας είπε ότι η διαδικασία έγκρισης δωρεάν δρομολογίου από το Πικέρμι όπου μένουμε προς τις Αχαρνές μπορεί να πάρει ακόμη και τέσσερις μήνες. Καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να μεταφέρουμε το παιδί σε καθημερινή βάση τόσα χιλιόμετρα, αυτό σημαίνει ότι θα χάνει μαθήματα, θα παίρνει απουσίες και θα κινδυνεύει να μείνει στην ίδια τάξη», προσθέτει η μητέρα του νεαρού μαθητή.

Εδώ να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή σχολείου απαιτεί την έγκαιρη εγγραφή και ενημέρωση της Περιφέρειας προκειμένου να συμπεριληφθεί ο μαθητής ή η μαθήτρια στα δωρεάν δρομολόγια.

Για το ζήτημα είναι ενήμερο και το υπουργείο Παιδείας. Ο πατέρας του παιδιού επικοινώνησε με τη διεύθυνση ειδικής αγωγής του υπουργείου όπου του ξέκοψαν ακόμη και το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα.

«Χαρακτηριστικά, μου είπαν: “Εμείς ούτε καν τα απαντάμε αυτά τα αιτήματα”, την ώρα μάλιστα που μαθαίνουμε ότι έχει εκδοθεί απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής για την λειτουργία του ολιγομελούς τμήματος για τον τομέα της Αισθητικής Τέχνης στη Δ΄ Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Κορωπίου για το σχολικό έτος 2019-2020 (αρ. απόφασης Φ.22.1/12159/2.8.2019). Η προσέγγιση του ζητήματος είναι δηλαδή τεμαχιακή. Να λειτουργήσει το τμήμα αισθητικής με τέσσερα παιδιά και όχι αυτό των ηλεκτρονικών υπολογιστών με δύο. Τα δύο παιδιά μάλλον δεν νοούνται ως έμψυχα όντα...» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πατέρας του Σ. Δ.

Οπως μας πληροφορούν οι γονείς, το παιδί παρακολουθεί μαθήματα γενικής παιδείας, χωρίς όμως ειδικότητα, εν αναμονή της απόφασης μετεγγραφής του στον τομέα ειδικότητας Μηχανολογίας, ενέργεια η οποία όμως τον αναγκάζει να επαναλάβει τη Β΄ Λυκείου βάσει νόμου (ν. 4610/2019 ΦΕΚ 2005, Τεύχος B΄ 2005/31.05.2019 αρ. 22), χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο και διαταράσσοντας την ηρεμία τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι... προνομιούχοι της ειδικής εκπαίδευσης
Το σχολικό έτος μπορεί να έχει ξεκινήσει επίσημα από τις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο για την ειδική αγωγή ο χρόνος φαίνεται να μετράει διαφορετικά. Πολλά σχολεία υπολειτουργούν λόγω των τεράστιων κενών σε ειδικό...
Οι... προνομιούχοι της ειδικής εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στήριξη εκπαιδευτικών με τη βούλα της ΑΔΕΔΥ
Το Γενικό Συμβούλιο του ανώτατου οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων προκηρύσσει απεργία-αποχή από την εφαρμογή του μέτρου της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος με κάμερες.
Στήριξη εκπαιδευτικών με τη βούλα της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Αρχή ζητάει εξηγήσεις
Με επίσημο έγγραφο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζητά από το υπ. Παιδείας να τοποθετηθεί στην αναφορά-καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για το μέτρο της ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος ● Συνεχίζει να...
Η Αρχή ζητάει εξηγήσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με κατεπείγον αίτημα η ΟΙΕΛΕ ζητά από το υπ. Παιδείας να δημοσιεύσει την εκτίμηση αντικτύπου
Μετά την αναφορά-καταγγελία της στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η ΟΙΕΛΕ ζήτησε χθες με κατεπείγον αίτημα από το υπουργείο Παιδείας να δημοσιευτεί η εκτίμηση αντικτύπου.
Με κατεπείγον αίτημα η ΟΙΕΛΕ ζητά από το υπ. Παιδείας να δημοσιεύσει την εκτίμηση αντικτύπου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόβλεψη για τη στέγαση των αναπληρωτών που υπηρετούν σε νησιά
Ανάσα για εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν στα νησιά, είναι η ΚΥΑ που αφορά την εξαίρεση των καταλυμάτων που στεγάζουν φοιτητές των ΑΕΙ και ξένων φοιτητών αλλά και εκπαιδευτικών που...
Πρόβλεψη για τη στέγαση των αναπληρωτών που υπηρετούν σε νησιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πιλοτικό μάθημα εξ αποστάσεως
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γενικού Λυκείου Νέας Φιλαδελφείας έλαβαν, χθες το απόγευμα, μέρος στην πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, που σχεδίασε το υπουργείο Παιδείας.
Πιλοτικό μάθημα εξ αποστάσεως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας