Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στα δικά μας σχολεία υπάρχουν μόνο παιδιά»

«Στα δικά μας σχολεία υπάρχουν μόνο παιδιά»

  • A-
  • A+
Ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον διήμερο διοργανώνει σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη το δίκτυο των αλληλέγγυων σχολείων με πλούσιες εκδηλώσεις, συναυλίας και αθλητικά δρώμενα.

 

Διήμερο Αλληλέγγυων Σχολείων

 

Μετά από πολλές συναντήσεις δομών που ασχολούνται με την εκπαίδευση στο πεδίο της αλληλεγγύης, τον Οκτώβρη του 2015, δημιουργήθηκε το πανελλαδικό δίκτυο των αλληλέγγυων σχολείων.

Τα Αλληλέγγυα Σχολεία αποτελούν ένα πολύμορφο δίκτυο κοινοτήτων μάθησης από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κέρκυρα και την Ξάνθη. Έχουν συγκροτηθεί στη βάση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, έχοντας όμως ως στόχο να αποτελέσουν τη μήτρα εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης με τις οποίες θα μπολιαστεί το δημόσιο σχολείο. Εκτός από τον υποστηρικτικό τους χαρακτήρα στοχεύουν στο να καλλιεργήσουν μία εκπαίδευση πιο δημοκρατική και συμμετοχική.

Οι έντονες κοινωνικές ανισότητες, η κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος, η δύσκολη καθημερινότητα των μαθητών και μαθητριών σε συνδυασμό με το ίδιο το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έκανε επιτακτική τη δημιουργία των δικών μας σχολείων, των «αλληλέγγυων σχολείων». Μαθήματα γυμνασίου και λυκείου, τμήματα εκμάθησης ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες, ξένες γλώσσες, ποικίλα τμήματα τέχνης, θεατρικές ομάδες, μαθήματα μουσικής και ζωγραφικής συνθέτουν την καθημερινή δράση μας. Μία δράση που έχει ως πυξίδα την κοινωνική χρησιμότητα και την καθολική πρόσβαση στη γνώση αλλά και τον πολιτισμό.

Στο πλαίσιο αυτό το  Δίκτυο των Αλληλέγγυων Σχολείων λαμβάνει την πρωτοβουλία διοργάνωσης μίας πολύπλευρης δράσης, ενός ακόμη διημέρου συνάντησης των εγχειρημάτων μας. Αυτή τη φορά, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σκοπός μας, τόσο η παρουσίαση του εγχειρήματος  των αλληλέγγυων σχολείων όσο και η επαφή με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η συζήτηση θα επεκταθεί στην καθολικότητα της πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υπεράσπιση της παιδείας ως κοινό αγαθό και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών για όλους και όλες ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, ηλικίας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Συζητήσεις, Συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες θα γεμίσουν το διήμερο μας.  

Γιατί τώρα; Γιατί στη Θεσσαλονίκη;

Η πολύμορφη δράση που πραγματοποιούμε αποτελεί το μέσο για να συστηθούμε στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας, να συζητήσουμε για τα αλληλέγγυα σχολεία, το όραμα, τους στόχους, τις διεκδικήσεις μας και να ορίσουμε το ρόλο μας στη νέα πραγματικότητα.

Το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά ρατσισμού και βίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πληθαίνουν, συνθέτοντας ένα ζοφερό σκηνικό για την καθημερινότητα μας. Από τον εμπρησμό κοινωνικών χώρων και τις επιθέσεις σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι και τις υποκινούμενες από ακροδεξιά στοιχεία καταλήψεις, αναδεικνύεται η ανάγκη να δώσουμε τη δική μας απάντηση στο τέρας του φασισμού. 

Ειδικά σήμερα, ο κόσμος της εκπαίδευσης μπορεί και πρέπει να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά από το εθνικιστικό δηλητήριο που προσπαθεί να ποτίσει με μίσος τη μαθητική κοινότητα επιβάλλοντας τη ρατσιστική στοχοποίηση του «διαφορετικού». Μόνο έτσι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα σχολείο ανοιχτό και δημοκρατικό, ένα σχολείο που δεν θα αφήνει περιθώριο για διακρίσεις και συμπεριφορές εκφοβισμού.

Tο πρόγραμμα του διημέρου

Παρασκευή | Πολυχώρος WE

18:00. Εκδήλωση - Συζήτηση με θέμα:

 Α. Αλληλέγγυα Σχολεία: Από την ανάγκη στη δημιουργία και τη διεκδίκηση.

Παρουσίαση αλληλέγγυων σχολείων

•    «Διεκδικούμε Δημιουργώντας» - Η πορεία συγκρότησης και η ταυτότητα των αλληλέγγυων σχολείων
Χρήστος Κορολής – Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας

•    «Σύνορα Ανοιχτά στην Παιδεία» - Τα Αλληλέγγυα Σχολεία ως χώροι κοινωνικής ενδυνάμωσης των μεταναστών και προσφύγων
Νίκος Αγαπάκης – Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά 

•    «Ένα Σχολείο που χωράει τα όνειρά μας» - O ρόλος των αλληλέγγυων σχολείων στην διεκδίκηση της έμφυλης ισότητας 
Μαρινίκη Κολιαράκη – Σχολείο Αλληλεγγύης Κερατσινίου

Β. Η φασιστική απειλή και η κρίση του δημόσιου σχολείου.

•    «Από την προάσπιση των προσφύγων μαθητών, στην περιχαράκωση»  - Ο ρόλος της τυπικής εκπαίδευσης σήμερα.
Όλγα Καλομενίδου, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

•    «Για ένα δημόσιο σχολείο χωρίς εκφοβισμό & διακρίσεις» - Η ανάγκη για γνώση προσβάσιμη σε όλους και όλες. 
Μαθήτρια σε ΓΕΛ της Θεσσαλονίκης και στο σχολείο αλληλεγγύης της ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑΣ


21:30. Συναυλία 

Eufonia, Τρέχα Γύρευε, ΕΚΛΕΡ και τους Ανθή Κύρκου, Οι Μπουκοβίνοι, ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC - Thrax Punks

Σάββατο 13.04 | Γήπεδα Μπάσκετ Νέας Παραλίας

17:00 Αντιρατσιστικό Τουρνουά Μπάσκετ στα γήπεδα της Ν. Παραλίας (Π. Συνδίκα)

Διοργάνωση

«ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ»
Μαθήματα για Όλους Ετεροτοπίας
Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας 
Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και Προσφύγων Αθήνας
Αλληλέγγυο Φροντιστήριο Kardelen
Αλληλέγγυο Σχολείο Ταύρου
Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά
Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Κέρκυρας
Σχολείο Αλληλεγγύης Κερατσινίου
Πρωτοβουλία Κατοίκων Χίου
Φροντιστήριο Αλληλεγγύης Πειραιά

ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Η παιδεία είναι κοινό αγαθό, δεν είναι ανταλλάξιμο προϊόν»
Αφιερωμένη σε ένα από τα κατ' εξοχήν κοινά αγαθά, την παιδεία, είναι η διήμερη συνάντηση που διοργανώνει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Καλών Τεχνών με στόχο...
«Η παιδεία είναι κοινό αγαθό, δεν είναι ανταλλάξιμο προϊόν»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γκολ στο ρατσισμό και τον αποκλεισμό
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αμαρουσίου διοργανώνει το Μαθητικό Τουρνουά Αλληλεγγύης, ένα ημερήσιο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα «αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα...
Γκολ στο ρατσισμό και τον αποκλεισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόγραμμα Erasmus+ για μετανάστευση και προσφυγιά
Το Γυμνάσιο Πέτρας κατά τα δύο τελευταία σχολικά έτη συμμετέχει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Every child matters – Immigrants and refugees in education», υπό την αιγίδα του προγράμματος Erasmus+....
Πρόγραμμα Erasmus+ για μετανάστευση και προσφυγιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η αλληλεγγύη νίκησε τη ρατσιστική βαρβαρότητα
Ομάδα δεκαπέντε ακροδεξιών και ρατσιστών επιχείρησαν ανεπιτυχώς να εμποδίσουν την είσοδο των προσφυγόπουλων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου με την τελετή υποδοχής που είχε οργανωθεί από τους δασκάλους...
Η αλληλεγγύη νίκησε τη ρατσιστική βαρβαρότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Χλομή» παιδεία στους καιρούς της άγριας οικονομικής κρίσης
Ερευνα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά καταδεικνύει το σοβαρότατο πρόβλημα ακόμα και στην παρακολούθηση του σχολικού προγράμματος. Προβλήματα σίτισης, ένδυσης, υπόδησης και περαιτέρω ψυχολογικά, προερχόμενα από...
«Χλομή» παιδεία στους καιρούς της άγριας οικονομικής κρίσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξαφάνισαν τα αντιρατσιστικά πανό των εκπαιδευτικών στο Ωραιόκαστρο
Άγνωστοι αφαίρεσαν πανό και αφίσες που είχαν τοποθετήσει εκπαιδευτικοί μέλη της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στο Ωραιόκαστρο για την προπαγάνδιση της εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου το...
Εξαφάνισαν τα αντιρατσιστικά πανό των εκπαιδευτικών στο Ωραιόκαστρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας