• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.9°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.2°C / 2.4°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.4°C / 6.2°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.9°C / 1.8°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.1°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.1°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  4 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.1°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.1°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.1°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.0°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.1°C / 2.5°C
  1 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόταση για την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ

 • A-
 • A+

Κεντρικές εξετάσεις δομημένες στο πρότυπο αδιάβλητου των πανελλαδικών, σε τμήματα ΑΕΙ-εξεταστικά κέντρα ανά τη χώρα και με θέματα που θα έχει η επιτροπή από Ελληνες καθηγητές ΑΕΙ.

Αυτή είναι η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για την αντιστοίχηση και εξίσωση των πτυχίων των παλαιότερων αποφοίτων ΤΕΙ με αυτά των Πανεπιστημίων, ειδικά μετά τη μετεξέλιξη όλων των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια.

Δεν πρόκειται φυσικά για πρόταση που θα πάρει τον δρόμο προς τη νομοθέτησή της – προεκλογική περίοδος γαρ.

Ούτε είναι βέβαιο, τουναντίον φαίνεται πολύ δύσκολο ότι θα δεχτούν τα επαγγελματικά σωματεία (βλ. ΤΕΕ) μια τέτοια διαδικασία αναβάθμισης των πτυχίων των ΤΕΙ.

Λίγα επιπλέον μαθήματα, μια ολιγόωρη εξέταση και το παλαιό πρόγραμμα τεχνολογικών σπουδών αναβαθμίζεται άμεσα σε πανεπιστημιακό-πολυτεχνικό.

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο αποφάσισε να γνωστοποιήσει την πρότασή του καθώς, όπως επισημαίνει και στην ανακοίνωσή του, είναι «η μόνη εκκρεμότητα της Πολιτείας απέναντι στους αποφοίτους των ΤΕΙ» μετά τη σειρά των θεσμικών παρεμβάσεων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την πρόταση:

1) Το ΥΠΠΕΘ θα ορίσει επιτροπές εμπειρογνωμόνων, ήτοι επιτροπές καθηγητών ΑΕΙ της ημεδαπής. Θα μελετήσουν τα προγράμματα σπουδών Τμημάτων ΤΕΙ ανά γνωστική περιοχή, θα τα συγκρίνουν με αντίστοιχα προγράμματα πανεπιστημιακών Τμημάτων και θα ορίσουν τα επιπλέον μαθήματα.

2) Το ΥΠΠΕΘ θα ορίσει τρία ή και περισσότερα εξεταστικά κέντρα που θα φιλοξενούνται σε δομές υπαρχόντων Πανεπιστημίων, ώστε να καλύπτεται γεωγραφικά με ικανοποιητικό τρόπο η επικράτεια.

3) Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν άμεσα, χωρίς διαδικασία κατατακτηρίων εξετάσεων, να δηλώνουν δύο φορές τον χρόνο την επιθυμία συμμετοχής στις εξετάσεις. Θα δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώνουν την αντιστοίχιση σε διάστημα τεσσάρων ετών.

4) Τα θέματα στις εξετάσεις θα μπαίνουν από κεντρική επιτροπή εξετάσεων ανά πρόγραμμα σπουδών ή γνωστική περιοχή, η οποία θα απαρτίζεται από καθηγητές ελληνικών ΑΕΙ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο ανακοίνωσε τα κριτήρια αντιστοίχησης Τμημάτων Σχολών Μηχανικών με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών ώστε να μπει «ένα οριστικό τέλος στις σπουδές μηχανικών δύο ταχυτήτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θέτει γερά θεμέλια για την ουσιαστική αναβάθμιση όλων των Σχολών σε Επιστήμες Μηχανικών στην Επικράτεια».

1. Το πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου να είναι πενταετές.

2. Το περιεχόμενο σπουδών και επομένως και ο τίτλος του διπλώματος που απονέμεται να αντιστοιχεί σε βασική ειδικότητα μηχανικού.

3. Στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται μαθήματα ώστε να διασφαλίζονται η θεμελίωση στις βασικές επιστήμες, η ανάπτυξη των μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου, η εμβάθυνση και η εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας, η απόκτηση γνώσεων ως προς τη μεθοδολογία λύσεων προβλημάτων και τη μεθοδολογία ανάλυσης, σύνθεσης και σχεδιασμού συστημάτων και εφαρμογών, η ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων.

4. Στο πρόγραμμα σπουδών προβλέπεται η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου

5. Τουλάχιστον το 80% των μελών ΔΕΠ του Τμήματος να έχει γνωστικό αντικείμενο σε αντικείμενα μηχανικού.

6. Το Τμήμα να έχει οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
Η σφοδρή αντιπαράθεση για τη «σφαγή της γενιάς της πανδημίας» ανάμεσα στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, και την υπουργό Παιδείας σηματοδότησε τη δεύτερη μέρα συζήτησης, στην Επιτροπή Μορφωτικών...
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Eπιχείρηση-σκούπα στα Πανεπιστήμια
Τι δείχνει έρευνα για τις επερχόμενες εκκαθαρίσεις σε υποψηφίους, εισακτέους και τμήματα ● Με το ηπιότερο σενάριο, δεν θα εισαχθούν 24.502 υποψήφιοι, ενώ κάποια ΑΕΙ θα έχουν απώλειες στο 50% έως το 100% των...
Eπιχείρηση-σκούπα στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
«Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται». Μια προειδοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα που δείχνει την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια.
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδρούν ακόμα και πρώην υπουργοί
Κλιμακώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ πρυτάνεις, φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και κόμματα, ενώ τη διαφωνία τους εξέφρασαν οι Γ. Σουφλιάς και Στ. Μάνος.
Αντιδρούν ακόμα και πρώην υπουργοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
77.970 οι φετινοί εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Μόλις 365 θέσεις αφαιρούνται φέτος από τις 78.335 που διανεμήθηκαν πέρσι, μια χρονιά που θύμισε τις παλιές καλές εποχές καθώς ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε τότε κατά 3.643.
77.970 οι φετινοί εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας