Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κι άλλη «κεραμίδα» από την Κεραμέως
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κι άλλη «κεραμίδα» από την Κεραμέως

  • A-
  • A+
Η υπουργός Παιδείας «παγώνει» τα διετή προγράμματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ που θα λειτουργούσαν σε 11 πανεπιστήμια, αφήνοντας μετέωρους 1.500 σπουδαστές. «Υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Mε το πρόσχημα της ανάγκης για «εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου» της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, χθες, την αναστολή της έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών για αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από τη μείζονα αντιπολίτευση όσο και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους νέους αποφοίτους.

Η υπουργός επανέλαβε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνδέσει άμεσα την επαγγελματική εκπαίδευση με «την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων» προαναγγέλλοντας ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες ούτε όμως και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του νέου θεσμικού πλαισίου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι παγώνει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος η λειτουργία των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όπως ονομάστηκαν τα διετή προγράμματα, οι λεπτομέρειες της λειτουργίας των οποίων ορίζονται στον νόμο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Μάλιστα, στις αρχές του περασμένου μήνα, ο τότε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υπέγραψε τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών με 1,8 εκατ. ευρώ.

Τα διετή προγράμματα θα λειτουργούσαν σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας και αναμενόταν να τα παρακολουθήσουν περίπου 1.500 σπουδαστές, στους οποίους θα απονέμονταν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται ακριβώς από αυτούς τους σπουδαστές οι οποίοι δεν έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, έχοντας στο μυαλό τους ότι θα εγγραφούν σε κάποιο από τα 70 και πλέον δωρεάν διετή προγράμματα σπουδών και από σήμερα βρίσκονται στον αέρα.

Πέραν του νομικά έωλου της απόφασης, πρόκειται επιπλέον και για μία κατάφωρη επέμβαση στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, καθώς η λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών είχε αποφασιστεί από τις Συγκλήτους των ανώτατων ιδρυμάτων εκπαίδευσης, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Απόδειξη αποτελεί άλλωστε ότι πολλά ΑΕΙ δεν προχώρησαν εν τέλει στη δημιουργία τους.

«Ρεβανσισμός»

Την είδηση της αναστολής σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εφαρμόζει «ταξική πολιτική στην εκπαίδευση» τονίζοντας ότι η απόφαση αναστολής αποσκοπεί στην απόσυρση της ποιοτικής και αναβαθμισμένης δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ.

«Η συγκεκριμένη πρακτική είναι γνώριμη. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πρώην υπουργός Παιδείας της Ν.Δ. το πρωί καταργούσε συγκεκριμένες ειδικότητες από ΕΠΑΛ και δημόσια ΙΕΚ, απολύοντας παράλληλα 2.500 εκπαιδευτικούς, και το βράδυ ως σπόνσορας παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ και επιχειρηματικού ομίλου εκπαίδευσης που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του τις καταργημένες ειδικότητες» αναφέρει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γαβρόγλου κάνει λόγο για «ιδιόμορφο ρεβανσισμό» χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πολιτική της απελπισίας» την τελευταία ενέργεια της υπουργού Παιδείας, η οποία έρχεται να προστεθεί στο «φιάσκο με την παράταση της προθεσμίας του μηχανογραφικού».

«Οι τεκμηριωμένες αποφάσεις που στάλθηκαν από τα Πανεπιστήμια επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να δεχτούν τους νέους φοιτητές και το μόνο που κατάφερε η υπουργός ήταν να ταλαιπωρήσει χιλιάδες οικογένειες. Γιατί, λοιπόν, δεν αφήνει τα Πανεπιστήμια να αποφασίσουν τι θα κάνουν; Και όσες αδυναμίες εκδηλωθούν στην πράξη, να βελτιωθούν για την επόμενη χρονιά. Αυτό αποτελεί ουσιαστική συναίνεση και όχι οι απελπισμένες κινήσεις για να ανασταλεί η λειτουργία ενός θεσμού που τόσοι πολλοί έχουν αγκαλιάσει».

Πάντως για μία κυβέρνηση που είχε θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα της την αναβάθμιση και την προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η τελευταία ενέργεια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας κάθε άλλο παρά προωθητική είναι. Τουναντίον.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κολλημένη με τους άριστους σημαιοφόρους η Κεραμέως
Παρά τις αντίθετες προβλέψεις των νόμων και τη νομολογία του ΣτΕ, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε με εγκύκλιο από τις διοικήσεις των σχολείων να μην κάνουν κλήρωση για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Επιλεκτική...
Κολλημένη με τους άριστους σημαιοφόρους η Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν ένα «μικρό, φτωχό, υποβαθμισμένο και αυταρχικό Πανεπιστήμιο»
Για επαναφορά δοκιμασμένων και αποτυχημένων θεσμών, έμμεση ιδιωτικοποίηση, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αποκλεισμό χιλιάδων νέων υποψήφιων φοιτητών κάνει λόγο η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού...
ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν ένα «μικρό, φτωχό, υποβαθμισμένο και αυταρχικό Πανεπιστήμιο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Έμαθε το μάθημά της
Παρά τις αρχικές ενστάσεις της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συμμορφώθηκε με την απόφαση της Αρχής Προστασίας προσωπικών δεδομένων για τη μη αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στα απολυτήρια.
Έμαθε το μάθημά της
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προσφυγόπουλα εκτός σχολείων
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε, αλλά όχι για όλα τα παιδιά... Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σχεδόν κανένα...
Προσφυγόπουλα εκτός σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δημοτικό σχολείο χωρίς δάσκαλο στο Καστελόριζο!
Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι το Δημοτικό σχολείο Καστελόριζου άνοιξε την πρώτη μέρα χωρίς δάσκαλο, σύμφωνα με τις καταγγελίες της διευθύντριας του σχολείου στο οποίο φοιτούν συνολικά 20 παιδιά.
Δημοτικό σχολείο χωρίς δάσκαλο στο Καστελόριζο!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναστολή διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 πανεπιστήμια
Την αναστολή των διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας για τους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας.
Αναστολή διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας