Γύρω στις 20-22 Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί ο αριθμός των φετινών εισακτέων, καθώς στις 19 του μηνός υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμούσες εκπαιδευτικές ρυθμίσεις και κυρίως τις τελευταίες συνέργειες ΑΕΙ, απαραίτητες για τον υπολογισμό και την ανακοίνωση των εισακτέων.
Η πίεση του χρόνου για το υπουργείο Παιδείας είναι αρκετά έντονη καθώς έχει ξεκινήσει να μετράει η καθυστέρηση σε σχέση με τον συνήθη προγραμματισμό (περί τα τέλη Μαρτίου γίνεται κάθε χρόνο η σχετική ανακοίνωση), δίνοντας έτσι παράταση αγωνίας στο ευαίσθητο θέμα των πανελλαδικών.
Οσο μάλιστα περνάει ο χρόνος τόσο λιγότερο βοηθητική γίνεται η συγκυρία της αναδιάταξης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης με τις αλλαγές στο Λύκειο και την ετήσια προετοιμασία για τις εισαγωγικές.
Οσο περνούν οι μέρες τόσο ανεβαίνει η ένταση στις διαβουλεύσεις για τις τελευταίες συνέργειες, ειδικά για όσες έχουν μείνει πίσω, όπως σε Πελοπόννησο – Δυτική Ελλάδα.
Από τη μια τα ιδρύματα καλούνται να αποφασίσουν γρήγορα ώστε να δρομολογηθούν εγκαίρως οι επόμενες ενέργειες (της υλοποίησης) και από την άλλη το υπουργείο πιέζει και πιέζεται για να ολοκληρώσει ένα εγχείρημα το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις και την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Οι συνενώσεις θα διαμορφώσουν τον τελικό χάρτη των τμημάτων των ΑΕΙ, για την πρόσβαση στα οποία θα διαγωνιστούν οι φετινοί υποψήφιοι.
Το αρχικό σχέδιο
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο έντασης βρίσκονται και οι συζητήσεις για την προοπτική απορρόφησης της Σχολής ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόκειται για την κατάληξη του αρχικού σχεδίου συνένωσης των δύο ιδρυμάτων.
Πλέον, οι συζητήσεις γίνονται σε δύο βάσεις. Μέρος του ΤΕΙ να συγχωνευτεί με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το υπόλοιπο, που δεν είναι παρά η ΣΤΕ, να απορροφηθεί από το Πατρών, μετατρεπόμενη, μάλιστα, σε πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών.
Οι εσωτερικές αντιδράσεις ήταν έντονες από την αρχή. Και η αρχή είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Μεσολάβησε η απόπειρα με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και η αποτυχία της επανέφερε τη συζήτηση και τις αντιδράσεις δριμύτερες.
Οι συζητήσεις με το υπουργείο είναι ενδεικτικές του κλίματος. Σε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα του κ. Γαβρόγλου με τις αρχές του ιδρύματος, τέθηκε με απόλυτους όρους όλο το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι εκπρόσωποι του ιδρύματος επέμεναν στο ισχυρό ενδεχόμενο απόρριψης του συγκεκριμένου σχεδίου από τη Σύγκλητο, ενώ ο υπουργός τούς επισήμανε πως αναδιάρθρωση δεν σημαίνει μόνο (ζητάω και) παίρνω Σχολή Νομικής και Γεωπονικής, αλλά συνολικότερη προσέγγιση στο πλαίσιο της αναδιάταξης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης. Φυσικά και εννοούσε τη συζήτηση και μελέτη για την ενσωμάτωση της ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Υπήρξαν, όμως, εκπρόσωποι του ιδρύματος, όπως ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, που κατήγγειλε ότι ο υπουργός κατέστησε σαφές πως αν δεν προχωρήσει το σχέδιο συγχώνευσης με το ΤΕΙ, δεν θα προχωρήσει και η ίδρυση Νομικής και Γεωπονικής Σχολής.
Προσέθεσε, δε, πως ετέθη και το ενδεχόμενο να προχωρήσει το θέμα της συγχώνευσης με πολιτική απόφαση αν δεν υπάρξει πρόοδος. Σίγουρα, πάντως, η συζήτηση δεν κατέληξε.
Από το υπουργείο Παιδείας δεν δίνεται απάντηση καθώς, όπως επισημαίνουν κύκλοι γύρω από αυτό, ακόμα ούτε έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις ούτε έχουν ληφθεί και ανακοινωθεί αποφάσεις.
«Πολιτική εκβιασμών»
Η Ν.Δ., όμως, έσπευσε διά της υπεύθυνης σε θέματα Παιδείας Νίκης Κεραμέως να μιλήσει για εκβιασμούς: «Το υπουργείο Παιδείας ασκεί πολιτική μέσω εκβιασμών και δεν υπάρχει πραγματικό σχέδιο για την αναδιάταξη του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρά μόνο ευκαιριακές, πελατειακής φύσης συμφωνίες. Ο κ. Γαβρόγλου οφείλει αμέσως να απαντήσει επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας την εν λόγω καταγγελία».
Το βέβαιο, πάντως, είναι πως όλη αυτή η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας καιρό τώρα έχει μετατραπεί σε αγώνα ανώμαλου δρόμου. Οχι χωρίς απώλειες. Ενθεν και ένθεν.
Δεν ήταν εύκολη χρονιά, δεν αναμένεται ευκολότερη η επόμενη δεδομένων των παρενεργειών, είτε σε πολιτικό είτε σε ακαδημαϊκό είτε σε πρακτικό επίπεδο. Δεν αλλάζει ούτε αναβαθμίζεται το αντικείμενο ή η ποιότητα ενός τμήματος ανώτατου ιδρύματος αν η μετατροπή δεν έχει οργανωθεί σωστά, σοβαρά, έγκαιρα και φυσικά με τη συνεργασία και όχι με τη διαφωνία και την (αναπόφευκτη) υπονόμευση από τον ακαδημαϊκό παράγοντα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας