• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.6°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 28.2°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.7°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.1°C
  0 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 28.2°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.9°C / 28.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  44%

Στο δίπολο αξιοκρατία-ισότητα κινούνται οι διακηρύξεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας

ΕUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τρία βήματα για τον εκδημοκρατισμό των σχολείων

 • A-
 • A+

Οι διευθυντές σχολείων θα επιλέγονται από τον σύλλογο διδασκόντων με εκλογικές διαδικασίες, οι διευθυντές εκπαίδευσης και οι σχολικοί σύμβουλοι θα ορίζονται από ένα αναδιαμορφωμένο πλαίσιο επιλογής με διορθωμένα κριτήρια και ανακατανομή των ποσοστώσεων στη μοριοδότηση, ενώ αίρονται ανισότητες μεταξύ διαφόρων κατηγοριών εκπαιδευτικών.

Σ’ αυτό το βασικό τρίπτυχο στηρίζεται ένας από τους βασικούς άξονες των θεσμικών παρεμβάσεων που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας και αφορά το προσωπικό της εκπαίδευσης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.

Αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που μελετώνται, ωστόσο θα λάβουν σύντομα την τελική τους μορφή, καθώς σε περίπου δύο εβδομάδες υπολογίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο θα είναι έτοιμο προς κατάθεση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτός από τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα για τις δύο πρώτες βαθμίδες, όπως το εξεταστικό για το 2016, το πάγωμα της αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης, οι αλλαγές στο καθεστώς εισαγωγής στα Πρότυπα/Πειραματικά, η επαναφορά των κατηργημένων ειδικοτήτων της διαθεσιμότητας στα ΕΠΑΛ, θα περιλαμβάνονται ακόμη:

1. Αλλαγές στην εκλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων με την εισαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξή τους, κατά πλειοψηφία, από τον σύλλογο διδασκόντων. Με μυστική ψηφοφορία οι διδάσκοντες σ’ ένα σχολείο θα επιλέγουν τον ικανότερο για τη θέση του διευθυντή. Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την υποψηφιότητα, οι βασικές σκέψεις προβλέπουν ότι:

•Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων, αλλά και οι νυν διευθυντές.

•Υποψηφιότητα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στο σχολείο στο οποίο υπηρετούν ή στη μονάδα όπου ανήκει η οργανική τους θέση (όχι και στα δύο).

•Η εκπαιδευτική προϋπηρεσία (οχτώ χρόνων) θα λαμβάνεται υπόψη, όπου είναι δυνατόν.

•Αν ο υποψήφιος είναι εκπαιδευτικός ειδικότητας και διδάσκει σε περισσότερα του ενός σχολεία, τότε υπάρχει η σκέψη να αποκτήσει δικαίωμα υποψηφιότητας στο σχολείο όπου διδάσκει τις περισσότερες ώρες. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πλαίσιο διάρκειας ενός χρόνου, με το οποίο θα γίνει η μετάβαση στο νέο και οριστικό πλαίσιο που θα ετοιμάσει το υπουργείο Παιδείας.

2. Αλλαγές στην επιλογή των διευθυντών εκπαίδευσης και σχολικών συμβούλων με την αναδιαμόρφωση των κριτηρίων και τη διόρθωση στις ποσοστώσεις που προσδιορίζουν τη διαδικασία μοριοδότησης. Η νέα διαδικασία θα αφορά στελέχη πλήρους θητείας, ωστόσο και σ’ αυτή την περίπτωση πρόκειται για μεταβατικές, άμεσες παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν, αργότερα, στο νέο μόνιμο καθεστώς. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται και σε περίπου 10 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης των περιφερειακών διευθυντών σε όλη τη χώρα. Την τελική κρίση θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

3. Μέτρα άρσης των ανισοτήτων μεταξύ αναπληρωτών-μονίμων. Ανάμεσα στις διορθώσεις που εξετάζονται, είναι:

•Το άνοιγμα των πινάκων και η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών από το 2010 και μετά. Δηλαδή, επέκταση της διετίας 2010-2012 που δόθηκε από την προηγούμενη ηγεσία με την προσθήκη προϋπηρεσίας και για τα έτη 2012-2014.

•Ελαστικοποίηση πειθαρχικών μέτρων, όπως η μείωση της διετούς ποινής στην περίπτωση άρνησης αναπλήρωσης και συγκεκριμένα ο περιορισμός της στην τρέχουσα μόνο χρονιά.

•Εξίσωση όρων θητείας με τους μόνιμους, όπως ο χρόνος άδειας κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η «διαγωγή κοσμία» θα... αποβληθεί από όλα τα σχολεία
Είναι η κατάργηση της «κοσμίας διαγωγής» μείζον ή επείγον πρόβλημα στον χώρο της εκπαίδευσης; Οχι, ασχέτως αν ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα καταργήσει τη σχετική αναχρονιστική διάταξη, αντιδρώντας, έτσι,...
Η «διαγωγή κοσμία» θα... αποβληθεί από όλα τα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βελτιώνουν το πολυνομοσχέδιο
Με την πρόθεση να προβεί σε βελτιωτικές αλλαγές σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου ξεκινά η ηγεσία του υπ. Παιδείας αύριο τη συζήτηση στην Ολομέλεια της ΒουλήςΠεδιό επανεξέτασης θα είναι το σύστημα επιλογής...
Βελτιώνουν το πολυνομοσχέδιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τέλος ο μαραθώνιος αναπληρώσεων
Χαλαρώνει το καθεστώς αναπλήρωσης χαμένων διδακτικών ωρών. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη σε διευθύνσεις και σχολεία, καταργούνται οι προβλέψεις του Π.Δ. του 2013 που περιλαμβάνουν...
Τέλος ο μαραθώνιος αναπληρώσεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι έφηβοι, η αριστεία και τα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία
Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, αρκετά πριν η Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) απειλήσει με παραιτήσεις και προκαλέσει ακόμα και πολιτική αντιπαράθεση, στο υπουργείο Παιδείας...
Οι έφηβοι, η αριστεία και τα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ολοι οι μαθητές είναι άξιοι για τη σημαία
Η ρύθμιση που προβλέπει ότι όλοι και όχι οι καλύτεροι στην τελευταία τάξη του Δημοτικού θα διεκδικούν (με κλήρωση) την πιθανότητα να κρατούν τη σημαία στις εθνικές και τις τοπικές γιορτές προκάλεσε υποστολή...
Ολοι οι μαθητές είναι άξιοι για τη σημαία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας