Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μικρές οι αλλαγές στην ύλη για τις πανελλαδικές του 2020
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρές οι αλλαγές στην ύλη για τις πανελλαδικές του 2020

  • A-
  • A+

Χωρίς δραστικές αλλαγές στη θεματολογία και με αύξηση ύλης «τόση όση», όπως επισημαίνεται εμφατικά από το υπουργείο Παιδείας, ανακοινώθηκε η διδακτέα και εξεταστέα ύλη για τις πανελλαδικές της επόμενης χρονιάς 2019-2020.

Με επιφυλάξεις κυρίως για την ετοιμότητα των παιδιών να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις υποδέχτηκαν τις ανακοινώσεις εκπαιδευτικοί, φροντιστηριάρχες και επιστημονικές ενώσεις, με την Ενωση Ελλήνων Φυσικών, όμως, να ξεσπαθώνει. Οχι μόνο επικρίνει την τελική σύνθεση κεφαλαίων, αλλά καυτηριάζει και την «απουσία της σύγχρονης Φυσικής» που χαρακτηρίζει εδώ και πολλά χρόνια τα βιβλία Φυσικής στο ελληνικό σχολείο.

«Χρειάζεται ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα βάσει των υπαρχόντων βιβλίων και όλων όσα έχουν διδαχθεί στην τάξη τα παιδιά», απαντούν στελέχη του υπουργείου.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι η κριτική που ασκείται δεν αφορά το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ύλης για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, δηλαδή την αύξησή της, που οφείλεται με τη σειρά της στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων. Οι περισσότερες παρατηρήσεις αφορούν, κυρίως, τη δυνατότητα των μαθητών να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Η μέχρι τώρα εκπαίδευσή τους αφορούσε διδασκαλία λιγότερων ωρών και απαιτήσεων.

Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, πάντως, επιμένει: «Υποβαθμίζεται ποιοτικά η διδακτέα ύλη, “αξιοποιώντας” υλικό της παλαιάς Β’ Λυκείου, με ανάσυρση από τα αζήτητα βιβλίων παρωχημένων και εν πολλοίς αποτυχημένων!».

«Φυσικά και χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της ύλης και νέα βιβλία», απαντά στέλεχος του υπουργείου Παιδείας σε σχετική ερώτηση. «Ομως, είναι η πρώτη μεταβατική χρονιά και πρέπει να λάβουμε υπόψη: α) τι έκαναν τα παιδιά πριν μπουν στην γ’ λυκείου και β) τι βιβλία υπάρχουν».

Η απάντηση ισχύει για όλα τα μαθήματα, αλλά κυρίως για τη Φυσική, για την οποία το ίδιο στέλεχος υπογραμμίζει ότι η απουσία της σύγχρονης Φυσικής από τα βιβλία δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Ισχύει εδώ και χρόνια. Σε ό,τι αφορά δε τη σύνθεση των κεφαλαίων στο συγκεκριμένο μάθημα, τονίζεται πως συμπεριλήφθηκε στην ύλη «ένα αυτονόητο κομμάτι», δηλαδή ο Ηλεκτρομαγνητισμός και η Επαγωγή, και για να μην αυξηθεί πολύ η ύλη αφαιρέθηκαν τα «Κύματα». Βασικός γνώμονας, επιμένουν κύκλοι του υπουργείου, για την προετοιμασία της «πρεμιέρας» του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια, ήταν ο μικρότερος δυνατός αιφνιδιασμός των υποψηφίων.

Οσο για τα Μαθηματικά, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν… η πέτρα του προχθεσινού σκανδάλου σχετικά με την ανακοίνωση της ύλης.

Σε μια ανεξήγητα βιαστική πρωτοβουλία, το ΙΕΠ και το υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν να ανακοινώσουν τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη της επόμενης χρονιάς, ξαφνικά, προχθές στις 9.30 το βράδυ. Και της νύχτας τα καμώματα αποκαλύφθηκαν χθες το πρωί. Στο μάθημα των Μαθηματικών είχε αναρτηθεί η ύλη που είχε προταθεί αλλά απορριφθεί από τον Δεκέμβριο.

Αυτό το λάθος και μαζί με κάποιες μικροδιορθώσεις σε ορισμένες από τις ξένες γλώσσες αποτέλεσαν τον λόγο που αποσύρθηκε η ανακοίνωση, για να αναρτηθεί αρκετές ώρες αργότερα. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν καθαρά τεχνικό το λάθος, καθώς η ύλη των Μαθηματικών, όπως επισήμαιναν χθες στελέχη του υπουργείου, θα είναι ακριβώς ίδια με τη φετινή. Καμία αύξηση δεν επιφυλάσσεται.

«Ανακοινώνουμε σήμερα, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, την εξεταστέα ύλη για την Γ’ Λυκείου του σχολικού έτους 2019-2020. Για να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα, το σύνολο της ύλης συμπεριλαμβάνεται στα ήδη υπάρχοντα βιβλία, ώστε να μπορεί να διδαχθεί με άνεση από τους εκπαιδευτικούς και να εμπεδωθεί αποτελεσματικά από τους μαθητές και τις μαθήτριες», δήλωσε, χθες, ο υπουργός Παιδείας. «Οπως έχουμε ήδη δηλώσει, υπάρχει μία λελογισμένη αύξηση της ύλης σε ορισμένα μόνο μαθήματα, ενώ στα υπόλοιπα η ύλη μένει ως έχει», συμπλήρωσε, για να επισημάνει, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις ενώσεις –κυρίως των Φυσικών–, «και θα παρακαλούσα, για το όφελος των παιδιών, να μην υπάρχουν αποπροσανατολιστικές συζητήσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάλι, η παιδεία, μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Με νέα δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «ανησυχητική άγνοια...
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενδοσχολικές... Πανελλαδικές
Το Λύκειο ξεκινά φέτος χωρίς αλλαγές, με μόνη εξαίρεση την ελάφρυνση των μαθητών της Α’ Λυκείου από το εξεταστικό βάρος με τη μερική αντικατάσταση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Την επόμενη χρονιά θα γίνουν...
Ενδοσχολικές... Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με χαμόγελα άρχισαν χθες οι πανελλαδικές
Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ήταν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, με τα οποία, χθες, έγινε η πρεμιέρα των πανελλαδικών. Με το ίδιο μάθημα ξεκινούν, σήμερα, τη δική τους...
Με χαμόγελα άρχισαν χθες οι πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων θα στηριχτεί στους αναπληρωτές
Αμέσως μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις στην Παιδεία, ο αν. υπουργός Τάσος Κουράκης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις αλλαγές και τις δυσκολίες της επόμενης χρονιά, τις ρυθμίσεις για την αξιολόγηση και το εξεταστικό...
Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων θα στηριχτεί στους αναπληρωτές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν κάνουμε πειράματα με τους μαθητές»
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, ΤάσοςΚουράκης, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για το νέο μοντέλο του Λυκείου, τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016, τους εκπαιδευτικούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά και για το...
«Δεν κάνουμε πειράματα με τους μαθητές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας