Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στις τάξεις 10.500 νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις τάξεις 10.500 νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί

  • A-
  • A+
Μπήκε η υπογραφή για την εκκίνηση των διαδικασιών για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών που θα καλύψουν τα κενά στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκήρυξη για 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή.

Δρομολογούνται οι διορισμοί των 10.500 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μετά τη χθεσινή υπογραφή της εγκριτικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Κάθε παράνομος διορισμός εκτός ΑΣΕΠ θα ελεγχθεί τόσο για τη νομιμότητα όσο και για τη σκοπιμότητά της», ήταν η άμεση «προειδοποίηση» (sic) της Ν.Δ.

Μετά την υπογραφή της απόφασης, που αποτελεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απέστειλε αίτημα προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την εκκίνηση των διαδικασιών για την προκήρυξη και, στη συνέχεια, την πρόσληψη των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί θα καλύψουν κενά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οπως είχε ανακοινωθεί, 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν για το σχολικό έτος 2020–2021 και 5.250 εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2021–2022.

«Διαψεύδονται όσοι προδίκαζαν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο και ενισχύει τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, για να ανταπαντήσει στη Ν.Δ.:

«Παραμένει καίριας σημασίας το ερώτημα: θα απαντήσει επιτέλους με σαφήνεια η αντιπολίτευση αν θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μόνιμοι διορισμοί ή θα συνεχίσει να τους αρνείται όπως έκανε μέχρι τώρα;».

Ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, περιορίστηκε στο γνωστό μοτίβο περί νομιμότητας των διορισμών και κυρίως περί απουσίας του ρόλου του ΑΣΕΠ στη διαδικασία.

Οπως δήλωσε, χθες, «προειδοποιούμε ότι κάθε παράνομος διορισμός εκτός ΑΣΕΠ, κάθε αξιολόγηση διευθυντικών στελεχών, καθώς και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση ή επίσπευση στη Δημόσια Διοίκηση που πραγματοποιείται από χθες, Δευτέρα 3 Ιουνίου, μέχρι και την προκήρυξη των εκλογών, θα ελεγχθεί τόσο για τη νομιμότητα όσο και για τη σκοπιμότητά της».

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για τους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή για το σχολικό έτος 2019 (δηλαδή από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία).

Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ ο οποίος διαβεβαίωσε πως, παρά το γεγονός ότι οι ημερομηνίες είναι πιεστικές και έπρεπε όλα να ξεκινήσουν νωρίτερα, κάνει το καλύτερο δυνατό και έχει επιλέξει τις πιο αποτελεσματικές οδούς για να επιτευχθεί το ευκταίο αποτέλεσμα.

Ελεγχος από την ΚΕΔ

Οπως δήλωσαν μέλη της ΟΛΜΕ, ο κ. Καραβοκύρης φρόντισε να αναφέρει αναλυτικά και τους τρόπους ταχείας και απόλυτα εγγυημένης εξέτασης και διασταύρωσης στοιχείων, δικαιολογητικών, ενστάσεων κ.ά. των υποψηφίων.

Φυσικά, στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει και ο έλεγχος νομιμότητας από πλευράς της ΚΕΔ (Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού) του ΑΣΕΠ.

Αυτό που ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ άφησε ανοιχτό είναι η ακριβής ημερομηνία. Δηλαδή, αν θα είναι έτοιμοι οι οριστικοί πίνακες μέχρι τις 15/7/2019, για την πρόσληψη αναπληρωτών της σχολικής χρονιάς 2019-20 –ημερομηνία που, βάσει του νόμου, είναι κομβική για το αν οι αναπληρωτές-τριες (και μόνον) αυτής της χρονιάς θα προσληφθούν από τους νέους ή τους παλιούς πίνακες.

Από χθες άρχισε να τρέχει και η προκήρυξη για τον διορισμό των 10.500 εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που καταγράφονται κάθε χρόνο στα σχολεία, ειδικά μετά την πάροδο μιας δεκαετίας χωρίς διορισμούς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εχασαν την προθεσμία, χάνουν και την εργασία
Περίπου 600 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η εγκύκλιος για την κάλυψη κενών στα σχολεία βγήκε Μεγάλη Πέμπτη, μεσούσης της σχολικής αργίας, χωρίς να κοινοποιηθεί στις οικείες...
Εχασαν την προθεσμία, χάνουν και την εργασία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διχασμός για τις προσλήψεις
Τη δυνατότητα να ενταχθούν στους πίνακες μόνιμων διορισμών ακόμα και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μελετά το υπουργείο Παιδείας μέτρο πρωτοφανές το οποίο ήδη βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης ενόψει της...
Διχασμός για τις προσλήψεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χρυσή τομή για τους διορισμούς εκπαιδευτικών
Τα κριτήρια διορισμού στην εκπαίδευση, εντός της επόμενης τριετίας, 15.000 δασκάλων και καθηγητών ύστερα από δέκα χρόνια αδιοριστίας αποφασίστηκαν εντός της επόμενης τριετίας ● Προϋπηρεσία με πλαφόν,...
Χρυσή τομή για τους διορισμούς εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο ΟΟΣΑ προτείνει προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών
Στη φετινή έκθεση του διεθνούς οργανισμού για την Ελλάδα, που παρουσιάζεται αύριο στο υπουργείο Παιδείας, διαπιστώνεται η αυξανόμενη εξάρτηση της εκπαίδευσης από τους αναπληρωτές και επισημαίνεται η ανάγκη...
Ο ΟΟΣΑ προτείνει προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξέχασε... το σχολείο της περιοχής σου!
Αναστάτωση και αγανάκτηση έχει προκαλέσει σε μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας το οποίο ορίζει ότι φέτος, οι εγγραφές των μαθητών στα ΕΠΑΛ, θα πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονική...
Ξέχασε... το σχολείο της περιοχής σου!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η «διαγωγή κοσμία» θα... αποβληθεί από όλα τα σχολεία
Είναι η κατάργηση της «κοσμίας διαγωγής» μείζον ή επείγον πρόβλημα στον χώρο της εκπαίδευσης; Οχι, ασχέτως αν ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα καταργήσει τη σχετική αναχρονιστική διάταξη, αντιδρώντας, έτσι,...
Η «διαγωγή κοσμία» θα... αποβληθεί από όλα τα σχολεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας