Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινητοποίηση του ΜΑΣ στο υπουργείο Παιδείας για το νέο Λύκειο
EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

Κινητοποίηση του ΜΑΣ στο υπουργείο Παιδείας για το νέο Λύκειο

 • A-
 • A+

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, καλεί την Πέμπτη 18 Απριλίου σε κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο» που έχει φέρει προς συζήτηση η κυβέρνηση. Οι φοιτητές καλούν σε μία ακόμα κινητοποίηση, μετά την απεργία της ΟΛΜΕ, την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Η ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

«Ξεσηκωμός ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο- "σκούπα" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση!

Όλοι στις πανελλαδικές συγκεντρώσεις στις 18/4! Στην Αθήνα στο υπουργείο Παιδείας στις 12.00.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει προς ψήφιση, με τη σφραγίδα της ΕΕ, πολυνομοσχέδιο-"σκούπα" που σαρώνει ό,τι μορφωτικό δικαίωμα έχει απομείνει όρθιο! Με fast track διαδικασίες ικανοποιεί για μια ακόμα φορά τα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων στην Ανώτατη Εκπαίδευση χτυπώντας τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλειά!

 • Αναγνωρίζει και νομικά τους τίτλους που προσφέρουν τα τριετών σπουδών ιδιωτικά κολέγια, εξισώνοντας τελικά τα πτυχία μας με αυτά! Δημιουργεί ακόμα περισσότερες κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων που υποβαθμίζουν τα δικαιώματα όλων μας, προετοιμάζει το έδαφος για το διάσπαση του πτυχίου μας και ανοίγει τον "ασκό του Αιόλου" για την αναγνώριση και νομιμοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ουσιαστικά προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην κατάργηση του άρθρου 16 στην πράξη!

 • Δίνει συνέχεια στο έργο των συγχωνεύσεων που ήδη έχει ξεκινήσει στα ιδρύματα της Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Καταργεί, συγχωνεύει δεκάδες τμήματα αφήνοντας τους φοιτητές στον αέρα, δημιουργεί επιπλέον κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων ενισχύοντας τον ανταγωνισμό των φοιτητών που οδηγεί στην υποβάθμιση των δικαιωμάτων όλων, ενώ παγιώνει την υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν, αλλά ενισχύουν τα προβλήματα των φοιτητών, όπως έχει δείξει και η πείρα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 • Δημιουργεί επιτροπή που "θα συζητήσει" το ενδεχόμενο της μετατροπής των τετραετών σχολών μηχανικών του ΠΑΔΑ σε πενταετείς. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή, αφού είναι γνωστή η λογική της κυβέρνησης να στήνει επιτροπές απλά για να αποφύγει τις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών για πτυχία ενιαία, 5ετών σπουδών, με ίδια προγράμματα σπουδών για όλους τους αποφοίτους μηχανικών σχολών. Η κυβέρνηση άλλωστε πριν μια εβδομάδα ένταξε τα δικαιώματα των αποφοίτων του ΠΑΔΑ και των ΤΕΙ σε καταλόγους δεύτερης κατηγορίας του ΤΕΕ, ενώ έχει διαμορφώσει προγράμματα σπουδών που έχουν πεταχτεί βασικά μαθήματα σε μεταπτυχιακά με δίδακτρα, συνεχίζοντας την κατηγοριοποίηση φοιτητών και αποφοίτων!

 • Επεκτείνει τα δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών με την ένταξη νέων σχολών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με δίδακτρα, αλλά και εντάσσοντας τη Σχολή Δημόσιας Υγείας (σχολή του Διεθνούς Πανεπιστημίου με δίδακτρα στα προπτυχιακά) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής!

Βγαίνουμε στην αντεπίθεση

για το σύγχρονο Πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!

Καλούμε κάθε Φοιτητικό Σύλλογο να οργανώσει την ενημέρωση, τη συζήτηση μέσα στα αμφιθέατρα με ανοιχτές συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών. Να οργανώσει άμεσα την αγωνιστική απάντηση των φοιτητών με τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη!

Τώρα χρειάζεται να υπάρξει πανελλαδικός συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΕΕ που τσακίζουν τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους μαθητές και το Συντονιστικό Αγώνα μαθητών, στηρίζουμε τις διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν πάρει μέσα από τις Συντονιστικές Επιτροπές, τα 5μελή και τα 15μελή τους.

Μπορούμε να μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους! Η κυβέρνηση φοβάται τον οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα μας! Για αυτό και παίρνει τα μέτρα της. Φέρνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο σαν τον κλέφτη, με κλειστές τις σχολές, τη Μεγάλη Βδομάδα, σε μια προσπάθεια να μας πιάσει στον ύπνο! Δε θα τους περάσει!

Διεκδικούμε:

Να μην περάσει το νομοσχέδιο!

 • Πανεπιστήμιο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

 • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές.

 • Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά με οποιαδήποτε μορφή.

 • Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η μόρφωση είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα. Κατάργηση κάθε είδους κολεγίων.

 • Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο.

 • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος.

 • Ένα ενιαίο πτυχίο, υψηλού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους.

 • Να μην πληρώσουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που ετοιμάζουν. Όχι στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.

 • Οι σπουδαστές όλων των ετών που τώρα σπουδάζουν να έχουν το ίδιο ενιαίο πτυχίο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και εμπόδια. Να αναγνωριστούν όλα τα μαθήματα που έχουν περάσει.

 • Όλοι οι απόφοιτοι των ΑΤΕΙ να έχουν δικαίωμα εξίσωσης του πτυχίου τους με το νέο πανεπιστημιακό που δημιουργείται στη θέση του.

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Με ισχυρούς συλλόγους στα χέρια των φοιτητών!

Για την ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών μας με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες!».

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε 24ωρη απεργία οι καθηγητές την Παρασκευή για τις αλλαγές στο Λύκειο
Σήμερα το υπουργείο Παιδείας πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα την τελική μορφή του νομοσχεδίου για τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τη νέα Γ΄ Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια.
Σε 24ωρη απεργία οι καθηγητές την Παρασκευή για τις αλλαγές στο Λύκειο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαζικό το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Οι διαδηλωτές είπαν «όχι» στο «νέο σχολείο», την Τράπεζα Θεμάτων, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση  
Μαζικό το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με εντάσεις
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες στα Προπύλαια, στο πλαίσιο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, στο οποίο καλούσαν οι δύο μεγάλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, διεκδικώντας μόνιμους διορισμούς και εξίσωση των...
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με εντάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρεμιέρα για τις πανελλαδικές
Αρχίζουν σήμερα οι πανελλαδικές με τις εξετάσεις για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, η μεγάλη πρεμιέρα ωστόσο είναι αύριο με την πολυπληθέστερη κατηγορία των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων.
Πρεμιέρα για τις πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πού θα πέσουν φέτος οι βάσεις
Η αύξηση κατά 3.643 των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, που διαμορφώνει τον συνολικό αριθμό σε 78.335, αναμφίβολα είναι μια ευχάριστη είδηση για τους περισσότερους από 100.000 φετινούς υποψηφίους.
Πού θα πέσουν φέτος οι βάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψηλά στην ατζέντα άσυλο, ιδιωτικά ΑΕΙ και... αδιαφορία
Νωρίτερα απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια διεξάγονται σήμερα οι φοιτητικές εκλογές, παίρνοντας -λόγω συγκυρίας- μια προεκλογική χροιά μέσα στο γνωστό υποτονικό κλίμα που αποτελεί τελευταία τον κανόνα στα...
Ψηλά στην ατζέντα άσυλο, ιδιωτικά ΑΕΙ και... αδιαφορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας