«Νίκη Κεραμέως δεν βάζουμε μυαλό, το άσυλο θα γίνει για σένα Βατερλό». «Το άσυλο δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στους δρόμους, στους δρόμους γεννιούνται συνειδήσεις». Αυτά ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν χθες στους δρόμους της Αθήνας, σε δύο πολύ μαζικές και δυναμικές πορείες, ενάντια στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου από τη νέα κυβέρνηση.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική κινητοποίηση μετά τις εκλογές, που δίνει μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει από τον Σεπτέμβρη. Πάνω από 5.000 κόσμος συμμετείχε συνολικά σε δύο διακριτές διαδηλώσεις, μία από φοιτητικούς συλλόγους, πρωτοβουλίες και οργανώσεις της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου και μία από τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.
Οι δύο πορείες ακολούθησαν κοινή διαδρομή από τα Προπύλαια στη Βουλή, με διαφορά περίπου μιας ώρας και συναντήθηκαν στιγμιαία. Η πρώτη και μεγαλύτερη πορεία φοιτητών, κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κατέληξε στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων, όπου πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση φοιτητικών σχημάτων, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα αγώνα.
Εικόνα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις της πρώιμης μνημονιακής περιόδου έδινε χθες η Πανεπιστημίου, με χιλιάδες νέους, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες, που ήρθαν παρά το προχωρημένο θέρος, να υπερασπιστούν μια κατάκτηση που όπως φώναζαν «ανήκει σε όλο τον λαό».
Οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες, ανάμεσά του αρκετοί γονείς φοιτητών, κατέστησαν σαφές ότι το πανεπιστημιακό άσυλο γι’ αυτούς δεν σημαίνει «ανομία, ναρκωτικά και μπαχαλάκηδες», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά κατοχύρωση των πολιτικών ελευθεριών και χώρο κοινωνικών αγώνων. «Το σύστημα γεννάει τους εγκληματίες και όχι το άσυλο και οι ελευθερίες», έλεγε χαρακτηριστικά ένα σύνθημα.
Τον τόνο στην πορεία έδωσε το κεντρικό πανό των φοιτητικών συλλόγων, από σχολές της Αθήνας, Πάτρας, Ηρακλείου Κρήτης και Θεσσαλονίκης, με διπλό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το άσυλο-κάτω τα χέρια από το Κάτω Πολυτεχνείο» - με σαφείς αιχμές ενάντια στα σχέδια μουσειοποίησης του Μετσόβιου. «Μουσείο και Ανάπλαση είναι ένα ψέμα, το άσυλο κερδήθηκε με αίμα», φώναξαν οι φοιτητές.
Στην πορεία συμμετείχαν επίσης πολλοί εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, διοικητικοί, εκπαιδευτικοί, αλλά και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όπως η «Πρωτοβουλία εργαζομένων - ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση».
Με ξεχωριστό πανό και μαζική παρουσία διαδήλωσε πρωτοβουλία μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών, που ξεκίνησαν καμπάνια υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου, συγκεντρώνοντας σε ελάχιστες ώρες πάνω από 500 υπογραφές.
Πρόκειται κυρίως για τη γενιά των 30άρηδων, που συμμετείχαν στους νικηφόρους φοιτητικούς αγώνες ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, την περίοδο 2006-2007, και διατηρούν ακόμα νωπές μνήμες από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον Νόμο Διαμαντοπούλου του 2011, που επίσης προέβλεπε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
«Δεν περιμέναμε ούτε εμείς ότι η πρωτοβουλία μας, που ξεκίνησε εντελώς αυθόρμητα, θα έχει τόση ανταπόκριση», είπε στην «Εφ.Συν.» η Δέσποινα Παρασκευά, υποψήφια διδακτόρισσα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
«Θα είμαστε παρόντες και στους αγώνες στο μέλλον. Εμείς είμαστε η κατεξοχήν γενιά της εργασιακής επισφάλειας. Για μας το άσυλο είναι η ασφάλεια να συζητάμε ελεύθερα, να διασφαλίζουμε τα δικαιώματά μας μέσα στα πανεπιστήμια. Δεύτερον είναι η δυνατότητά μας να διεξάγουμε δημιουργική επιστημονική έρευνα χωρίς τον έλεγχο και τα συμφέροντα της αγοράς πάνω από το κεφάλι μας».
Δυσφήμηση
Αργότερα στη συνέλευση των φοιτητών στο ΕΜΠ, πολλοί που πήραν τον λόγο τόνισαν ότι η υποβάθμιση και γκετοποίηση των χώρων γύρω από τα πανεπιστήμια μεθοδεύονται από την ίδια την αστυνομία για να υπονομεύσουν και να δυσφημήσουν το πανεπιστημιακό άσυλο ώστε να καταργηθεί.
«Ως φοιτητές έχουμε παλέψει ενάντια στις ναρκομαφίες, με περιφρουρήσεις και εκδηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά στην «Εφ.συν» ο Βασίλης, φοιτητής του Ιστορικού-Αρχαιολογικού του ΑΠΘ. «Τα ναρκωτικά τα σπρώχνουν στο πανεπιστήμιο για να δώσουν εικόνα άβατου και ανομίας», είπαν άλλοι φοιτητές.
Οι φοιτητές στη συνέλευσή τους αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με πορεία τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, με χρονικό ορίζοντα το διήμερο 8-9 Αυγούστου και θα κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους το φθινόπωρο, με πρώτο ραντεβού τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας