• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 15.8°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 14.0°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 15.1°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.0°C / 13.3°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 7.3°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 18.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.5°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.8°C / 19.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.3°C / 16.0°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 14.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.3°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  0 BF
  90%

Aπό αριστερά: Ο Δημήτρης Καραμήτσος «πρώτος των πρώτων» στην Ιατρική Ιωαννίνων με 19.213 μόρια. Η Μαρία Ουζουνίδου επέμεινε και κατάφερε με την τρίτη προσπάθεια να περάσει πρώτη στην Ιατρική του ΔΠΘ, σχολή που αποτελούσε «όνειρο ζωής» όπως λέει. Ο Ραχμάν Λούμι, πέρασε πρώτος στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ συγκεντρώνοντας 18.640 μόρια

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Από δω και πέρα ξεκινούν τα ωραία!»

 • A-
 • A+
Η Μαρία, που έδωσε τρεις φορές μέχρι να πετύχει τον στόχο της, ο Δημήτρης, που πέρασε «πρώτος των πρώτων» στην Ιατρική Ιωαννίνων, και ο Ραχμάν, που διήνυσε... μεγάλη απόσταση αλλά μπήκε πρώτος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, μιλούν στην «Εφ.Συν.»

Το εθιμοτυπικό και -κακά τα ψέματα- ανιαρό θέμα με τις «πρωτιές» των σχολών μεγάλης ζήτησης, που γράφεται κάθε χρόνο τη μέρα που ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής, αποκτά ενδιαφέρον όταν μιλάς με τους ίδιους τους επιτυχόντες, οι οποίοι μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους, έναν ενθουσιασμό που σε κάνει να θυμάσαι την αγωνία αλλά και την ανακούφιση που ένιωθες κι εσύ πριν από χρόνια την ίδια μέρα.

Οι περισσότεροι γνώριζαν ότι θα περνούσαν σε μία από τις πρώτες, αν όχι στην πρώτη, επιλογές τους, αφού είχαν συγκεντρώσει πολύ καλές βαθμολογίες. Για κάποιους η διαδικασία της ανακοίνωσης των βάσεων ήταν τυπική, για άλλους πάλι έκρυβε εκπλήξεις. Οπως κι αν έχει πάντως, η επιβεβαίωση της επιτυχίας δεν παύει να προκαλεί ενθουσιασμό.

Η Μαρία Ουζουνίδου συγκεντρώνοντας 18.583 μόρια πέτυχε την πρωτιά στην Ιατρική του Δημοκριτείου, στην Αλεξανδρούπολη, έχοντας το σθένος να περάσει για τρίτη φορά τη βάσανο των πανελλαδικών.

«Την πρώτη χρονιά πέρασα στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ, τη δεύτερη στην Οδοντιατρική του ίδιου Πανεπιστημίου. Για μένα η Ιατρική ήταν όνειρο ζωής. Θεωρώ ότι το να προσφέρεις στον συνάνθρωπο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο.

»Για ένα διάστημα, παρακολούθησα μαθήματα στις σχολές, αλλά ένιωθα ότι δεν με γέμιζαν. Γι’ αυτό επέμενα. Βέβαια δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς τη στήριξη των γονιών μου. Τόσο ψυχολογική όσο και οικονομική, καθώς επί τρεις χρονιές παρακολουθούσα μαθήματα σε φροντιστήρια...» μας λέει η Μαρία.

Πολύ διάβασμα

«Διάβαζες ή ήσουν από τα παιδιά που λένε ότι πέρασαν χαλαρά σε κάποια υψηλόβαθμη σχολή;» τη ρωτάμε. «Ομολογουμένως διάβαζα πολλές ώρες την ημέρα. Θέλει μεθοδικότητα, οργάνωση και αυτοέλεγχο. Χάρη σε αυτά κατάφερα επιτέλους να πετύχω τον στόχο μου. Κι ας έχασα τη Θεσσαλονίκη, την πόλη μου, για μόλις δύο μόρια» μας λέει γελώντας.

«Πρώτος των πρώτων» και ο Δημήτρης Καραμήτσος, γιος του ανταποκριτή μας στα Γιάννενα Φιλήμονα Καραμήτσου, που πέτυχε στην Ιατρική Ιωαννίνων με 19.213 μόρια. Τον Δημήτρη τον γοήτευαν ανέκαθεν οι θετικές επιστήμες και ειδικά οι εφαρμοσμένες. Στην πορεία αγάπησε τη Βιολογία, οπότε η επιλογή της Ιατρικής αποτέλεσε συνειδητή απόφαση.

«Τα χρόνια της προετοιμασίας είχαν κούραση και διάβασμα, αλλά θεωρώ ότι κατάφερα να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις της μελέτης κυρίως επειδή δεν είχα κενά. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή προετοιμασία στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου αλλά και από το Γυμνάσιο, όπου χτίζονται οι βάσεις.

»Εφόσον δεν υπάρχουν κενά και οι υποψήφιοι ακολουθούν με συνέπεια ένα πρόγραμμα μελέτης, τότε έχει γίνει το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι οι διαγωνιζόμενοι και οι διαγωνιζόμενες να εξασκήσουν την ψυχραιμία τους και να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος τους» είναι η συμβουλή του Δημήτρη προς τους μελλοντικούς υποψήφιους.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε τμήματα τοποθετείται θετικά λέγοντας: «Ηταν ένα δείγμα μιας πολιτικής που πιστεύει στην καθολική εκπαίδευση. Οτι όλοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, και μάλιστα δωρεάν, καθώς θα μπορούσαν να περάσουν σε μια σχολή που έβρισκαν ενδιαφέρουσα χωρίς οι οικογένειές τους να επωμιστούν τα έξοδα των φροντιστηρίων».

20άρι στα μαθηματικά

Ο Ραχμάν Λούμι, αλβανικής καταγωγής, από μικρός λάτρευε τα μαθηματικά. Επί πέντε συναπτά χρόνια συμμετείχε σε μαθηματικούς αγώνες με διακρίσεις, ενώ κατόπιν γραπτών εξετάσεων κατάφερε να πάρει υποτροφία για δύο χρόνια προκειμένου να φοιτήσει στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.

Κάτοικος Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, ο Ραχμάν έκανε κάθε μέρα το δρομολόγιο μέχρι τη Θέρμη Θεσσαλονίκης όπου στεγάζεται το σχολείο.

Χθες βρέθηκε για ακόμα μία φορά στην πόλη, αυτή τη φορά για να βρει το σπίτι όπου θα κατοικεί για τα επόμενα χρόνια, καθώς πέρασε πρώτος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Εγραψα 20 στα Μαθηματικά, 20 στη Φυσική, 18,7 στη Χημεία και 14,5 στην Εκθεση. Συνολικά συγκέντρωσα 18.640 μόρια» μας λέει.

«Ηταν μια δύσκολη πορεία, ένας δύσκολος αγώνας που ανταμείφθηκε. Από εδώ και πέρα ξεκινούν τα ωραία! Φοιτητής στη σχολή πρώτης επιλογής μου! Ολα είναι μπροστά μου!» μας λέει ενθουσιασμένος.

«Σούπερ μαμάδες» με παιδιά και 19.000+ μόρια στις πανελλαδικές!

Λαμπρά παραδείγματα ότι τα όνειρα δεν γνωρίζουν όρια αποτελούν η Σμαράγδα Λιάτσικου και η Σωτηρία Τσίτσαρη-Τριανταφύλλου, οι οποίες κατάφεραν να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο συγκεντρώνοντας υψηλές βαθμολογίες.

Στη μία και μοναδική επιλογή της, στην Ιατρική Λάρισας, πέρασε η 47χρονη Σμαράγδα με 19.435 μόρια, όπως μεταδίδει το magnesianews.gr.

Η Σ. Λιάτσικου εργάζεται σε ιδιωτική κλινική της πόλης ως βοηθός νοσηλεύτρια, είναι μητέρα δύο παιδιών και αποφάσισε να φοιτήσει στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου ούτως ώστε να ολοκληρώσει αυτό που άφησε στη μέση πριν από αρκετά χρόνια.

Πρώτη όμως πέρασε και μια πολύτεκνη μητέρα από την Κοζάνη στο Τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η 44χρονη Σωτηρία Τσίτσαρη-Τριανταφύλλου, με 19.125 μόρια, επέλεξε το νεοσύστατο Τμήμα Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα προκειμένου να βρίσκεται κοντά στα παιδιά της.

«Μετά το μεγάλωμα 4 παιδιών αποφάσισε να πάρει το κουράγιο και να δώσει και αυτή πανελλήνιες, όπως τα δυο μεγάλα μου αδέρφια τα οποία βρίσκονται στο ΑΠΘ ο ένας με 18.000+ και η άλλη με 16.000. Μεγάλωσε ένα δύσκολο παιδί σαν εμένα και έχει ένα ακόμη παιδί στην ηλικία των 10 ετών.

»Αγνωστο το από πού αντλεί αυτή την ψυχική δύναμη, αλλά το θεωρώ τεράστιο ότι κατάφερε να μας δώσει κάποιες αρχές και αξίες, να είναι συνεχώς δίπλα σε εμάς και στον πατέρα μας και σήμερα, μετά από επίμονο διάβασμα, έβαλε τα γυαλιά σε όλους και το αποτέλεσμα ήταν 19.125 μόρια» γράφει στο facebook ο γιος της, το τρίτο παιδί της οικογένειας, που φέτος ετοιμάζεται για τις πανελλαδικές όπως μεταδίδει το voria.gr.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ποτήρι της αριστείας... ξεχείλισε
Η δήθεν αριστεία ξεχείλιζε χθες από τα πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών εντύπων. Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει πέντε απόψεις που καταρρίπτουν τα επιχειρήματα.
Το ποτήρι της αριστείας... ξεχείλισε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα που απαξιώνουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Συνολικά 11.290...
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυλαία στις Πανελλαδικές
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται παραδοσιακά την πρώτη ημέρα μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων.
Αυλαία στις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δυσκολότερη η πρόσβαση στην τριτοβάθμια από του χρόνου
Οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για το Λύκειο θα «πιάσουν» τους μαθητές που κατά την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-2021) θα φοιτούν σε μία από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Δυσκολότερη η πρόσβαση στην τριτοβάθμια από του χρόνου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παραίτησαν» τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ
Την παραίτηση της διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ζήτησε και έλαβε η υπουργός Παιδείας. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, όχι από ακαδημαϊκή, αλλά από πολιτική σκοπιά.
«Παραίτησαν» τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κανονικά η κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια
Αμέσως μετά το πράσινο φως που δόθηκε από το ΣτΕ αναρτήθηκε η υπουργική απόφαση για την κατανομή θέσεων μελών ΔΕΠ και έκτακτου προσωπικού στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Κανονικά η κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας