Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρύβουν εκπλήξεις οι χαμηλές επιδόσεις και τα νέα τμήματα

Τα αποτελέσματα που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο κωδικούς και όχι ονόματα

Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρύβουν εκπλήξεις οι χαμηλές επιδόσεις και τα νέα τμήματα

  • A-
  • A+
Πανελλαδικές: μέχρι την επόμενη Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων. ● Λιγότεροι φέτος οι αριστούχοι. ● Αγνωστες παραμένουν οι προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά για τις σχολές που θα λειτουργήσουν πρώτη φορά από τον Οκτώβριο ● Οι υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες έχουν πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων για τις κοινές σχολές των τεσσάρων Πεδίων.

Την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανόν μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης 27-29 Αυγούστου) αναμένεται να ανακοινωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το υπουργείο Παιδείας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και
β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο-Ονομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια.

Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Τα μηχανογραφικά

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις συνοδεύτηκαν από χαμηλότερες επιδόσεις και μικρότερο αριθμό αριστούχων σε σχέση με πέρσι, αυξημένο αριθμό εισακτέων, πολλά κοινά τμήματα στη σύνθεση του μηχανογραφικού δελτίου και αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη καθώς τα ΤΕΙ καταργήθηκαν, ενώ πλήθος νέων σχολών και τμημάτων εντάχθηκε στο νέο μηχανογραφικό δελτίο.

Το τελευταίο στοιχείο ίσως αποτελέσει φέτος τον «διαταρακτικό παράγοντα» στη γενική τάση της πτώσης των βάσεων εισαγωγής καθώς, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι προτιμήσεις των υποψηφίων αποτελούν τον «άγνωστο Χ» των φετινών βάσεων, με δεδομένο ότι μένει να διαπιστωθεί η στάση που κράτησαν οι υποψήφιοι σε ό,τι αφορά τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 - παράμετρος που θα φέρει πολλές εκπλήξεις και ανατροπές.

Από αυτή την άποψη οι εκτιμήσεις βάσεων για τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβρη είναι «αχαρτογράφητα νερά» κι αυτό γιατί είναι άγνωστο ποια θα είναι τα αντανακλαστικά των μαθητών όσον αφορά τις προτιμήσεις τους.

Στην επαρχία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ψυχολογίας, με δύο νέα τμήματα στα Ιωάννινα και στη Φλώρινα. Παρά την υψηλή ζήτηση, η έδρα των τμημάτων που είναι σε επαρχιακές πόλεις πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, με πιθανό σενάριο η εισαγωγή να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες σχολές.

Το ίδιο ισχύει και για τα νέα Τμήματα Γεωπονίας αλλά και Λογιστικής, τα οποία υπερπολλαπλασιάζονται φέτος, με την έδρα τους όμως να είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, που σημαίνει ότι και εδώ η ανάληψη ή όχι του κόστους από τη μεριά των οικογενειών θα επηρεάσει και την κίνηση των βάσεων.

Παράλληλα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στο μηχανογραφικό που συμπλήρωσαν οι φετινοί υποψήφιοι, 172 τμήματα, από τα συνολικά 459 τμήματα, ανήκουν σε παραπάνω από ένα Επιστημονικά Πεδία. Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι που διεκδικούν θέση σ’ αυτά τα τμήματα έχουν εξεταστεί σε ένα ή περισσότερα διαφορετικά μαθήματα, γεγονός που δημιουργεί διαφορετικούς βαθμούς ευκολίας ή δυσκολίας εισόδου σε αυτά ανάλογα με το Επιστημονικό Πεδίο από το οποίο προέρχεται ο υποψήφιος.

Για παράδειγμα, όπως εύστοχα επισημαίνει ο εκπαιδευτικός Στρατής Στρατηγάκης, οι υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες που συγκέντρωσαν πάνω από 15.000 μόρια ήταν πολύ περισσότεροι από τους υποψηφίους οποιουδήποτε άλλου Επιστημονικού Πεδίου.

Πρόκειται για 7.243 υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ενώ οι αντίστοιχοι από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών είναι 4.543, του 3ου Επιστημονικού Πεδίου των Επιστημών Υγείας είναι 5.810 και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής είναι μόλις 3.743! Αυτό έχει αποτέλεσμα οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για τις κοινές σχολές και των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων, όπως είναι τα τμήματα δασκάλων, νηπιαγωγών και γυμναστών, θα είναι ευκολότερο να εισαχθούν από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Επίσης, φέτος, έχουμε λιγότερους υποψηφίους (σε σχέση με πέρσι) με βαθμολογία πάνω από τη βάση, αλλά και έναν από τους μικρότερους αριθμούς αριστούχων της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτή η γενική εικόνα, η οποία έχει άνιση ένταση και έκταση στην κατανομή της στα 4 Επιστημονικά Πεδία, μαζί με το δεδομένο της αύξησης των εισακτέων (που και αυτή δεν έχει ίδια χαρακτηριστικά όσον αφορά την κατανομή της στα Πεδία), δίνει μια διαφοροποιημένη διάσταση στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

8 επισημάνσεις για τις φετινές βάσεις

1. Τα περισσότερα τμήματα θα έχουν χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής και τα λιγότερα θα αυξήσουν τις βάσεις εισαγωγής τους.

2.  Η πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων αφορά σε μεγαλύτερη έκταση κατά σειρά το 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών, το 1ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών (Φιλολογίες, Νομικές κ.λπ.) και των Επιστημών Υγείας (Ιατρικές κ.λπ.) αντίστοιχα, όχι όμως και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών και των Επιστημών Πληροφορικής, στο οποίο θα έχουμε μια ανάκατη εικόνα με άνοδο στις βάσεις εισαγωγής στα υψηλόβαθμα και στα μεσαίας βαθμολογίας τμήματα και πτώση στα χαμηλόβαθμα.

3.  Λόγω του μικρότερου αριθμού των θέσεων σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων, στο 1ο και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο θα μείνουν αρκετοί υποψήφιοι εκτός ΑΕΙ, ενώ στο 2ο και στο 4ο θα εισαχθεί το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων.

4.  Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, αν εξαιρέσουμε αυτά που έχουν ειδικό μάθημα και τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, είναι φανερό ότι δύσκολα κάποιο, εκτός της Νομικής Αθήνας, θα απαιτήσει περισσότερα από 18.000 μόρια.

5.  Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα συγκεντρωθούν τα περισσότερα τμήματα με βάσεις εισαγωγής κάτω από τα 10.000 μόρια. Στο Πεδίο αυτό θα εισαχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων που διεκδικούν τα τμήματά του, σε σχέση με όλα τα άλλα Επιστημονικά Πεδία. Υποψήφιοι με βαθμολογίες από 5.500 έως 9.000 μόρια, εάν έχουν «σταυρώσει» όλα τα τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, στη συντριπτική τους πλειονότητα θα είναι εισακτέοι σε κάποιο από αυτά.

6.  Οι βάσεις εισαγωγής στις «ναυαρχίδες» και του 2ου και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υποχωρήσουν. Η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 18.850-18.950 μόρια (από 19.029 πέρσι), ενώ το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 18.000-18.150 μόρια (από 18.240 πέρσι).

7.  Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, η σημαντική αύξηση των θέσεων στις καθαρά οικονομικές σχολές (15%) θα αναχαιτίσει τις επιδράσεις των καλύτερων επιδόσεων και θα έχουμε ορατή άνοδο των βάσεων στις μεσαίες (από την άποψη των βαθμολογικών απαιτήσεων) οικονομικές σχολές, η οποία θα κυμαίνεται από 50 έως 200 μόρια. Μια μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 300-700 μορίων αναμένουμε στις πιο υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου. Στα τμήματα από 10.000 έως 12.000 μόρια αναμένουμε ανεπαίσθητες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι, ενώ στις πιο χαμηλόβαθμες (κάτω από τα 9.500 μόρια) θα έχουμε πτώση.

8.  Στις σχολές με ειδικά μαθήματα, πτώση των βάσεων αναμένεται να έχουν τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών καθώς και τα Τμήματα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Επίσης μικρή πτώση των βάσεων αναμένεται να έχουν τα Τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας καθώς και τα τμήματα που απαιτούν ως ειδικό μάθημα τα Αγγλικά. Αντίθετα, τα Τμήματα Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής Φιλολογίας αναμένεται να μείνουν στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις και περισσότερες πιθανότητες μικρής ανόδου της Γαλλικής και της Ιταλικής Φιλολογίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αυξομειώσεις των βάσεων
Πανελλαδικές 2020: από τα πρώτα στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων και τη σύγκρισή τους με τις περσινές διαφαίνεται μικρή πτώση του πήχη εισαγωγής στις περιφερειακές σχολές του 1ου και 2ου Πεδίου,...
Οι αυξομειώσεις των βάσεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πώς θα γίνει φέτος η εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Οι φετινοί μαθητές της Γ' Λυκείου θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις με το νέο σύστημα, αυτό δηλαδή που θα ισχύσει για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020. Αντίθετα οι απόφοιτοι ημερήσιου ή εσπερινού...
Πώς θα γίνει φέτος η εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πτώση των βάσεων εισαγωγής με ...εξαιρέσεις!
Λίγες εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής από το υπουργείο Παιδείας (αναμένεται το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου) επιχειρούμε μια συνολική εκτίμηση της κίνησής τους.
Πτώση των βάσεων εισαγωγής με ...εξαιρέσεις!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πτώση σε Ιατρικές και Πολυτεχνείο
Χαμηλότερα κατά 100 έως 1.000 μόρια θα κινηθούν οι φετινές βάσεις στο 2ο και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, ενώ αντίθετα θα σημειωθεί αισθητή άνοδος στο 4ο.
Πτώση σε Ιατρικές και Πολυτεχνείο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών
Ενώ λίγα 24ωρα απέμειναν για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των φετινών υποψηφίων, παρουσιάζουμε τις πρώτες γενικές εκτιμήσεις για τους όλους τους υποψήφιους και αναλυτικές εκτιμήσεις για την κίνηση...
Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
5 «καυτές» παρατηρήσεις για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ
Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι όσα εξήγγειλε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Παιδείας για το σύστημα εισαγωγής περιγράφουν ένα Λύκειο ακόμα πιο προσδεδεμένο στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πιο ταξικό και...
5 «καυτές» παρατηρήσεις για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας