• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.7°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.2°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.0°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 18.5°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.9°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.5°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 19.9°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.4°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  46%
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επεφύλασσε εκπλήξεις στο και πέντε

 • A-
 • A+
Ο μπλε φάκελος του κυβερνητικού έργου για την Παιδεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον «ανασχεδιασμό της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Τόσο η Νίκη Κεραμέως όσο και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου απέφυγαν να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις κι όλα αυτά δύο μήνες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την εφαρμογή του νέου εξεταστικού.

Σοβαρά θέματα με ελαφριά διάθεση φαίνεται ότι διαχειρίζεται η κυβέρνηση στον χώρο της Παιδείας. Λίγο πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, λίγο πριν εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό, ο «ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» εντάσσεται στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες.

Με μια μόνο φράση. Χωρίς καμία διευκρίνιση. Ούτε στον μπλε φάκελο με τίτλο «Βασικά σημεία κυβερνητικού προγραμματισμού» που επιφύλασσε την έκπληξη και διανεμήθηκε, χθες, σε υπουργούς και δημοσιογράφους, αλλά ούτε και από κάποιον καθ’ ύλην αρμόδιο, από την υπουργό, για παράδειγμα, που αποφεύγει οποιαδήποτε απάντηση, παραπέμποντας στις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως πρόκειται για μικρής κλίμακας παρεμβάσεις στο νέο σύστημα (που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί). Μελετάται η απόσυρση ή η τροποποίηση του μέρους που αφορά το πρώτο μηχανογραφικό και τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ) στα οποία μπορούν να εισαχθούν με το απολυτήριο οι υποψήφιοι συμπληρώνοντας το πρώτο μηχανογραφικό από τον Σεπτέμβριο.

Παραμονές έναρξης σχολικής χρονιάς και νέου εξεταστικού δεν προκαλείς εκπλήξεις, ούτε μοιράζεις μαργαρίτες να μαδάνε οι υποψήφιοι. Κι όμως, μόνη καθαρή απάντηση είναι η παραπομπή στις προγραμματικές την άλλη εβδομάδα.

Ουδείς διευκρινίζει αν «άμεσος ανασχεδιασμός» σημαίνει αλλαγές με τους πρώτους νόμους του καλοκαιριού –όπως θα συμβεί με την κατάργηση του ασύλου–, με τους επόμενους λίγο αργότερα ή ύστερα από δύο χρόνια, όπως διαβεβαιώνει το πρόγραμμα της Ν.Δ., γνωστό εδώ και μήνες.

Κατάργηση ασύλου

Αντιθέτως, έχει ήδη αποσαφηνιστεί με απόλυτη ακρίβεια τόσο η κατάργηση του ασύλου όσο και ο πιο σφικτός εναγκαλισμός με την Εκκλησία. Η κ. Κεραμέως, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, έσπευσε να ζητήσει τη βοήθεια του συνόλου της Εκκλησίας στην τήρηση της συνταγματικής επιταγής για θρησκευτική ελευθερία και ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης.

Μέγιστες προτεραιότητες της κυβέρνησης της Ν.Δ. για μέγιστα κοινωνικά ζητήματα προφανώς μεγαλύτερων διαστάσεων από τη βάσανο του συστήματος εισαγωγής για 100.000 παιδιά κάθε χρόνο.

Σήμερα πάντως δίνεται μια ακόμα ευκαιρία απαντήσεων με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας. Εστω και αναντίστοιχος με τις πρώτες ενέργειες, είναι ένας δυνατός συμβολισμός να ξεκινά τις επισκέψεις στα υπουργεία από το Παιδείας ο πρωθυπουργός. Κατά τ’ άλλα, στις «άμεσες προτεραιότητες» περιλαμβάνονται τα γνωστά και ειπωμένα.

Μεταξύ άλλων: «Απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή, ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων, Ιδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Πάντως, ήδη άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις στις πρώτες αλλαγές. Η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών διαμαρτύρεται έντονα για την «απροσδόκητη και βίαιη αποκοπή» της Ερευνας από την ανώτατη εκπαίδευση με τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η ένωση επισημαίνει ότι «η διεθνής και η ευρωπαϊκή πρακτική, που ακολουθείται επί δεκαετίες από πολλές χώρες, έχει αποδείξει ότι ο τομέας της Ερευνας είναι και πρέπει να είναι θεσμικά και ουσιαστικά συνδεδεμένος με την Παιδεία και ιδιαίτερα με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Στην Ελλάδα, όπως συμπληρώνει, καθυστέρησε να γίνει, αφού αποφασίστηκε το 2009. Ωστόσο υπήρξε διακομματική αποδοχή.

«Ο αιφνίδιος και απρόσμενος διαχωρισμός της Ερευνας & Τεχνολογίας από την Ανώτατη Εκπαίδευση επιβάλλεται χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση ή συζήτηση με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, χωρίς καμία αιτιολόγηση και σκεπτικό και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε σχετική μνεία στο προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης» αναφέρουν οι ερευνητές και τονίζουν μεταξύ άλλων: «Η απομάκρυνση της Ερευνας & Τεχνολογίας από την Ανώτατη Εκπαίδευση θα οδηγήσει αναπόφευκτα στον κατακερματισμό και βαθμιαία στη διάλυση του ερευνητικού-ακαδημαϊκού ιστού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παιδεία
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και μαζί της νέας υπουργού Παιδείας για την κατάργηση του ασύλου, την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το μεγάλο καπέλο στα ΑΕΙ
Με τη συγκρότηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής η οποία φαίνεται να παίρνει τη μεγάλη εκδίκηση για τα Συμβούλια Ιδρύματος αρχίζει η μεγάλη συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.
Το μεγάλο καπέλο στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες φουρτούνες στην Παιδεία
Φωτιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανάβουν οι προθέσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως για αξιολόγηση, αριστεία, σημαιοφόρους, επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία και μέτρα ιδιωτικοποίησης...
Νέες φουρτούνες στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακούστε καλά τι λένε οι... ερευνητές
Η «Εφ.Συν» δίνει τον λόγο σε 4 από τους 700 πλέον συνυπογράφοντες στη μάχη για την υπεράσπιση του ασύλου προσπαθώντας να χαρτογραφήσει ποια είναι αυτή η γενιά που αψηφά την παραφιλολογία του τρόμου και...
Ακούστε καλά τι λένε οι... ερευνητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κακό δείγμα πολιτικής η κατάργηση της Νομικής Πατρών»
Ο αν. καθ. Φιλοσοφίας του Δικαίου του Παν. της Πάτρας, Μ. Παρούσης, μιλά για μια απόφαση «με βάση κομματικές στοχεύσεις ή και στενά κοινωνικές ή συντεχνιακές εξαρτήσεις», για μείζον θέμα της Παιδείας.
«Κακό δείγμα πολιτικής η κατάργηση της Νομικής Πατρών»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάλι, η παιδεία, μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Με νέα δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «ανησυχητική άγνοια...
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας