Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταργούνται πριν εφαρμοστούν τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταργούνται πριν εφαρμοστούν τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης

  • A-
  • A+
Το υπουργείο Παιδείας αναστέλλει μέρος του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις που επρόκειτο να εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά ● Μειώνεται η εξεταστέα ύλη σε 6 μαθήματα ● Πέφτει ο συντελεστής βαρύτητας της Λογοτεχνίας στα Νέα Ελληνικά.

Η ιδέα της ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια παραμένει... ιδέα. Τα πρώτα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης που επρόκειτο να δημιουργηθούν με το νέο σύστημα εισαγωγής καταργούνται πριν καν δημιουργηθούν.

Η μείωση της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα και η μείωση του συντελεστή βαρύτητας στη Λογοτεχνία αποτελούν το τρίπτυχο των αλλαγών που αποφάσισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι οποίες θα έχουν άμεση ισχύ.

Συγκεκριμένα, θα προταθεί η αναστολή της εφαρμογής μέρους του νέου συστήματος εισαγωγής το οποίο αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης σε ορισμένα Τμήματα χωρίς πανελλαδικές παρά μόνον με τη συμπλήρωση ενός πρώτου μηχανογραφικού (τον Οκτώβριο) και με τον βαθμό του απολυτηρίου. Επρόκειτο να εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά, αλλά η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα το φέρει προς συζήτηση στη Βουλή.

Αν μπορούσε, θα ακύρωνε όλο το νέο σύστημα πρόσβασης, αλλά τώρα έχει μεγαλύτερη ισχύ ο κανόνας της απουσίας αιφνιδιασμών για τους υποψηφίους των πανελλαδικών την τελευταία και κρισιμότερη χρονιά.

Πάντως, προειδοποιεί: «Εκτενέστερες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση θα υλοποιηθούν τα προσεχή διδακτικά έτη, χωρίς αιφνιδιασμό και προχειρότητα, μετά από ενδελεχή μελέτη και συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ετσι, πριν προλάβουμε να εμπεδώσουμε τις «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές, θα τις ξεχάσουμε. Δεν θα υπάρξει κατηγοριοποίηση, ανακοίνωσε το υπουργείο, διότι: «Η κατηγοριοποίηση αυτή ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις: αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι, αφετέρου οδηγεί στον διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονται» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει οι προτιμήσεις των παιδιών ποιες σχολές θα οδηγούσαν στα ύψη και ποιες στα βάθη. Λίστα που θα άλλαζε κάθε χρόνο και ίσως ναι, επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Το ίδιο γίνεται όμως κάθε χρόνο και με το υπάρχον σύστημα. Και εν πάση περιπτώσει, δεν μιλάμε για ταξικά συστήματα μέσα στα γραφεία που σχεδιάζονται τα ακόμα πιο σκληρά ταξικά σχέδια. Βάσεις εισαγωγής με 12, 14, 16. Και όποιος αντέξει. Οικονομικά – κοινωνικά. Εκτός κι αν πολλαπλασιαστούν οι διάνοιες στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αποφάσεις, ανακοινώθηκαν τα εξής:

◼ Εξεταστέα ύλη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση του ΙΕΠ και έπειτα από διαβούλευση με επιστημονικές ενώσεις, το υπουργείο προχωρά σε λελογισμένη μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα για τα οποία η κάλυψή της δεν ήταν εφικτή. Συγκεκριμένα, μειώνεται η ύλη στη Βιολογία, τη Χημεία, την Κοινωνιολογία, την Οικονομία, την Ιστορία, τα Αρχαία Ελληνικά.

◼ Ενιαίος τρόπος εξέτασης Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Το υπουργείο θεωρεί θετική την ενιαία εξέταση των δύο αυτών μαθημάτων, καθώς με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται η φιλαναγνωσία και ενισχύεται η κριτική σκέψη. Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς αιφνιδιάζοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς. Κατά συνέπεια, το υπουργείο θα προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή βαρύτητας της Λογοτεχνίας στο 15% του συνολικού βαθμού του εν λόγω μαθήματος.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
Δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων φέρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης ● Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του λυκείου ● Θεσπίζεται χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ●...
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παιδεία
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και μαζί της νέας υπουργού Παιδείας για την κατάργηση του ασύλου, την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μυρίζει μπαρούτι η Παιδεία
Αρχισαν κιόλας τα όργανα ν’ ακούγονται στην Παιδεία. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει σε όλα τα κρίσιμα πεδία προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι πρώτοι δυνατοί...
Μυρίζει μπαρούτι η Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επεφύλασσε εκπλήξεις στο και πέντε
Λίγο πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, λίγο πριν εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό, ο «ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» εντάσσεται στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες.
Επεφύλασσε εκπλήξεις στο και πέντε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μειώνονται φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Μειωμένος θα είναι φέτος ο αριθμός εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, φέροντας διπλή τη σφραγίδα της οικονομικής κρίσης αφού, για πρώτη φορά, ελήφθη υπ’ όψιν η αδυναμία όχι μόνο των οικογενειών αλλά και...
Μειώνονται φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν χρειάζεται να γίνονται εξετάσεις για όλες τις σχολές»
Η επίσημη έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία θα γίνει από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα παρουσιάσει το κείμενο με τις βασικές κατευθύνσεις που θα αποτελέσει και τη βάση της διαβούλευσης. Σύμφωνα με τον...
«Δεν χρειάζεται να γίνονται εξετάσεις για όλες τις σχολές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας