Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψηλά στην ατζέντα άσυλο, ιδιωτικά ΑΕΙ και... αδιαφορία

Προεκλογικά πανό στη Νομική

ΕΦ.ΣΥΝ. / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψηλά στην ατζέντα άσυλο, ιδιωτικά ΑΕΙ και... αδιαφορία

  • A-
  • A+

Νωρίτερα απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια διεξάγονται σήμερα οι φοιτητικές εκλογές, παίρνοντας -λόγω συγκυρίας- μια προεκλογική χροιά μέσα στο γνωστό υποτονικό κλίμα που αποτελεί τελευταία τον κανόνα στα αμφιθέατρα.

Λίγες ήταν και φέτος οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, κυρίως για επιμέρους ζητήματα σε κάποιες σχολές. Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε σε δύο Πανεπιστήμια της Αθήνας (Πάντειο, Οικονομικό), καταγράφοντας το κλίμα.

Δύο θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα είναι το άσυλο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία δεν αποτελούν άμεσα ορατό ενδεχόμενο μετά τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ωστόσο παραμένουν «σημαία» της Ν.Δ. και της ΔΑΠ.

Με σύνθημα «η πρώτη νίκη θα είναι των φοιτητών», η ΔΑΠ επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι για ορισμένες κομματικές Νεολαίες οι φετινές εκλογές αποτελούν μια πρόβα και μια πρώτη καταγραφή ενόψει των πολλαπλών επικείμενων αναμετρήσεων.

Στο «μανιφέστο» της ΔΑΠ γίνεται λόγος για κατάρρευση της Παιδείας από τη «χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης», υπάρχουν οι καθιερωμένες αναφορές στην κατάσταση ανομίας που επικρατεί, ενώ η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων εμφανίζεται ως παράγοντας βελτίωσης των δημόσιων μέσω του ανταγωνισμού.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της «γαλάζιας» παράταξης, υπό τον φόβο καταγραφής αρνητικών συσχετισμών, καταφεύγουν σε τακτικισμούς σε μεγάλα ιδρύματα όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και η Νομική, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιη η ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση.

Η πάλαι ποτέ κραταιά ΠΑΣΠ, παίρνοντας αποστάσεις από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., περιορίζεται σε ορισμένες σχολές-κάστρα και προσπαθεί να διατηρήσει τις δυνάμεις και τον μηχανισμό της.

Η Πανσπουδαστική (ΚΝΕ) ήταν πέρυσι δεύτερη δύναμη και ζητά από τους φοιτητές να την ενισχύσουν ώστε να δυναμώσουν τις διεκδικήσεις τους.

Ως τέτοιες περιπτώσεις αναφέρει τις φετινές κινητοποιήσεις για την παιδαγωγική επάρκεια στο πτυχίο των τμημάτων ΦΠΨ, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής κ.ά.

Η ΠΚΣ κατηγορεί τις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ για τη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων, ενώ βάλλει κατά των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης με τις οποίες «κόβονται και ράβονται σχολές, τµήµατα και απόφοιτοι ανάλογα με τα συµφέροντα των κάθε φορά επενδυτών».

Σε αρκετές σχολές, σχήματα της ΕΑΑΚ συνεργάζονται με την Αριστερή Ενότητα (ΑΡ.ΕΝ.) σε μια συμπόρευση που κινείται σε έναν αντι-Ε.Ε. προσανατολισμό.

Τα περισσότερα σχήματα της ΕΑΑΚ που συμμετέχουν αυτόνομα πρόσκεινται στο Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ).

Ενάντια στην αποχή και την αμαύρωση του συνδικαλισμού τοποθετούνται οι Αγωνιστικές Κινήσεις που βρίσκονται στον αντιιμπεριαλιστικό χώρο, με αξιοσημείωτη παρουσία σε ορισμένα τμήματα.

Τα σχήματα του Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, θέτουν το ζήτημα της επαναπολιτικοποίησης των φοιτητικών εκλογών, ζητώντας την ανασυγκρότηση του τριτοβάθμιου οργάνου των φοιτητών, της ΕΦΕΕ, κεντρικό συμβούλιο της οποίας έχει να εκλεγεί από το 1996, όταν αρκετοί σημερινοί φοιτητές δεν είχαν καν γεννηθεί.

«Οι ίδιες οι δυνάμεις που αρνούνται απερίφραστα την ανάγκη επανασύστασής του, από την άλλη πλευρά συζητούν, αποφασίζουν, σφραγίζουν και υπογράφουν ως απερχόμενο κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ!», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Bloco, που υπενθυμίζει ένα διαρκές «αγκάθι» για το φοιτητικό κίνημα.

Το ζήτημα της επαναπολιτικοποίησης της διαδικασίας τέθηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων που κάθισαν στο τραπέζι του ντιμπέιτ της ΕΡΤ την περασμένη εβδομάδα.

Εκτός από το άσυλο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που πήγαν να δώσουν στη συζήτηση συγκεκριμένη στόχευση, αριστερές παρατάξεις αναφέρθηκαν και σε θέματα όπως η αύξηση της χρηματοδότησης, η διαφάνεια και τα δυσβάσταχτα δίδακτρα στα περισσότερα μεταπτυχιακά.

Ωστόσο, εμφανής ήταν η απουσία νέων προτάσεων και ιδεών, κάτι που δείχνει μία αδυναμία του φοιτητικού κινήματος να καθορίσει το ίδιο από τα κάτω την πολιτική ατζέντα όπως έκανε κάποτε.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διπλές κάλπες ξανά και μικρής έκτασης επεισόδια
Σε ήρεμο κλίμα με αξιοπρεπή -τηρουμένων των αναλογιών- συμμετοχή έγιναν χθες οι φοιτητικές εκλογές. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Πάντειο, όπου η διαδικασία αναβλήθηκε, και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στα...
Διπλές κάλπες ξανά και μικρής έκτασης επεισόδια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αφίσες και ένα γιγαντοπανό θυμίζουν κάτι από εκλογές
Το μοναδικό, ίσως, στοιχείο που «μυρίζει» εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δυο μέρες νωρίτερα είναι οι αφίσες, με κυρίαρχες αυτές των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και το γιγαντοπανό της ΠΚΣ που καλεί τους φοιτητές στις κάλπες
Οι αφίσες και ένα γιγαντοπανό θυμίζουν κάτι από εκλογές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο εκφυλισμός των εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Μετά τα σφοδρά επεισόδια των τελευταίων ετών στο κεντρικό κτίριο της Πατησίων και την αδυναμία των φοιτητών να περιφρουρήσουν την εκλογική διαδικασία, μαίνονται οι ενδοπαραταξιακές διαφωνίες για τον τόπο...
Ο εκφυλισμός των εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κάτω τα χέρια από το άσυλο»
Την ώρα που μέσα στη Βουλή ψηφιζόταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, έξω, μέλη φοιτητικών συλλόγων και προερχόμενοι από συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου...
«Κάτω τα χέρια από το άσυλο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Η 10η Απριλίου είναι μια πολύ καλή μέρα για καφέ»
Δύο μέρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η πλειονότητα των φοιτητών φαίνεται να προσπερνά το προεκλογικό σκηνικό. Ρωτάμε 20 φοιτητές διαφορετικών σχολών και ετών και μόλις...
«Η 10η Απριλίου είναι μια πολύ καλή μέρα για καφέ»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές
Για ακόμη μια χρονιά είναι στον αέρα οι εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς έχουν στηθεί διπλές κάλπες και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με την ΠΑΣΠ επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας