Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κι άλλη «κεραμίδα» από την Κεραμέως
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κι άλλη «κεραμίδα» από την Κεραμέως

  • A-
  • A+
Η υπουργός Παιδείας «παγώνει» τα διετή προγράμματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ που θα λειτουργούσαν σε 11 πανεπιστήμια, αφήνοντας μετέωρους 1.500 σπουδαστές. «Υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Mε το πρόσχημα της ανάγκης για «εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου» της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, χθες, την αναστολή της έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών για αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από τη μείζονα αντιπολίτευση όσο και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους νέους αποφοίτους.

Η υπουργός επανέλαβε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνδέσει άμεσα την επαγγελματική εκπαίδευση με «την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων» προαναγγέλλοντας ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες ούτε όμως και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του νέου θεσμικού πλαισίου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι παγώνει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος η λειτουργία των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όπως ονομάστηκαν τα διετή προγράμματα, οι λεπτομέρειες της λειτουργίας των οποίων ορίζονται στον νόμο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Μάλιστα, στις αρχές του περασμένου μήνα, ο τότε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υπέγραψε τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών με 1,8 εκατ. ευρώ.

Τα διετή προγράμματα θα λειτουργούσαν σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας και αναμενόταν να τα παρακολουθήσουν περίπου 1.500 σπουδαστές, στους οποίους θα απονέμονταν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται ακριβώς από αυτούς τους σπουδαστές οι οποίοι δεν έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, έχοντας στο μυαλό τους ότι θα εγγραφούν σε κάποιο από τα 70 και πλέον δωρεάν διετή προγράμματα σπουδών και από σήμερα βρίσκονται στον αέρα.

Πέραν του νομικά έωλου της απόφασης, πρόκειται επιπλέον και για μία κατάφωρη επέμβαση στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, καθώς η λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών είχε αποφασιστεί από τις Συγκλήτους των ανώτατων ιδρυμάτων εκπαίδευσης, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Απόδειξη αποτελεί άλλωστε ότι πολλά ΑΕΙ δεν προχώρησαν εν τέλει στη δημιουργία τους.

«Ρεβανσισμός»

Την είδηση της αναστολής σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εφαρμόζει «ταξική πολιτική στην εκπαίδευση» τονίζοντας ότι η απόφαση αναστολής αποσκοπεί στην απόσυρση της ποιοτικής και αναβαθμισμένης δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ.

«Η συγκεκριμένη πρακτική είναι γνώριμη. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πρώην υπουργός Παιδείας της Ν.Δ. το πρωί καταργούσε συγκεκριμένες ειδικότητες από ΕΠΑΛ και δημόσια ΙΕΚ, απολύοντας παράλληλα 2.500 εκπαιδευτικούς, και το βράδυ ως σπόνσορας παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ και επιχειρηματικού ομίλου εκπαίδευσης που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του τις καταργημένες ειδικότητες» αναφέρει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γαβρόγλου κάνει λόγο για «ιδιόμορφο ρεβανσισμό» χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πολιτική της απελπισίας» την τελευταία ενέργεια της υπουργού Παιδείας, η οποία έρχεται να προστεθεί στο «φιάσκο με την παράταση της προθεσμίας του μηχανογραφικού».

«Οι τεκμηριωμένες αποφάσεις που στάλθηκαν από τα Πανεπιστήμια επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να δεχτούν τους νέους φοιτητές και το μόνο που κατάφερε η υπουργός ήταν να ταλαιπωρήσει χιλιάδες οικογένειες. Γιατί, λοιπόν, δεν αφήνει τα Πανεπιστήμια να αποφασίσουν τι θα κάνουν; Και όσες αδυναμίες εκδηλωθούν στην πράξη, να βελτιωθούν για την επόμενη χρονιά. Αυτό αποτελεί ουσιαστική συναίνεση και όχι οι απελπισμένες κινήσεις για να ανασταλεί η λειτουργία ενός θεσμού που τόσοι πολλοί έχουν αγκαλιάσει».

Πάντως για μία κυβέρνηση που είχε θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα της την αναβάθμιση και την προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η τελευταία ενέργεια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας κάθε άλλο παρά προωθητική είναι. Τουναντίον.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γίνε και εσύ γιατρός με 17.000 ευρώ τον χρόνο
Δεν έχασε χρόνο η Ιατρική του ΑΠΘ και μόλις λίγες μέρες μετά την ψήφιση του σαρωτικού πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών για...
Γίνε και εσύ γιατρός με 17.000 ευρώ τον χρόνο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διορισμοί ορφανοί από... πατέρα
Η Νίκη Κεραμέως πανηγυρίζει την ανακοίνωση οριστικών πινάκων για τις 4.500 προσλήψεις καθηγητών Ειδικής Αγωγής που είχαν αποφασιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ.
Διορισμοί ορφανοί από... πατέρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις για τα 15... status quo που θέλει να περάσει η Νίκη Κεραμέως
Ξεκίνησε, χθες, η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του...
Αντιδράσεις για τα 15... status quo που θέλει να περάσει η Νίκη Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στα κάγκελα οι κοινωνιολόγοι για την απαξίωση του μαθήματός τους
Το άρθρο 7, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είναι ένα από τα άρθρα που έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα σχόλια, κυρίως για το ζήτημα της επαναφοράς των Λατινικών στα...
Στα κάγκελα οι κοινωνιολόγοι για την απαξίωση του μαθήματός τους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά όχι για όλους
Από το 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδελφείας θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, σήμερα, στις 14.00, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά όχι για όλους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλαγές στο Λύκειο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα περιέχει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια, ρυθμίσεις σχετικά με τα νέα προγράμματα σπουδών, τις δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης και την...
Αλλαγές στο Λύκειο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας