Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χάθηκε το μέτρο με τη ρουσφετολογία
EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χάθηκε το μέτρο με τη ρουσφετολογία

  • A-
  • A+
Αρχής γενομένης από την «αποκάλυψη» του «Πρώτου Θέματος» περί «μαζικών τακτοποιήσεων “ημετέρων”» στο υπουργείο Παιδείας, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου θύελλα fake news για το ζήτημα των συγκεκριμένων μετατάξεων, οι οποίες στην πραγματικότητα είχαν δρομολογηθεί από το 2013 επί υπουργίας Κων. Αρβανιτόπουλου κατόπιν δίκαιου αιτήματος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του υπουργείου.

Σε προεκλογική παραζάλη εξελίσσεται ο πυρετός εν όψει εκλογών, παρασύροντας κόμματα, πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης και όσους άλλους έχουν κατέβει στο πεδίο μάχης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πορεία μιας «είδησης» από μια ιστοσελίδα μέχρι την αξιοποίησή της από τη Ν.Δ., τη διάψευσή της από το υπουργείο Παιδείας και τη… «δικαίωση» της ιστοσελίδας.

Ο λόγος για 70 μετατάξεις στο υπουργείο. «Προεκλογικά ρουσφέτια Γαβρόγλου», είπε το μέσον, «μαζικές τακτοποιήσεις ημετέρων» έσπευσε να καταγγείλει η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., «είναι 500 μετατάξεις δρομολογημένες από το 2013. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 300», απάντησε το υπουργείο μιλώντας για διασπορά fake news.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία χρονίζουσα υπόθεση που ξεκίνησε με την παύση των διορισμών και τις διεκδικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του υπουργείου Παιδείας που έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια. Το 2013, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, εγκρίθηκαν 500 μετατάξεις οι οποίες άρχισαν να γίνονται σταδιακά.

Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 300, με τις επίμαχες 70 να είναι οι πιο πρόσφατες, αφού οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου στις 31 Μαΐου και στάλθηκαν για δημοσίευση στο ΦΕΚ το οποίο φέρει ημερομηνία 7 Ιουνίου. Να σημειωθεί πως όσοι περιλαμβάνονται στους 500 μεταταχθέντες καλούνται εκ νέου, ερωτώνται και αν ισχύει το αίτημά τους προχωρά η διαδικασία μετάταξης.

Η αρχή των fake news

Δεν είναι το πρώτο και σίγουρα όχι το τελευταίο κρούσμα αυτής της κατηγορίας. Ωστόσο, «δένει» απόλυτα με τη ρουσφετολογία των ημερών. Η ιστορία ξεκίνησε με το protothema.gr που ανήρτησε κείμενο το οποίο αναφερόταν στις 70 μετατάξεις.

Υστερα από λίγη ώρα η κ. Κεραμέως εξέδιδε ανακοίνωση όπου επισήμαινε: «Και το υπουργείο Παιδείας μπήκε στον χορό των μαζικών τακτοποιήσεων “ημετέρων”, ακολουθώντας το κυβερνητικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών. Στο παρά πέντε της λήξης της καταστροφικής του θητείας, ο κ. Γαβρόγλου προχώρησε σε 70 μετατάξεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέσεις μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων και σε 37 ακόμα μετατάξεις εκπαιδευτικών σε θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) των ΑΕΙ, χωρίς φυσικά να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανάγκες που θα αντιμετωπίσουν τον Σεπτέμβριο οι υποστελεχωμένες σχολικές τάξεις».

Το υπουργείο Παιδείας δεν άργησε: Επισημαίνοντας πως «το γαρ πολύ της αντιπολίτευσης γεννά fake news», τονίζει ότι οι κατήγοροί του «αγνοούν ή κρύβουν ότι οι μετατάξεις αυτές αφορούν 500 και πλέον αιτήσεις εκπαιδευτικών για μετάταξή τους στον διοικητικό κλάδο που υποβλήθηκαν το 2013. Αγνοούν ή κρύβουν ότι οι αιτήσεις αυτές υποβλήθηκαν μετά το δίκαιο αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων των υπαλλήλων του υπουργείου, εξαιτίας των μαζικών συνταξιοδοτήσεων και της “μνημονιακής αδιοριστίας” που επέβαλε η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ. Αγνοούν ή κρύβουν ότι από το 2015 μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν υλοποιήσει 300 από τις 500 μετατάξεις οι οποίες έγιναν σταδιακά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Τα δήθεν “προεκλογικά ρουσφέτια”, δηλαδή οι 70 πρόσφατες μετατάξεις, είχαν δρομολογηθεί από το 2013, οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν από την υπηρεσία στις 31 Μαΐου και στάλθηκαν για δημοσίευση στο ΦΕΚ».

Τέλος, σημείωσε: «Το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο είχε υποβάλει αγωγές εναντίον του υπουργείου, ζητώντας επίσπευση των μετατάξεων. Ολα αυτά οι συντάκτες των δημοσιευμάτων θα μπορούσαν να τα γνωρίζουν εάν, τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ζητούσαν τόσο από το υπουργείο όσο και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων πληροφόρηση για το θέμα. Είναι απογοητευτικό στην εξυπηρέτηση των προεκλογικών - κομματικών σκοπιμοτήτων να χάνεται κάθε αίσθηση μέτρου, λογικής και -βεβαίως- αντικειμενικής ενημέρωσης».

Προς επίρρωση, η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ), που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την ηγεσία του υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, αναφέρει η Ομοσπονδία: «Οι μετατάξεις αυτές δεν αποτελούν προεκλογικό ρουσφέτι αλλά αναγκαιότητα για τη στελέχωση των υπηρεσιών μας με μόνιμο διοικητικό προσωπικό, ώστε να σταματήσει το διαχρονικό ρουσφέτι των χιλιάδων αποσπάσεων εκπαιδευτικών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης χωρίς κανένα κριτήριο, με μόνο κριτήριο την υπογραφή του εκάστοτε υπουργού. Οι 70 αυτές μετατάξεις αποτελούν τις τελευταίες από μία σειρά 200 περίπου μετατάξεων οι οποίες άρχισαν να υλοποιούνται τον τελευταίο χρόνο και εκκρεμούν ακόμη 250 περίπου, τις οποίες θα πρέπει να υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επεφύλασσε εκπλήξεις στο και πέντε
Λίγο πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, λίγο πριν εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό, ο «ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» εντάσσεται στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες.
Επεφύλασσε εκπλήξεις στο και πέντε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολιτική αντιπαράθεση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Μπορεί 10 χρόνια τώρα το Διεθνές Πανεπιστήμιο να μην κατάφερε να βρει μια θέση στη διεθνή σχετική κατάταξη ή τουλάχιστον στη λίστα ενδιαφέροντος αλλοδαπών ενδιαφερομένων, όμως η παραίτηση του προέδρου του το...
Πολιτική αντιπαράθεση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάλι, η παιδεία, μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Με νέα δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «ανησυχητική άγνοια...
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεταρρυθμίσεις η απάντηση στην οπισθοδρόμηση
Στο απόγειο του λαϊκισμού και του πολιτικού παραλόγου έφθασε η αντιπαράθεση που επέλεξε να ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τον υπουργό Παιδείας. Με αφορμή δημοσίευμα από γνωστή σύμμαχη δύναμη Τύπου,...
Μεταρρυθμίσεις η απάντηση στην οπισθοδρόμηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ολοι οι μαθητές είναι άξιοι για τη σημαία
Η ρύθμιση που προβλέπει ότι όλοι και όχι οι καλύτεροι στην τελευταία τάξη του Δημοτικού θα διεκδικούν (με κλήρωση) την πιθανότητα να κρατούν τη σημαία στις εθνικές και τις τοπικές γιορτές προκάλεσε υποστολή...
Ολοι οι μαθητές είναι άξιοι για τη σημαία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
Εξι πανεπιστημιακοί ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ αλλά οι υπόλοιποι δώδεκα διαφώνησαν. Μόνη σοβαρή διαφωνία που παραμένει είναι ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών. Νέα συνάντηση...
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας