Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο εκφυλισμός των εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο
ΕUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο εκφυλισμός των εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

  • A-
  • A+
Στον αέρα παραμένει η διαδικασία με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια των τελευταίων ετών και την αδυναμία των φοιτητών να την περιφρουρήσουν. Προκρίνεται η λύση του κλειστού γηπέδου του Σπόρτιγκ, αλλά ούτε η ΔΑΠ είναι βέβαιο ότι θα «κατέβει», ούτε διάφορες αριστερές παρατάξεις θέλουν να νομιμοποιήσουν εκλογές εκτός ΑΣΟΕΕ.

Ακόμα και αν όλες οι εκλογές δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα στατικό στιγμιότυπο αποτύπωσης των πολιτικών συσχετισμών και αντανάκλασης των κοινωνικών διεργασιών μέσα σε μια δυναμική διαδικασία, το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και φέτος ως προς τον τόπο διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της συνολικής υποχώρησης του φοιτητικού κινήματος τα τελευταία χρόνια.

Μετά τα σφοδρά επεισόδια πριν από μερικά χρόνια στο κεντρικό κτίριο της Πατησίων και την αδυναμία των φοιτητών να περιφρουρήσουν την εκλογική διαδικασία, εδώ και τρία χρόνια μαίνονται οι ενδοπαραταξιακές διαφωνίες για τον τόπο διεξαγωγής.

Παράλληλα, ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για το σκάνδαλο των μαζικών αντιγραφών σε εξετάσεις προπτυχιακών μαθημάτων, στην οποία συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της ΔΑΠ, η «γαλάζια» παράταξη δείχνει την απροθυμία της να συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσης.

Η ΔΑΠ πρότεινε ως χώρο διεξαγωγής των εκλογών το πανεπιστημιακό κτίριο της οδού Τροίας στην Κυψέλη, βάζοντας όμως ως απαρέγκλιτο όρο την ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων, σεκιούριτι και τη χρήση καμερών.

Ολες οι αριστερές παρατάξεις διαφώνησαν με κάθε μέτρο αστυνομικής επιτήρησης, αλλά ζήτησαν την παραχώρηση του συγκεκριμένου κτιρίου, θεωρώντας ότι μόνο έτσι η διαδικασία θα είναι δημοκρατική, ενιαία, μαζική και σε χώρο ασύλου.

Ωστόσο, δεδομένης της συνολικής απαξίωσης του συλλόγου, οι γενικές συνελεύσεις δεν κατάφεραν να έχουν απαρτία.

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μ. Γιακουμάκης κατέστησε σαφές πως είναι αρνητικός στην παραχώρηση του συγκεκριμένου κτιρίου (έχει κυρίως μικρές αίθουσες και εργαστήρια και όχι μεγάλα αμφιθέατρα), εκτός αν υπάρχουν οι υπογραφές όχι μόνο όλων των παρατάξεων, αλλά και συγκεκριμένων εκπροσώπων από κάθε παράταξη, οι οποίοι θα ήταν υπόλογοι σε περίπτωση οποιασδήποτε υλικής καταστροφής.

Καμία παράταξη δεν φάνηκε πρόθυμη να συναινέσει στις απαιτήσεις της πρυτανικής αρχής, η οποία επικρίθηκε για το γεγονός ότι προκαταβάλλει την περίπτωση επεισοδίων.

Στο Σπόρτιγκ

Κατόπιν αυτών, η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ (πολύ ισχυρή, «αποστασιοποιημένη» πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια) εξασφάλισε την παραχώρηση του κλειστού γηπέδου του Σπόρτιγκ όπου τελικά θα γίνουν οι σημερινές εκλογές.

Η ΔΑΠ διαφωνεί με τον χώρο, επιμένει στο κτίριο της Τροίας με σεκιούριτι και κάμερες και δεν έχει δηλώσει επισήμως αν θα προσέλθει στις εκλογές.

Την ίδια ώρα ποικίλλουν οι αντιδράσεις στις αριστερές παρατάξεις. Η Πανσπουδαστική επιλέγει τη λύση του πολιτικού άκυρου, ενώ η Α.Ρ.Εν.Α (Αυτόνομη Ριζοσπαστική Ενότητα ΑΣΟΕΕ) μαζί με τη Resistencia-EAAK σε κοινό τους κείμενο καλούν όλους τους φοιτητές «να μη νομιμοποιήσουν ούτε στο ελάχιστο εκλογές εκτός ΑΣΟΕΕ, απέχοντας από την εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Σπόρτιγκ» και θέλουν να δώσουν μάχη για την επιστροφή τους με σωστούς όρους στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, η Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση-ΕΑΑΚ καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να «βάλουν πλάτη ώστε να διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές, ενιαία, μαζικά, δημοκρατικά».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως «είναι αναγκαίο η Αριστερά να δίνει μάχες ακόμα και σε δυσμενείς συσχετισμούς, ακόμα και όταν δεν διαλέγει εκείνη τον χώρο όπου θα διεξαχθούν οι εκλογές, γιατί για να υπερασπιστούμε το άσυλο, για να σπάσουμε τις αλυσίδες, για να ξανακερδίσουμε την πτυχιακή εξεταστική χρειαζόμαστε σύλλογο, έναν σύλλογο που καμία πολιτική δύναμη και καμία πρυτανεία δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει».

Από την πλευρά τους οι Αγωνιστικές Κινήσεις (που ποτέ δεν συμμετέχουν στα όργανα συνδιοίκησης) με γνώμονα να εξασφαλιστεί η συλλογική έκφραση και να υπάρξει σύλλογος, θα προσέλθουν στις σημερινές εκλογές, καλώντας τους φοιτητές «να οργανώσουν την πάλη τους κόντρα στην ενσωμάτωση και την υποταγή».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψηλά στην ατζέντα άσυλο, ιδιωτικά ΑΕΙ και... αδιαφορία
Νωρίτερα απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια διεξάγονται σήμερα οι φοιτητικές εκλογές, παίρνοντας -λόγω συγκυρίας- μια προεκλογική χροιά μέσα στο γνωστό υποτονικό κλίμα που αποτελεί τελευταία τον κανόνα στα...
Ψηλά στην ατζέντα άσυλο, ιδιωτικά ΑΕΙ και... αδιαφορία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές
Για ακόμη μια χρονιά είναι στον αέρα οι εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς έχουν στηθεί διπλές κάλπες και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με την ΠΑΣΠ επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Εκλογικό φιάσκο
Προς ματαίωση οδηγούνται οι φοιτητικές εκλογές 2018 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς δεν υπάρχει συναίνεση των φοιτητικών παρατάξεων για τη διεξαγωγή τους. Δεν έχει πραγματοποιηθεί διαπαραταξιακό...
Εκλογικό φιάσκο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο νέος χάρτης της Παιδείας
Τα πανεπιστήμια μετά τις συγχωνεύσεις, πρωτοϊδρυόμενες σχολές και τμήματα και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Ο νέος χάρτης της Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διπλές κάλπες ξανά και μικρής έκτασης επεισόδια
Σε ήρεμο κλίμα με αξιοπρεπή -τηρουμένων των αναλογιών- συμμετοχή έγιναν χθες οι φοιτητικές εκλογές. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Πάντειο, όπου η διαδικασία αναβλήθηκε, και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στα...
Διπλές κάλπες ξανά και μικρής έκτασης επεισόδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας