Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ θύμισε ρινγκ

Σοκ έχει προκαλέσει το βίντεο που δείχνει μεσήλικο καθηγητή να ρίχνει κροσέ σε διαμαρτυρόμενο φοιτητή

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ θύμισε ρινγκ

  • A-
  • A+
Πρωτάκουστο! Φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν συγκλητικό επειδή γρονθοκόπησε συνάδελφό τους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου, κάτι που φαίνεται καθαρά σε βίντεο. Από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές κατηγορούν τους σπουδαστές ότι θα πετούσαν τον καθηγητή από το παράθυρο.

Ρινγκ η Σύγκλητος του ΑΠΘ! Τρεις φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν βίαιη επίθεση με γροθιές από καθηγητή σε βάρος σπουδαστή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, ενώ οι πρυτανικές αρχές με επίσημη ανακοίνωσή τους κατηγορούν τους φοιτητές ότι θα πετούσαν καθηγητή από το παράθυρο.

Στα άκρα φαίνεται να οδηγείται η κόντρα των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ με τους φοιτητές, με τους τελευταίους να κατηγορούν ευθέως τον πρύτανη Περικλή Μήτκα και τον αναπληρωτή του, Θεόδωρο Λαόπουλο για «αυταρχισμό» και «κρυφές συνεδριάσεις» της Συγκλήτου, προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις εν κρυπτώ, χωρίς τη συμμετοχή της φοιτητικής κοινότητας.

Το θέμα είναι ότι διαμαρτυρίες και αντιδράσεις φοιτητών στα πανεπιστήμια υπήρχαν πάντα, αλλά όταν αυτές αντιμετωπίζονται από τις πρυτανικές αρχές με επίσημες ανακοινώσεις εναντίον τριών φοιτητικών συλλόγων και μάλιστα σε γλώσσα και ύφος που μόνο ακαδημαϊκό δεν το λες, τότε μάλλον ο έλεγχος έχει χαθεί.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν μιλάμε καν για αναρχικές ομάδες, αλλά για τους εκπροσώπους των σχολών Φιλολογίας, Νομικής και Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους, φοιτητής από ομάδα που βρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, στο πλαίσιο οργανωμένης διαμαρτυρίας, δέχτηκε γροθιά στο πρόσωπο από καθηγητή - μέλος της Συγκλήτου.

Κάτι τέτοιο είναι μάλλον πρωτοφανές, ενώ συνοδεύεται και από σύντομο βίντεο που έδωσαν φοιτητές στη δημοσιότητα!

«Ανοιχτές Σύγκλητοι»

Η ομάδα των φοιτητών βρέθηκε στον χώρο για να διατρανώσει ένα παλαιό αλλά ανικανοποίητο έως τώρα αίτημα, να πραγματοποιούνται ανοιχτά οι Σύγκλητοι και «να σταματήσει εδώ και τώρα το κλίμα αυταρχικοποίησης των πρυτανικών αρχών».

Στη σχετική ανακοίνωσή τους για το περιστατικό, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Μετά από πληροφορία ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκε κρυφά Σύγκλητος και μετά τις τελευταίες προσπάθειες των φοιτητικών συλλόγων να παρέμβουν στη Σύγκλητο, την Τρίτη 4/6, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλολογίας, Νομικής, Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής παραβρέθηκαν στην Πρυτανεία, ζητώντας να μάθουν για τη διενέργεια της Συγκλήτου και τον προγραμματισμό της επόμενης, επιμένοντας στο βασικό τους αίτημα να πραγματοποιούνται ανοιχτά οι Σύγκλητοι, να σταματήσει εδώ και τώρα το κλίμα αυταρχικοποίησης των πρυτανικών αρχών, καθώς και να απομακρυνθεί ο φασίστας μπράβος από τη φοιτητική λέσχη.

»Βρεθήκαμε, όμως, μπροστά σε κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δεν συναντήσαμε μόνο μπράβους, αλλά ένας καθηγητής - συγκλητικός γρονθοκόπησε φοιτητή, ενώ οι πρυτανικές αρχές σφύριζαν αδιάφορα.

»Η συγκεκριμένη πρυτανεία του Μήτκα όχι μόνο μπορεί να συνεδριάζει κρυφά και είναι πλήρως απονομιμοποιημένη, αλλά πλέον μπορεί να υπάρχει μόνο χτυπώντας και τρομοκρατώντας.

»Ο πρύτανης κλείνει τα μάτια στο προηγηθέν συμβάν, απαξιώνει τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και αποκαλεί τους φοιτητές φασίστες.

»Απαιτούμε να παραιτηθεί η πρυτανεία Μήτκα, να μπει τέλος στον αυταρχισμό, να μην εφαρμοστεί το ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο, να απομακρυνθεί ο φασίστας μπράβος από τη φοιτητική λέσχη. Ζητάμε ανοιχτές διαδικασίες Συγκλήτου, με ελεύθερη παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων».

Κι ενώ το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι φοιτητές έχει προκαλέσει σοκ, δείχνοντας έναν μεσήλικα, που φέρεται ότι είναι καθηγητής του ΑΠΘ, να γρονθοκοπεί διαμαρτυρόμενο φοιτητή, από την πλευρά των πρυτανικών αρχών εκδίδεται χθες το απόγευμα απαντητική ανακοίνωση, που καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, μέλος της Συγκλήτου, δέχτηκε άγρια επίθεση από τους φοιτητές, με γροθιές και μπουνιές.

Μάλιστα, καταγγέλλεται πως οι φοιτητές είχαν στριμώξει τον καθηγητή κοντά στο παράθυρο του κτιρίου, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο.

«Σε συνέχεια παρόμοιων επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας», λένε οι πρυτανικές αρχές, «την Τρίτη 4 Ιουνίου, ομάδα τριάντα περίπου φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους καθηγητές, στον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις. Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή.

»Αυτή τη φορά, ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου καθηγητή. Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα», αναφέρουν.

«Παράνομη αξίωση»

Και πιο κάτω:

«Το κύριο αίτημα της ομάδας αυτής είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση καταφανώς παράνομη. Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος.

»Η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα.

»Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία.

»Οι πρυτανικές αρχές ενημέρωσαν το Υπουργείο, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για τα γεγονότα. Καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητές, εργαζομένους και φοιτητές, να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν αυτή τη μειοψηφική ομάδα».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε ο... μποξέρ καθηγητής του ΑΠΘ
Και επιτίθεται σε φοιτητές και τους μηνύει! Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κ. Τοκμακίδης εμφανίζεται σε βίντεο να γρονθοκοπεί φοιτητή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του ΑΠΘ.
Μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε ο... μποξέρ καθηγητής του ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στόχος πάλι το άσυλο!
Την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τις επόμενες μέρες για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ίδρυμα, με την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών και τη συμπλοκή φοιτητών με την Αστυνομία, δήλωσε ενώπιον της...
Στόχος πάλι το άσυλο!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΠΘ: ένταση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου
Σε κατάσταση ομηρίας καταγγέλλουν ότι βρέθηκαν χθες οι αναπληρωτές πρυτάνεις του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος και Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, μαζί με τα μέλη της Συγκλήτου, όταν κλειδώθηκαν για να συνεδριάσουν...
ΑΠΘ: ένταση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με ωράριο... σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί η Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ!
Σχεδόν σε ώρες καταστημάτων θα λειτουργεί στο εξής η πανεπιστημιούπολη στη Θεσσαλονίκη, αφού οι νέες πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να μπαίνει λουκέτο και στις 67 πόρτες που βρίσκονται περιμετρικά του campus.
Με ωράριο... σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί η Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ απαξιώνει τους φοιτητικούς συλλόγους
Σε «γραμμή» Ν.Δ. η Σύγκλητος του ΑΠΘ απορρίπτει τη δράση των φοιτητικών κινημάτων και συμπαρίσταται στον πρόεδρο του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών για την «επίθεση» που δέχτηκε, αλλά... τσιμουδιά...
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ απαξιώνει τους φοιτητικούς συλλόγους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Έδρα... γένους θηλυκού στο ΠΑΜΑΚ
Σε συνεργασία με την UNESCO ιδρύθηκε και επίσημα πλέον, στη Θεσσαλονίκη, μια νέα πανεπιστημιακή έδρα που θέτει ως στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην ειρήνη και την προστασία τους κατά τη διάρκεια...
Έδρα... γένους θηλυκού στο ΠΑΜΑΚ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας