• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 32.9°C
  1 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.0°C / 32.7°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.1°C
  3 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 29.8°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 27.8°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 32.4°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.0°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 27.4°C / 30.1°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 26.2°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 29.0°C
  1 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 33.1°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.2°C / 30.6°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  23%
EUROKINISSI (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

3.643 περισσότεροι εισακτέοι φέτος στα ΑΕΙ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χρονιά που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές για όσους φιλοδοξούσαν να σπουδάσουν μετά το λύκειο προδιαγράφεται η φετινή.

Αυξάνοντας κατά 3.643 τις θέσεις στα ΑΕΙ της χώρας, το υπουργείο Παιδείας ανεβάζει τον αριθμό εισακτέων στις 78.335, σημειώνοντας ρεκόρ οκταετίας, ενώ για πρώτη φορά μειώνεται τόσο πολύ η απόσταση από τους δείκτες της προηγούμενης δεκαετίας, οι οποίοι, βέβαια, παραμένουν άπιαστοι, αφού ξεπερνούσαν τις 80.000 θέσεις.

Πάντως, πλέον οι ευκαιρίες είναι πολλαπλασιασμένες. Σχεδόν δύο στους δέκα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κατανομή των θέσεων

Βέβαια, με μια προσεκτική ανάγνωση, μπορεί να γίνει αντιληπτή η προσπάθεια μιας κατανομής που θα δώσει μεν ευκαιρίες εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας σε μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά αριθμό υποψηφίων μετά το 2010, αλλά όχι όπου τύχει.

Σύμφωνα με την αναλυτική παρουσίαση του αριθμού των εισακτέων:

● Οι υψηλόβαθμες και περιζήτητες Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές δεν θα δεχτούν ούτε έναν παραπάνω εισακτέο, κρατώντας το επίπεδο αριστείας υψηλό και φυσικά απαιτητικό για τους ενδιαφερόμενους. Ο ανταγωνισμός παραμένει σκληρός.

● Αντιθέτως, οι σχολές με τα επαγγέλματα που γνωρίζουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση, λόγω σύνδεσης με ένα συνεχώς αναβαθμιζόμενο κομμάτι της αγοράς εργασίας, σχολές δηλαδή όπως οι Οικονομικές, Χρηματοοικονομικές, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ναυτιλιακές, ανοίγουν σχεδόν διάπλατα τις πόρτες τους.

Ειδικά τα Οικονομικά τμήματα σημειώνουν τη σημαντικότερη αύξηση θέσεων (35-50). Σε όλα ανεξαιρέτως τα ιδρύματα!

● Με αυξημένες θέσεις και τα ΤΕΦΑΑ, τα τμήματα Πληροφορικής, Τουρισμού, καθώς και τμήματα αγροτικής ανάπτυξης, γεωπονίας, γεωλογίας και άλλων ειδικοτήτων παραγωγικών τομέων.

● Ενισχυμένα και τα νέα ιδρύματα που προέκυψαν από τις συνενώσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, κυρίως δε στην περιφέρεια. Δέχτηκαν και προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις.

Στόχος, να προσελκύσουν υποψηφίους σε ειδικότητες είτε (όπως άλλοτε έτσι και τώρα) τεχνολογικές είτε νέες, αμφότερες με αναβαθμισμένο προφίλ. Μην ξεχνάμε πως ΤΕΙ δεν υπάρχουν πια.

Η «ενίσχυση» των νέων ιδρυμάτων περιλαμβάνει και τα τμήματα Οικονομίας και άλλων νέων τμημάτων με συγγενή γνωστικά αντικείμενα. Η διασύνδεση με την αγορά εργασίας αποτελεί σημαντικό άξονα και των νέων δομών.

● Αύξηση -αλλά όχι μεγάλη- και σε τμήματα ιδρυμάτων του κέντρου που ενσωμάτωσαν ΤΕΙ, όπως Γεωπονικό, ΕΚΠΑ και Δυτικής Αττικής (εκ συνενώσεως).

● Η περιφέρεια εξακολουθεί να δέχεται τις περισσότερες θέσεις έναντι των αστικών κέντρων, σύμφωνα με τον κανόνα των τελευταίων χρόνων.

Σε αριθμούς:

■ Από τα 424 φετινά τμήματα, στα 121 ο αριθμός των θέσεων παραμένει ίδιος.

■ Στα 125 νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν το έτος 2019-2020, οι εισακτέοι ανέρχονται στις 25.123.

■ Ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 ανέρχεται στις 78.335 και είναι αυξημένος κατά 3.643 από τον περσινό, που είχε φθάσει τις 74.692.

Αναλυτικότερα:

■ Οι θεωρητικές σχολές και αυτές των Φυσικών Επιστημών (οι λεγόμενες καθηγητικές) δέχτηκαν αύξηση, αλλά μικρή. Το ίδιο τα Παιδαγωγικά και οι Νοσηλευτικές, ενώ Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Πολυτεχνικές έμειναν ανέγγιχτες.

■ Το ΕΜΠ κράτησε όλες τις σχολές του ακριβώς στα ίδια επίπεδα. Το ίδιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

■ Αντιθέτως, όλο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δέχτηκε σημαντική αύξηση θέσεων (17 έως 39) σε όλα τα τμήματά του, πλην ενός που πήρε μόνο 5 θέσεις επιπλέον.

Υψηλότερη αύξηση παρατηρείται στα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (+39 θέσεις), Οικονομικής Επιστήμης (+33), Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (+32).

■ Ιδια εικόνα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Σε όλα οι θέσεις αυξήθηκαν σημαντικά, πλην ενός τμήματος όπου διατηρήθηκε ο ίδιος αριθμός.

Η αύξηση κυμαίνεται από 12 (ένα μόνο τμήμα) έως 47 θέσεις, με τα περισσότερα τμήματα να καταγράφουν υψηλές αυξήσεις.

■ Αυξήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του παρουσιάζει και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όχι όμως της ίδιας τάξης σε όλα.

Η αύξηση διακυμαίνεται. Ξεκινάει από έξι και φθάνει τις 51 θέσεις, που αποτελεί και ρεκόρ αύξησης στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το ίδιο ρεκόρ σημειώνει και το τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο.

■ Αυξήσεις σε όλα τα τμήματά τους και το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

■ Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (συνενωμένων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) τα περισσότερα τμήματα παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα.

■ Καμία αύξηση φέτος για τις εκκλησιαστικές σχολές.

■ Παρά τις αλλαγές και τα νέα τμήματα, το φετινό μηχανογραφικό θα περιλαμβάνει λιγότερα τμήματα σε σχέση με πέρυσι. Τούτο, λόγω των συνεργειών και της «εξαφάνισης» των ΤΕΙ.

Φέτος, λοιπόν, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, τα τμήματα είναι 424 (εκτός των στρατιωτικών σχολών, αστυνομικών, εκκλησιαστικών κ.ά.), ενώ το 2018 ήταν 430 και το 2017 443.

Για το 2020, το βέβαιο είναι πως έχει αποφασιστεί να λειτουργήσουν άλλα 37 από τα 162 που έχει ανακοινώσει το υπουργείο (τα 125 ξεκινούν τον Σεπτέμβρη).

Ωστόσο, ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες των ίδιων των ιδρυμάτων και τις αποφάσεις των Συγκλήτων τους.

■ Οι αλλαγές αφορούν τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Ιόνιο, Διεθνές, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Πατρών, Γεωπονικό και ΕΚΠΑ. Ιδρύθηκαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ενώ ξεκινά και η Σχολή Δημόσιας Υγείας στο πρώτο.


 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ποτήρι της αριστείας... ξεχείλισε
Η δήθεν αριστεία ξεχείλιζε χθες από τα πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών εντύπων. Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει πέντε απόψεις που καταρρίπτουν τα επιχειρήματα.
Το ποτήρι της αριστείας... ξεχείλισε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η κάθοδος των μορίων, η είσοδος των μυρίων
Πτώση στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφεται φέτος, με μοναδική εξαίρεση τις Σχολές Οικονομίας, Πληροφορικής, Διεθνών και Τουριστικών Σπουδών.
Η κάθοδος των μορίων, η είσοδος των μυρίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πού θα πέσουν φέτος οι βάσεις
Η αύξηση κατά 3.643 των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, που διαμορφώνει τον συνολικό αριθμό σε 78.335, αναμφίβολα είναι μια ευχάριστη είδηση για τους περισσότερους από 100.000 φετινούς υποψηφίους.
Πού θα πέσουν φέτος οι βάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σταδιοδρομία... μετ' εμποδίων
Πίσω από το καθιερωμένο «μπράβο» του υπουργείου στους επιτυχόντες αλλά και σ’ αυτούς που δεν τα κατάφεραν, ξεπροβάλλει μια σειρά από προβλήματα βαθιά ριζωμένα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα όπως η διαδικασία...
Σταδιοδρομία... μετ' εμποδίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Eπιχείρηση-σκούπα στα Πανεπιστήμια
Τι δείχνει έρευνα για τις επερχόμενες εκκαθαρίσεις σε υποψηφίους, εισακτέους και τμήματα ● Με το ηπιότερο σενάριο, δεν θα εισαχθούν 24.502 υποψήφιοι, ενώ κάποια ΑΕΙ θα έχουν απώλειες στο 50% έως το 100% των...
Eπιχείρηση-σκούπα στα Πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας