Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιστολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης στην «Εφ.Συν.»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης στην «Εφ.Συν.»

  • A-
  • A+

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας απέστειλε στην «Εφ.Συν.» επιστολή, απαντώντας στο δημοσίευμά μας (31/5) «Ο πρύτανης που θέλει να γίνει υπουργός»:

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 31/5/2019

Σε άρθρο του κ. Μάριου Διονέλλη (Μ.Δ.) στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εύκολα παρατηρεί κάποιος στοιχεία όπως η προσωπική εμπάθεια, οι εκτεταμένες ανακρίβειες και οι μισές αλήθειες. Συνιστούν άραγε αυτά στοιχεία της αξιοπρεπούς δημοσιογραφίας στις μέρες μας; Ο Μ.Δ. ισχυρίζεται για τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης (Π.Κ.) ότι «προαλείφεται για υπ. Παιδείας, αν...». Υπήρξε κάποια πληροφορία την οποία εγώ αγνοώ και, αν ναι, από ποιον; Ή απλώς πρόκειται για εικασία του Μ.Δ.;

Ο Μ.Δ. ψέγει τον Πρύτανη επειδή έδωσε διάλεξη για το μέλλον των Πανεπιστημίων σε κομματική εκδήλωση. Δηλαδή, ο Πρύτανης απαγορεύεται κατά τον Μ.Δ. να συζητά δημόσια για τα ζητήματα Παιδείας. Ας μάθει λοιπόν ότι η Πρυτανεία έχει δεχθεί προσκλήσεις από επιμελητήρια, φορείς της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, ΜΚΟ, think tanks διαφόρων πολιτικών χώρων, και ενώσεις ή πρωτοβουλίες πολιτών και πάντα φρόντισε να ανταποκριθεί. Οχι για να προβληθεί, ούτε για να κάνει χάρη στους διοργανωτές, αλλά γιατί θεωρεί υποχρέωσή της να προωθεί τις ακαδημαϊκές αξίες που αντιπροσωπεύει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, εξηγώντας τις ανάγκες και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει ένα καλό ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο Πρύτανης παρέστη και στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο όταν προσκλήθηκε. Πώς και δεν τον έψεξε και γι’ αυτό ο Μ.Δ.;

Ανακριβώς (ελπίζω από αβελτηρία και μόνο) ο Μ.Δ. δεν διασταύρωσε τις πληροφορίες του και στην περίπτωση της βράβευσης που αναφέρεται στο άρθρο του. Η Σύγκλητος του Π.Κ. απεφάσισε να βραβεύσει την Τράπεζα της Ελλάδος για την προσφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με αφορμή τη διοργάνωση του 23ου συνεδρίου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Διεθνούς Χρηματοδότησης στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο που συνέπεσε με τον εορτασμό για τα 90 χρόνια λειτουργίας της. Και βέβαια η επίδοση του μεταλλίου έγινε στον επικεφαλής της ΤτΕ Καθηγητή κ. Γ. Στουρνάρα.

Ο Μ.Δ. αποφάσισε να το παρουσιάσει ως πονηρή μεθόδευση ενόψει εκλογών («βράβευση, που φυσικά δεν γίνεται σε ουδέτερο ή τυχαίο χρόνο αλλά λίγο πριν από τις εκλογές») και μάλιστα παράτυπη («χωρίς καν να ενημερώσει τη Σύγκλητο»). Και όμως, το Συνέδριο έχει προγραμματιστεί εδώ και μήνες και με την ενίσχυση (όπως κάθε χρόνο) της ΤτΕ, ενώ η απόφαση έχει ληφθεί από τη Σύγκλητο σε χρόνο μάλιστα που δεν είχε αναγγελθεί η προκήρυξη εκλογών (Απόφαση Συγκλήτου της υπ’ αριθμ. 407/18.04.2019).

Ο Μ.Δ. ψευδώς αποδίδει (με εισαγωγικά) στον Πρύτανη τη φράση «Αντε και πρωθυπουργοί όπως ο Τσίπρας» σε φοιτητές μιας συγκεκριμένης παράταξης (που ας σημειωθεί δεν πρόσκειται στον πρωθυπουργό), όταν αποφάσισαν να τον εξυβρίσουν κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων του ΚΕΜΕ στο Ρέθυμνο. Η φράση δεν ειπώθηκε ποτέ. Ο Μ.Δ. διαστρεβλώνει παραπλανώντας τους αναγνώστες του ενδεχομένως για να τους χειραγωγήσει συναισθηματικά.

Αλλο σημείο στο άρθρο του Μ.Δ.: «Που έκρινε ότι η πιο ενδεδειγμένη διεθνής προσωπικότητα που μπορούσε να καλέσει για τον εορτασμό των 40 χρόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία». Πάλι δεν το διερεύνησε ο Μ.Δ. Στον εορτασμό των 40 χρόνων του Π.Κ. παρέστη και τιμήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κομμάτων. Η τέως βασίλισσα επισκέφθηκε το Ρέθυμνο στο πλαίσιο ενός Συνεδρίου Αρχαιολογίας και προσκλήθηκε στη δεξίωση όπως και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι. Δεν έχουμε λόγο να είμαστε αγενείς. Οχι, κ. Μ.Δ.;

Ο Μ.Δ. αποφάσισε να «αξιοποιήσει» το ατυχές γεγονός της πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις του Π.Κ. στην Κνωσσό. Είδε μια «ατέρμονη αντιπαράθεση με τον υπουργό αντί να αξιοποιήσει γρήγορα τους πόρους που διατέθηκαν». Ατέρμονη σημαίνει ότι δεν τελείωσε ακόμη. Και όμως, την ημέρα που όντως διατέθηκαν τα χρήματα κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των φοιτητών. Αν γινόταν πριν, οι υπάλληλοι θα κινδύνευαν με δίωξη, κ. Μ.Δ. Οσο για τις «καταγγελίες του διοικητή της Πυροσβεστικής», δεν τις είδαμε να περιλαμβάνονται στο πόρισμα και ο Μ.Δ. μάλλον θα ήταν πολύ απασχολημένος για να ψάχνει λεπτομέρειες όπως η αλήθεια.

Δεν θα σχολιάσω τα σχετικά με το ΤΕΙ. Πρώτον γιατί δεν θέλω να εμπλέξω τους συναδέλφους του ΕΜΠ σε μια κακή αντιπαράθεση. Αν χρειαστεί να συζητήσουμε το πρόβλημα της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα και στον κόσμο, μπορούμε να το κάνουμε ως δάσκαλοι και επιστήμονες, χωρίς κομματική επιτροπεία και χωρίς καλοθελητές όπως ο Μ.Δ. Μίσος ή αλήθεια, συκοφαντία ή τεκμηρίωση, κακόβουλες και αστήρικτες κατηγορίες ή ψύχραιμη κριτική και σεβασμός στη δεοντολογία; Ο Μ.Δ. απεφάσισε ότι οι αρετές της δημοσιογραφίας δεν τον αφορούν.

Δεν συνηθίζω να απαντώ σε κακόβουλα σχόλια. Εχω επίσης συναίσθηση ότι η θέση του Πρύτανη όπως και κάθε άλλη είναι λογικό να υπόκειται σε κριτική για λανθασμένους χειρισμούς, ανεπάρκειες ή ολιγωρία. Δεν καταλαβαίνω όμως τη σκοπούμενη διαστρέβλωση των γεγονότων και τη δίκη προθέσεων. Ακόμη λιγότερο καταλαβαίνω τις προσωπικές επιθέσεις που συστηματικά επιχειρούν ορισμένοι δημοσιογραφικοί κύκλοι προκειμένου να ταυτίσουν την ηγεσία ενός Πανεπιστημίου με μικροκομματικές σκοπιμότητες, ίσως ακριβώς γιατί απέφυγε να υποταχθεί σε κομματικούς σχεδιασμούς και συναλλαγές προτάσσοντας τις ακαδημαϊκές αξίες.

Αναρωτιέται κανείς: αν σ’ ένα κείμενο μιας σελίδας υπάρχουν τόσες ανακρίβειες, τι εμπιστοσύνη θα έχει ο αναγνώστης σε άλλα κείμενα του εν λόγω δημοσιογράφου;

Απάντηση του συντάκτη μας:

Επί όλων των παραπάνω, και στις βαριές κατηγορίες του κ. πρύτανη, απαντώ όσο πιο συνοπτικά μπορώ.

Απαντώντας για την Ακαδημία Στελεχών της Ν.Δ., ο κ. πρύτανης λέει πως επρόκειτο για μια απλή διάλεξή του σε κομματική εκδήλωση. Ομως την, ήδη γνωστή, συμβολή του στη δημιουργία της «Ακαδημίας» έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο κ. Ζώρας που από τη Ν.Δ. παρουσιαζόταν όχι ως απλός ομιλητής αλλά ως «καθηγητής» της Ακαδημίας. Αλλωστε, σε σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ. περιλήφθηκε και δήλωσή του για την Ακαδημία, για την οποία δήλωνε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω συμβάλει στην επιτυχία της» («Ελεύθερος Τύπος» 20/6/2017).

Σε ό,τι αφορά την ειρωνεία του προς τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές του και προς τον πρωθυπουργό, η ακριβής φράση του κ. Ζώρα ήταν: «Επειδή προβλέπω ότι μερικοί από σας θα έχετε και πρωθυπουργική καριέρα, ελπίζω να είστε πιο ευγενείς όταν γίνετε πρωθυπουργοί» (ρεπορτάζ Cretedoc.gr 9/5/2017).

Για την επίσκεψη της τέως βασίλισσας της Ισπανίας, ο ίδιος ο πρέσβης της Ισπανίας Ενρίκε Βιγκέρα, τρεις μήνες πριν από την έλευσή της, δήλωνε: «Θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης» (τηλεγράφημα ΑΠΕ-ΜΠΕ 14/3/18). Συνεπώς, ας μην επικαλείται ο κ. πρύτανης πως ήταν… τυχαίο.

Για την έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας των φοιτητικών εστιών στη λεωφόρο Κνωσού, ο τότε περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης έχει δηλώσει: «Ούτε εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας ούτε πιστοποιητικό πυρασφάλειας διέθετε το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα» (TV CRETA – 24/9/2018), δήλωση που δεν έχει αναιρέσει ώς τώρα. Προς διάψευση του ισχυρισμού αυτού, το μόνο που έχει να κάνει ο πρύτανης είναι να δημοσιεύσει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη απόφασης της Συγκλήτου για την απονομή μεταλλίου στον κ. Στουρνάρα, πράγματι ο κ. Ζώρας έχει δίκιο. Μπορεί να ήταν από τις αποφάσεις που λαμβάνονται με συνοπτικές διαδικασίες μεταξύ της πληθώρας θεμάτων κάθε συνέλευσης της Συγκλήτου, ωστόσο έκανα πράγματι λάθος. Απόφαση για τον κ. Στουρνάρα υπήρχε. Βεβαίως η πολιτική σκοπιμότητα της απόφασης δεν αλλάζει, όσο και αν δεν θέλει να το παραδεχτεί ο κ. Ζώρας.

Αγαπητέ, κ. Ζώρα: Την ετυμηγορία για την αξιοπιστία και τον σεβασμό της δεοντολογίας από την πλευρά καθενός μας, ευτυχώς, δεν θα την εκδώσουμε ο ένας για τον άλλο. Εγώ παραδίδομαι καθημερινά στην κρίση των αναγνωστών της εφημερίδας και εσείς, ελπίζω, των φοιτητών σας.

Μάριος Διονέλλης


 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
H επιστολή του αντιπρύτανη για την κερκόπορτα στα ΜΑΤ
Αντέδρασε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Καρακάσης, σε δημοσίευμά μας και μας έστειλε επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε, μαζί φυσικά με την απάντηση του συντάκτη μας.
H επιστολή του αντιπρύτανη για την κερκόπορτα στα ΜΑΤ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστολή Γαβρόγλου στο ΟΠΑ για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»
Ο υπουργός Παιδείας απέστειλε επιστολή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σχετική με την καταγγελία για υπόθεση μαζικής αντιγραφής σε εξετάσεις προπτυχιακών μαθημάτων, την οποία αποκάλυψε η «Εφημερίδα των...
Επιστολή Γαβρόγλου στο ΟΠΑ για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λυρισμός και μετριοπάθεια
Ποιος είναι ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας που προτάθηκε από την υπουργό Παιδείας να αναλάβει πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, εισήγηση που έγινε αποδεκτή από το υπουργικό...
Λυρισμός και μετριοπάθεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαθύ… γαλάζιο στον χάρτη της εκπαίδευσης
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κων. Δέρβος ανέλαβε πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ο «γαλάζιος» πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, επικεφαλής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Βαθύ… γαλάζιο στον χάρτη της εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αρωμα... Σπυράκη στο ΑΠΘ
Στη θέση του απερχόμενου Περικλή Μήτκα εξελέγη νέος πρύτανης ο πρόεδρος του Tμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Νίκος Παπαϊωάννου, και αντιπρύτανης ο σύζυγος της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας...
Αρωμα... Σπυράκη στο ΑΠΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας