Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Πανεπιστήμιο δεν είναι πια προσβάσιμο σε όλους
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Πανεπιστήμιο δεν είναι πια προσβάσιμο σε όλους

  • A-
  • A+
Τέλος βάζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη δυνατότητα των αποφοίτων της Γ’ Λυκείου να μπαίνουν σε ορισμένες σχολές μόνο με το απολυτήριό τους ● Η διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με την ήδη ανακοινωμένη μείωση των εισακτέων, θα σπρώξει ακόμα περισσότερους νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν. Σε αυτήν τη φράση μπορεί να συμπυκνωθεί η... ασυνέχεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών στην Παιδεία κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση.

Χθες, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική της εμφάνιση ανακοίνωσε την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια και μια σειρά αλλαγών όσον αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα ισχύσουν αρχής γενομένης της νέας σχολικής χρονιάς.

«Για τα παιδιά που μπαίνουν στη Γ΄ Λυκείου και θα δώσουν εξετάσεις πρώτη φορά του χρόνου, το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε “καταργούμε το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ψηφίστηκε, γιατί διαφωνούμε με αυτό επί της ουσίας”, αλλά δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν ανεύθυνο απέναντι στα παιδιά που έχουν μπει σε μια φάση προετοιμασίας. Αρα κρατάμε το σύστημα όπως ψηφίστηκε για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα Γ΄ Λυκείου και θα φέρουμε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις που ανακοινώνουμε είτε σήμερα (σ.σ. χθες) είτε τη Δευτέρα όσον αφορά τις Πανελλαδικές», δήλωσε στο OPEN TV η υπουργός Παιδείας.

Η σημαντικότερη μεταβολή είναι το τέλος της κατηγοριοποίησης σε τμήματα ελεύθερης πρόσβασης («πράσινα» τμήματα), όπου οι υποψήφιοι εισέρχονται με τον βαθμό του Απολυτηρίου τους, και στα τμήματα όπου οι υποψήφιοι έχουν πρόσβαση μέσω του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων («κόκκινα» τμήματα).

«Διαφωνούμε με τον διαχωρισμό των σχολών σε σχολές υψηλού και χαμηλού κύρους. Επίσης διαφωνούμε με το γεγονός ότι τα παιδιά καλούνται να παίξουν ένα τυχερό παίγνιο επί της ουσίας, να μαντέψουν Οκτώβριο μήνα ποιες είναι οι δέκα σχολές όπου ενδεχομένως μπορεί να μπει κανείς ελεύθερα. Αρα αυτό δεν θα ισχύσει. Δεν θα υπάρχει διαχωρισμός. Θα δίνει κανείς κανονικά Πανελλαδικές και θα εισάγεται σε όλες τις σχολές της χώρας» είπε η υπουργός Παιδείας.

Κακός συνδυασμός

Ομως, αυτό το «όλες» αμφισβητείται έντονα, καθώς, όπως φαίνεται, οδεύουμε ολοταχώς προς μια κατεύθυνση όπου ο αριθμός των εισακτέων περιορίζεται δραστικά, με σκοπό φυσικά την καταφυγή των υποψηφίων σε ιδιωτικής και κοστοβόρας φύσης λύσεις.

Η ίδια η υπουργός επανέλαβε χθες άλλη μια φορά την πρόθεσή της να δώσει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων «με τρόπο δεσμευτικό», όπως τόνισε, αλλά και τη βάση εισαγωγής «πάνω από μία ελάχιστη βάση που θα έχει ορίσει η Πολιτεία». Κι όλα αυτά στο όνομα της «αυτονομίας».

Αν σκεφτούμε και την προχθεσινή απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία των δωρεάν διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία θα παρακολουθούσαν 1.500 απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων, μπορούμε να μιλήσουμε για συντεταγμένη προσπάθεια να προωθηθεί η παραπαιδεία, τα φροντιστήρια και εν γένει η ιδιωτική εκπαίδευση.

«Η κατάργηση της δυνατότητας να εισάγονται οι απόφοιτοι Λυκείου με μόνο το Απολυτήριό τους στα Πανεπιστήμια δείχνει πάλι την τεράστια άγνοια της υπουργού για τα εκπαιδευτικά, αλλά και τον αχαλίνωτο ρεβανσισμό της. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, όταν το νομοθετημένο από εμάς σύστημα εισαγωγής έδινε αυτό το δικαίωμα για Τμήματα χαμηλής ζήτησης, χωρίς να αλλάζει τίποτα από το υπάρχον; Η απάντηση είναι σαφέστατη: η υπουργός χθες (σ.σ. προχθές) έδειξε την ευαισθησία της στις πιέσεις των ιδιωτικών ΙΕΚ και καταργεί τα διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα εισάγονται οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων, χωρίς εξετάσεις, για να λάβουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων. Σήμερα (σ.σ. χθες) δείχνει την ευαισθησία της στα φροντιστήρια τα οποία μέσα από τους εκπροσώπους τους είχαν εξαπολύσει μια απίστευτη επίθεση ενάντια στη δική μας ρύθμιση. Βέβαια και οι δύο αποφάσεις της είναι ενάντια στις οικογένειες που έβλεπαν διεξόδους για τα παιδιά τους σε αναβαθμισμένα Πανεπιστημία και συνειδητοποιούσαν ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να πληρώνουν την παραπαιδεία. Να δούμε πότε θα σταματήσει η υπουργός να υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος της ιδιωτικής. Η αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση προφανώς απειλεί τη Ν.Δ.» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο τέως υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Μεταξύ άλλων, η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για «εξορθολογισμό» της ύλης αλλά και για αλλαγές στον τρόπο συνεξέτασης του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Από την κουβέντα δεν μπορούσε φυσικά να λείπει η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που δρομολογείται με διάταξη που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, αλλά και το ζήτημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, η διαδικασία πρόσληψης των οποίων αναμένεται να καθυστερήσει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναστολή διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 πανεπιστήμια
Την αναστολή των διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας για τους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας.
Αναστολή διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακούστε καλά τι λένε οι... ερευνητές
Η «Εφ.Συν» δίνει τον λόγο σε 4 από τους 700 πλέον συνυπογράφοντες στη μάχη για την υπεράσπιση του ασύλου προσπαθώντας να χαρτογραφήσει ποια είναι αυτή η γενιά που αψηφά την παραφιλολογία του τρόμου και...
Ακούστε καλά τι λένε οι... ερευνητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
Δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων φέρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης ● Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του λυκείου ● Θεσπίζεται χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ●...
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κακό δείγμα πολιτικής η κατάργηση της Νομικής Πατρών»
Ο αν. καθ. Φιλοσοφίας του Δικαίου του Παν. της Πάτρας, Μ. Παρούσης, μιλά για μια απόφαση «με βάση κομματικές στοχεύσεις ή και στενά κοινωνικές ή συντεχνιακές εξαρτήσεις», για μείζον θέμα της Παιδείας.
«Κακό δείγμα πολιτικής η κατάργηση της Νομικής Πατρών»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κανονικά η κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια
Αμέσως μετά το πράσινο φως που δόθηκε από το ΣτΕ αναρτήθηκε η υπουργική απόφαση για την κατανομή θέσεων μελών ΔΕΠ και έκτακτου προσωπικού στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Κανονικά η κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητούν την κατάργηση του ασύλου
Με το προσφιλές αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί ασφάλειας συντάσσονται πέντε πολιτικοί και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι με ανοιχτή επιστολή ζητούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Ζητούν την κατάργηση του ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας