Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προσφυγόπουλα εκτός σχολείων
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσφυγόπουλα εκτός σχολείων

  • A-
  • A+
Τι κι αν άρχισε η σχολική χρονιά; Σχεδόν κανένα παιδί από τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τα ΚΥΤ των νησιών δεν μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα, καθώς δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για ίδρυση ΔΥΕΠ, δεν έχει προβλεφθεί η μετακίνησή τους από τα καμπ και βάσει της κανονιστικής πράξης Βρούτση για την απονομή ΑΜΚΑ δεν μπορούν να εμβολιαστούν ώστε να βγάλουν Ατομικό Δελτίο Μαθητή.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε, αλλά όχι για όλα τα παιδιά... Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σχεδόν κανένα προσφυγόπουλο από τις δομές φιλοξενίας και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν πήγε χθες στο σχολείο, καθώς ούτε η απαραίτητη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί ούτε έχει προβλεφθεί τρόπος μετακίνησης των παιδιών, ενώ τα πρόσφατα εμπόδια που τέθηκαν στην απονομή ΑΜΚΑ σε πολίτες τρίτων χωρών έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη την παρακολούθηση μαθημάτων.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης επίσκεψης σε κάποιο σχολείο της επικράτειας για το πρώτο κουδούνι, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως βρέθηκε προχθές στη Λέρο όπου μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και τη Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

«Γνώρισα από κοντά την άοκνη και συγκινητική προσπάθεια των εκπαιδευτικών μας και του λοιπού προσωπικού να στηρίξουν τα παιδιά των προσφύγων και να υπηρετήσουν στην πράξη το πρότυπο της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε η υπουργός από τη Λέρο. Στην πράξη όμως τα πράγματα έχουν αλλιώς...

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) σε χθεσινή ανακοίνωση τόνιζε ότι τα παιδιά που διαμένουν σε καμπ της ενδοχώρας και στα ΚΥΤ των νησιών έμειναν εκτός αιθουσών και παραμένει άγνωστο για πόσο ακόμη θα στερούνται το βασικό και αναμφισβήτητο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

Ολα ξεκινούν από το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η έκδοση της Υ.Α. για την ίδρυση των ΔΥΕΠ. Δεδομένων μάλιστα των καθυστερήσεων στην εφαρμογή της απόφασης, η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο για τα παιδιά που η μόνη τους σταθερά που θυμίζει κανονικότητα είναι το σχολείο.

Θυμίζουμε ότι πέρσι η αντίστοιχη Υ.Α. είχε εκδοθεί στις 22 Αυγούστου. Μία επιπλέον δυσκολία είναι ότι -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- δεν έχει προβλεφθεί τρόπος μετακίνησης των παιδιών από τα Κέντρα Φιλοξενίας και τα ΚΥΤ στις πρωινές ή στις απογευματινές τάξεις όπου θα φοιτήσουν.

Το μεγαλύτερο όμως εμπόδιο είναι ότι μετά την κανονιστική πράξη που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στις 11 Ιουλίου, με την οποία ανακαλούσε τη διευκρινιστική εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με την απόδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σε ξένους υπηκόους, χιλιάδες προσφυγόπουλα δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και να αποκτήσουν το Ατομικό Δελτίο Μαθητή ούτως ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.

«Αναφαίρετο δικαίωμα»

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις και τα προσκόμματα που τίθενται στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων καθώς και την ελπίδα ότι η πολιτεία θα δράσει τάχιστα για να αντιμετωπιστούν.

«Η πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους, σύμφωνα με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο. Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό θεσμό ένταξης των προσφυγόπουλων, που συμβάλλει τόσο στην ομαλή επιστροφή των παιδιών σε μια κανονικότητα που έχουν στερηθεί, ενώ παράλληλα προάγει τη συνοχή και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΣΠ, προσθέτοντας την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων, των εκπαιδευτικών δηλαδή που υπηρετούν μέσα στα κέντρα/δομές φιλοξενίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάχη ΔΗΣΥ-κυβέρνησης για τα προσφυγόπουλα
Σε μια ασαφή διατύπωση του προεδρικού διατάγματος για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία που αφορά τα παιδιά που στερούνται εγγράφων -τα οποία σαφώς δεν μπορούν να πάρουν από εμπόλεμες χώρες- «πάτησε» η...
Μάχη ΔΗΣΥ-κυβέρνησης για τα προσφυγόπουλα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με συνταγή Μνημονίου το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση
Στη περίοδο των απολύσεων επιστρέφει η ιδιωτική εκπαίδευση με τη νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας η οποία έθεσε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο-δώρο στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης.
Με συνταγή Μνημονίου το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο πολιτικός κυνισμός της Νίκης Κεραμέως
Για προσχηματικό διάλογο κατήγγειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας την υπουργό Παιδείας, προτού αποχωρήσει από τη συνάντηση με θέμα το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, που είναι...
Ο πολιτικός κυνισμός της Νίκης Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παγώνουν το εθνικό απολυτήριο και η αξιολόγηση
Διαδοχικές συναντήσεις με τις δύο μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες είχε η Νίκη Κεραμέως, όπου συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου και από τις οποίες προκύπτει πως η υπουργός «παγώνει» ζητήματα που...
Παγώνουν το εθνικό απολυτήριο και η αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δημοτικό σχολείο χωρίς δάσκαλο στο Καστελόριζο!
Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι το Δημοτικό σχολείο Καστελόριζου άνοιξε την πρώτη μέρα χωρίς δάσκαλο, σύμφωνα με τις καταγγελίες της διευθύντριας του σχολείου στο οποίο φοιτούν συνολικά 20 παιδιά.
Δημοτικό σχολείο χωρίς δάσκαλο στο Καστελόριζο!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παγκόσμια Εκθεση της UNESCO για την Εκπαίδευση 2019
Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών προσφύγων στο ελληνικό δημόσιο σχολείο αυτή τη στιγμή φτάνει περίπου τις 12.480, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.
Παγκόσμια Εκθεση της UNESCO για την Εκπαίδευση 2019

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας