Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκτάκτως σε απογευματινά σχολεία εκατοντάδες παιδιά

Το εσπερινό λύκειο Αιγάλεω με σκαλωσιές στην πρόσοψη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτάκτως σε απογευματινά σχολεία εκατοντάδες παιδιά

  • A-
  • A+

Για μερικά σχολεία της Αττικής δεν θα χτυπήσει σήμερα το πρώτο πρωινό κουδούνι, καθώς αρκετές είναι οι περιπτώσεις που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν θα λειτουργήσουν καν ή οι μαθητές τους θα μεταστεγαστούν σε άλλα κτίρια, σε απογευματινή όμως βάρδια, μετά τις ζημιές που υπέστησαν από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου με επίκεντρο τη Μαγούλα.

Οι περιοχές όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα είναι το Χαϊδάρι, η Πετρούπολη, το Περιστέρι και το Αιγάλεω. Ενα από αυτά τα σχολεία είναι το 1ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, το οποίο λειτουργεί από το 1949 και σήμερα στεγάζει περίπου 300 παιδιά.

Δύο μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, γονείς και μαθητές δεν γνώριζαν με σιγουριά αν θα λειτουργούσε το σχολείο, καθώς έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο (κατηγορία Γ’). Μόλις χθες, στην ιστοσελίδα του γυμνασίου αναρτήθηκε μια λιτή ανακοίνωση:

«Σας ανακοινώνουμε ότι το 1ο Γυμνάσιο Αιγάλεω θα μετεγκατασταθεί προσωρινά από την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω».

Τα νέα έπιασαν γονείς και μαθητές εξαπίνης, καθώς το σενάριο της απογευματινής βάρδιας ήταν κάτι που όλοι απεύχονταν.

Δύο ανέφικτες λύσεις

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την περασμένη Κυριακή, στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο νέος δήμαρχος Γιάννης Γκίκας είχε προτείνει δύο λύσεις, οι οποίες όμως ήταν πρακτικά ανέφικτες.

Στην πρώτη περίπτωση, οι 300 μαθητές του σχολείου θα έκαναν μάθημα στο παραπλήσιο κτίριο του παλιού 8ου Γυμνασίου, ενδεχόμενο το οποίο απέκλεισαν μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. που επισκέφθηκαν το σχολείο, αφού και αυτό το κτίριο χρήζει επισκευών, μιας κι έχει χαρακτηρισθεί ακατάλληλο με ζημιές κατηγορίας Β΄.

Η δεύτερη πρόταση ήταν η πραγματοποίηση μαθημάτων στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, οι οποίες όμως θα έπρεπε να περάσουν από έλεγχο καταλληλότητας, αφού εκεί γίνονται μαθήματα τεχνικής φύσης και δεν είναι σίγουρο αν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια εφήβους. Πολλώ δε πόσω μάλλον όταν τα μαθήματα της σχολής του ΟΑΕΔ τις Παρασκευές είναι πρωινά...

«Η μεταστέγαση στο 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω κατά τις απογευματινές ώρες ανατρέπει τελείως τον προγραμματισμό εκατοντάδων οικογενειών, διαλύει τα παιδιά και αποκλείει κάθε άλλη δραστηριότητά τους, όπως κάποιο άθλημα, την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, παρακολούθηση μαθημάτων χορού, μουσικής, ζωγραφικής κ.τλ.», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Αιγάλεω, Ζωή Παπαδοπούλου.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, Σταύρος Αδάμης, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό:

«Εχουμε φροντίσει τα παιδιά να πάνε σε όμορα σχολεία. Δεν θα έχουμε μετακινήσεις παιδιών. Το 17ο Δημοτικό Αιγάλεω θα πάει ακριβώς δίπλα, που είναι το 2ο Γυμνάσιο, που είναι σχεδόν συστεγαζόμενα. Το 7ο Δημοτικό Αιγάλεω θα πάει δίπλα, που είναι το 4ο Γυμνάσιο και το 11ο Δημοτικό θα πάει στο 20ό Δημοτικό σχολείο Αιγάλεω».

Ομως, η «λύση» της απογευματινής βάρδιας φέρνει μαζί της μια σειρά από άλλα προβλήματα, όπως αυτά που περιγράφει πιο πάνω η κ. Παπαδοπούλου, και μόνο προσωρινή μπορεί να είναι.

Ζημιές στο Χαϊδάρι

Μια ακόμη περιοχή, τα σχολεία της οποίας φέρουν ζημιές ορατές ακόμη και με γυμνό μάτι, είναι το Χαϊδάρι: Κατόπιν αυτοψιών από τους μηχανικούς της ΚΤΥΠ Α.Ε. (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) σε 10 σχολεία, τα 6 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση, με τον αριθμό των ακατάλληλων σχολικών κτιρίων να είναι πιθανότατα μεγαλύτερος, αφού συνολικά 19 σχολεία έχουν ζητήσει να ελεγχθούν. Ζημιές παρουσιάζουν σχολεία και σε άλλες περιοχές.

Ενδεικτικά:

● Στον Δήμο Αχαρνών, το 1ο Ενιαίο Λύκειο και το 6ο Δημοτικό φέρουν ρηγματώσεις και ζημιές στην τοιχοποιία, με τον συνολικό αριθμό των σχολικών κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές να παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος.

● Επειτα από έλεγχο της ΚΤΥΠ στο 1ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου καταγράφηκε ρηγμάτωση στην τοιχοποιία οκτώ αιθουσών, αποκόλληση τοιχοποιίας σε μια αίθουσα και σε αποθήκη, ρηγματώσεις σε τρεις βοηθητικές αίθουσες και καθιζήσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Αντίστοιχα, ζημιές έχουν καταγραφεί στο 4ο και 5ο Δημοτικό, όπου οι εργασίες αποκατάστασης έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο, με τις τάξεις που στεγάζονταν στις υπό επισκευή αίθουσες να μετακομίζουν σε κοντέινερ.

● Στο 6ο και 12ο Δημοτικό Μενιδίου, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο αγιασμός θα γίνει στο προαύλιο και τα παιδιά δεν θα μπουν στις σχολικές αίθουσες ούτε και την Πέμπτη, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Realfm, προσθέτοντας ότι στο 4ο δημοτικό σχολείο Μενιδίου έχουν πέσει κομμάτια τσιμέντου και δεν έχουν πάει ακόμη τα συνεργεία για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Οι εκβιασμένες λύσεις της τελευταίας στιγμής του στοιβάγματος μαθητών σε προκάτ και η αναστάτωση χιλιάδων οικογενειών που καλούνται από σήμερα να αλλάξουν άρδην τα μέχρι τώρα δεδομένα τους μόνο σύμφωνους δεν βρίσκει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, με τις πρώτες αντιδράσεις να ξεκινούν από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», που καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 15.30, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, στάση μετρό Εθνική Αμυνα).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μονιμοποίηση της αναπλήρωσης
Μία ακόμη σχολική χρονιά ξεκινάει με μηδενικούς μόνιμους διορισμούς και χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που καλούνται, τελευταία στιγμή, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να καταθέσουν αίτηση.
Μονιμοποίηση της αναπλήρωσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παραίτησαν» τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ
Την παραίτηση της διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ζήτησε και έλαβε η υπουργός Παιδείας. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, όχι από ακαδημαϊκή, αλλά από πολιτική σκοπιά.
«Παραίτησαν» τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κανονικά η κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια
Αμέσως μετά το πράσινο φως που δόθηκε από το ΣτΕ αναρτήθηκε η υπουργική απόφαση για την κατανομή θέσεων μελών ΔΕΠ και έκτακτου προσωπικού στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Κανονικά η κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών αντιδρούν στο νέο σύστημα διορισμών και ζητούν βελτιώσεις
Υστερα από δέκα χρόνια αδιοριστίας, η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή για τους μόνιμους διορισμούς της επόμενης τριετίας έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων. Οι ειδικές κατηγορίες...
Ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών αντιδρούν στο νέο σύστημα διορισμών και ζητούν βελτιώσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Παιδεία δεν αντέχει άλλες... εκπτώσεις
Χωρίς αυτούς, πολλά σχολεία δεν θα άνοιγαν τον Σεπτέμβριο. Κάθε χρόνο, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναπληρώνουν τον εαυτό τους, σε διαφορετικό σημείο της χώρας, με μισθούς πείνας, αντιμέτωποι με εξωφρενικά...
Η Παιδεία δεν αντέχει άλλες... εκπτώσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα που απαξιώνουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Συνολικά 11.290...
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας