• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 28.1°C
  3 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 28.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 29.4°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.2°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.2°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 26.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  73%

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στα ΑΕΙ με ένα τηλεφώνημα

 • A-
 • A+

Τι σημαίνει ακριβώς κατάργηση του ασύλου θέλησε να εξηγήσει, χθες, η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 και ήταν απολύτως σαφής. Ακόμα και ένας περαστικός θα μπορεί να καλέσει την Αστυνομία, αρκεί να είναι «αυτόπτης μάρτυρας». Ο,τι ισχύει σε μια πλατεία της χώρας μας, θα ισχύει και στο πανεπιστήμιο, τόνισε η κ. Κεραμέως κι έγινε ανατριχιαστικά σαφής. Χαρακτηρίζοντας τα πανεπιστήμια «άσυλα εγκληματιών» (!), διαβεβαίωσε πως με την κατάργηση του ασύλου «με τηλεφώνημα πολίτη, θα μπαίνει η Αστυνομία». Ναι, σωστά τα λέει η υπουργός. Είναι ακριβώς έτσι και μπορεί να γίνει πολύ χειρότερο. «Αγριεύουν τα πράγματα, μετά την ανατριχιαστική δήλωση της υπουργού Παιδείας», δήλωσε στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο τέως υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

«Ασυλα εγκληματιών τα πανεπιστήμια; Ας βγει η Σύνοδος Πρυτάνεων και ας πει κάτι. Οχι μόνο θίγονται οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων, αλλά μια τέτοια δήλωση τις καθιστά συνένοχες», αναφέρει ο κ. Γαβρόγλου για να συμπληρώσει: «Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να παίρνει τηλέφωνο και να μπαίνει η αστυνομία; Είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα να λέγονται αυτά; (…). Δεν θα πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις από διδάσκοντες και φοιτητές; Αλλιώς, σιγά σιγά θα εθίζεται με αυτά η κοινωνία και κάποια στιγμή πολλοί “πολίτες” θα πάρουν στα χέρια τους την “τάξη και ασφάλεια” στα Πανεπιστήμια».

Παρ’ όλα αυτά, η νέα κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της. Παραμένει άγνωστο αν οι διοικήσεις δεχθούν ότι το τηλεφώνημα του περαστικού ή του πολίτη που περνάει έξω από την πόρτα ή είναι απέναντι στο μπαλκόνι –διότι μέσα δεν θα μπορεί να είναι– θα τις υποκαθιστά και θα κόβει αυθαίρετα μέρος του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειας του Ιδρύματος. Είναι άγνωστο επίσης αν τελικά τους αρέσει ή όχι να παρομοιάζει η υπουργός τα Ιδρύματά τους με άσυλα εγκληματιών. Είναι ντροπή για όλους μας, για τα πανεπιστήμιά μας, την ακαδημαϊκή κοινότητα, ντροπή να το λέει η ίδια η υπουργός Παιδείας. Δεν είναι ντροπή για εκείνους; Ως επικεφαλής των ασύλων εγκληματιών...

Απόλυτη σάρωση

Το βέβαιο, πάντως, είναι πως ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η απόλυτη σάρωση. Από τους μικρέμπορους έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο μέχρι τα όσα γίνονται ή ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν μέσα σε οποιοδήποτε Ιδρυμα. Οχι το πιθανό έγκλημα, αλλά τα όσα έχουν μέχρι τώρα επικαλεστεί: διαμαρτυρίες, καταλήψεις και ακραίες συμπεριφορές από σκληρές μειοψηφίες -όχι αδίκως για τις τελευταίες, είναι αλήθεια.

Ομως, το πρόβλημα και ο κίνδυνος δεν είναι να αντιμετωπιστούν οι κακές μειοψηφίες που μετέρχονται σκληρούς και ενίοτε βίαιους τρόπους για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτομάτως ποινικοποιείται ό,τι κινείται, λέγεται κι ακούγεται μέσα στο πανεπιστήμιο. Αρκεί μόνο να μην αρέσει. Στον οποιονδήποτε. Και του αγοριού απέναντι.

Αλλωστε, τι είναι πλημμέλημα; Η συκοφαντική δυσφήμηση. Η χειροδικία. Αλλά και μια διαφωνία μεταξύ φοιτητών, μια διαμαρτυρία που θα εξελιχθεί σε καβγά, μια επίθεση σε κάποιον επειδή εξέφρασε όχι απλώς αντίθετη, αλλά ακραία για τα πολιτικά μας όρια θέση. Για όλα αυτά, λοιπόν, ο διπλανός, που μπορεί να είναι φοιτητής, καθηγητής, υπάλληλος ή ο περαστικός πολίτης, μπορεί να καλέσει την Αστυνομία και αυτή να μπουκάρει.

‘Η, ακόμα πιο εύκολα, να είναι μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, να φρουρεί και πάραυτα να παρέμβει. Αυτό δεν είναι περιορισμός της διακίνησης όχι των ιδεών αλλά απλώς και μόνον των απόψεων; Δεν είναι μια κατάσταση αντι-ακαδημαϊκή; Δεν επηρεάζει ακόμα και τις μικροκοινωνικές σχέσεις εντός των Ιδρυμάτων; Εκτός κι αν δεχθούμε ότι τελικά ο πραγματικός στόχος είναι ακριβώς αυτός. Η εμπόδιση της διακίνησης των ιδεών και κυρίως των αντίθετων από τις επικρατούσες. Και, ναι, αυτό είναι το δόγμα «Νόμος και τάξη». Να το πούμε ανοιχτά, όμως, για να δούμε και την ανταπόκριση.

Φθηνές υποκρισίες

Και, επιτέλους, η ανομία την οποία επικαλούνται κάθε φορά εντοπίζεται σε κακουργηματικές πράξεις σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά Ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων κυρίως της Αθήνας και στο ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη. Ο ισχύων νόμος προβλέπει την επέμβαση της Αστυνομίας. Γιατί, λοιπόν, δεν επεμβαίνει; Τι περισσότερο χρειάζεται; Την άδεια να συλλάβει κι αυτόν που μπορεί να πετάξει και μια μούντζα; Επιτέλους, ας αφήσουμε τις φθηνές υποκρισίες. Ποια πλειοψηφία «απαιτεί την κατάργηση ασύλου»;

Η κοινή γνώμη την οποία προσπαθούμε να πείσουμε ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε πανεπιστήμια αλλά ιδρύματα που κινούνται μεταξύ χουλιγκανικών καφενείων και «ασύλων εγκληματιών». Ε, φτάνει πια. Δεν βγάζουν εγκληματίες με πτυχίο. Ολοι από εκεί περάσαμε. Δεν ανακαλύψαμε τον κακοποιό μέσα μας. Δεν ωφελεί κανέναν αυτό και πολύ περισσότερο τα ίδια τα πανεπιστήμια. Ούτε μια κυβέρνηση που θέλει να φέρει και ξένους στα πανεπιστήμια αυτά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παγώνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα
Τακτική υποχώρηση από την κυβέρνηση, συνεχίζεται ο αναβρασμός στα ΑΕΙ, καθώς οι αντιδράσεις αφορούν και την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που επηρεάζει αυτόματα το μέλλον δεκάδων τμημάτων, ακόμα και...
«Παγώνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παραδέχτηκε τις παρεμβάσεις της
Η υπουργός Παιδείας προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των τηλεφωνημάτων σε πρυτάνεις για να λύσουν τις καταλήψεις με τη βοήθεια του Μ. Χρυσοχοΐδη ● Η ίδια τακτική με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο...
Παραδέχτηκε τις παρεμβάσεις της
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το… τουρκικό μοντέλο φέρνει στα Πανεπιστήμια η Κεραμέως
Εντείνονται οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις με αφορμή το σχέδιο νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που επιφυλάσσει σφαγή χιλιάδων εισακτέων και καθεστώς αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ.
Το… τουρκικό μοντέλο φέρνει στα Πανεπιστήμια η Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις για τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ
Αστυνόμευση των πανεπιστημίων και νέος τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια θα νομοθετηθούν ταχύτατα μέσα στην έρημο της πανδημίας. Διχασμένη η πανεπιστημιακή κοινότητα σύρεται στον χορό των κυβερνώντων.
Αντιδράσεις για τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
​«Το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος, αλλά η εφαρμογή του». Μια σχεδόν κλασική διαπίστωση, που αυτή τη φορά επισημαίνεται από την επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει θέματα ασύλου, ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης....
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας