Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ωρομίσθιο στα 7,43 ευρώ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ωρομίσθιο στα 7,43 ευρώ

  • A-
  • A+
Δικαίωση για τους εργαζόμενους σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, στη διαμάχη τους με τους φροντιστηριάρχες, η γνωμοδότηση του υπουργείου. Στις 19 Μαρτίου συζητείται εξ αναβολής στο ΣτΕ η προσφυγή της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος.

Δυνατό χαρτί στο χέρι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) αποτελεί η διευκρινιστική απάντηση που δίνει το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με το ωρομίσθιο των εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, στην οποία γίνεται ξεκάθαρο ότι η ελάχιστη αμοιβή των εν λόγω εκπαιδευτικών υπολογίζεται βάσει των 21 διδακτικών ωρών την εβδομάδα, ενώ συμπαρασύρεται προς τα πάνω λόγω και της θεσμοθετημένης πλέον αύξησης του κατώτατου μισθού.

Στην πρόσφατη διαδικασία συλλογικών διαπραγματεύσεων στην οποία είχε προσέλθει η ΟΙΕΛΕ με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), η δεύτερη είχε καταθέσει πρόταση, ένα σχέδιο για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το οποίο δεν όριζε συγκεκριμένο ωρομίσθιο, αλλά οι φροντιστηριούχοι πρότειναν αυτό να υπολογίζεται βάσει της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, γεγονός το οποίο βέβαια αντιβαίνει την ισχύουσα (από το 2016) νομοθεσία.

Μάλιστα, στις αρχές του τρέχοντος έτους, η ΟΕΦΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την κατάργηση του νόμου 4415/2016 και συγκεκριμένα του άρθρου 30 το οποίο ορίζει τα 6,70 ευρώ μικτά ως ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών («Περικοπές στα ωρομίσθια θέλουν οι φροντιστηριάρχες», «Εφ.Συν.», 28.1.2019).

Στην αίτηση αναίρεσης, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φροντιστηρίων υποστηρίζουν ότι το πλήρες ωράριο που προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια είναι 40 ώρες την εβδομάδα, κάτι το οποίο απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα και το οποίο στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό θα σημάνει αυτόματα καταπόντιση των ωρομισθίων στο μη βιώσιμο ποσό των 3,84 ευρώ.

Νέα δεδομένα

Η ΟΙΕΛΕ, τότε, απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο προ ημερών διευκρίνισε ότι η ελάχιστη αμοιβή των εκπαιδευτικών ορίζεται με βάση τις 21 ώρες, που αποτελούν τον μέσο όρο απασχόλησης των εκπαιδευτικών της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ότι μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, το ελάχιστο ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών διαμορφώνεται στα 7,43 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 11% περίπου, ενώ τόνισε ότι «οι ατομικές συμβάσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν ωρομίσθιο κατώτερο από το κατά τα ανωτέρω προσδιοριζόμενο».

«Τούτο αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς απάντηση στην προκλητική και αντικοινωνική προσφυγή της ΟΕΦΕ στο ΣτΕ, με την οποία ζητείται το ωρομίσθιο να πέσει περίπου κατά 50%! Δικαιώνει δε πλήρως την ΟΙΕΛΕ που ζήτησε με εξώδικό της από την εργοδοτική οργάνωση να προσέλθει εκ νέου σε συλλογική διαπραγμάτευση, αποδεχόμενη το κατώτατο όριο ωρομισθίου που ορίζει ο νόμος. Στο εξώδικό μας αυτό δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση» αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, με τον γενικό γραμματέα της, Γιώργο Χριστόπουλο, να δηλώνει στην «Εφ.Συν.»: «Η γνωμοδότηση του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με το ωρομίσθιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αποτελεί κόλαφο για την ΟΕΦΕ, που επιχειρεί διά της πλαγίας οδού, μέσω του ΣτΕ, να ισοπεδώσει τις αποδοχές των συναδέλφων μας σε τριτοκοσμικά επίπεδα. Επειδή η απαίτησή της για μισθό 300 ευρώ αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία, τους ζητούμε να εγκαταλείψουν την παρελκυστική τους πρακτική και να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με μια βιώσιμη πρόταση, που θα συνυπολογίζει το κατώτατο όριο ωρομισθίου όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία».

Υπενθυμίζουμε ότι στις 19 Μαρτίου συζητείται εξ αναβολής στο ΣτΕ η προσφυγή της ΟΕΦΕ. Την ίδια μέρα έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα νέα τμήματα στο μηχανογραφικό
Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την κατάταξη των νεοϊδρυθέντων...
Τα νέα τμήματα στο μηχανογραφικό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαμαρτυρία καθηγητών και φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας
Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας καλεί σήμερα το μεσημέρι η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φιλολόγων, ενάντια στην υποβάθμιση των μαθημάτων ανθρωπιστικής παιδείας.
Διαμαρτυρία καθηγητών και φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα με εντολή Γαβρόγλου
Ο υπουργός ζήτησε από τους νομικούς συμβούλους του να υποβάλουν άμεσα πόρισμα μετά τη μελέτη όλων των στοιχείων της υπόθεσης, που ανακινήθηκε έπειτα από δημοσίευμα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά,...
Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα με εντολή Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εμπόδια στην εξέλιξη επίκουρης καθηγήτριας
Ιστορία πανεπιστημιακής τρέλας. Η Ε.Α. έχει κάνει αίτηση για να προαχθεί σε αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική του ΕΚΠΑ από το 2013 ● Το Εκλεκτορικό Σώμα επέλεξε για τη θέση συνυποψήφιό της που...
Εμπόδια στην εξέλιξη επίκουρης καθηγήτριας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστρέφουν οι αναπληρώτριες καθηγήτριες με σκλήρυνση κατά πλάκας που απολύθηκαν
Ζήτημα ωρών είναι η υπογραφή της απόφασης με την οποία επιστρέφουν στη θέση τους οι τρεις αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίες απολύθηκαν αιφνιδιαστικά τον περασμένο Οκτώβριο....
Επιστρέφουν οι αναπληρώτριες καθηγήτριες με σκλήρυνση κατά πλάκας που απολύθηκαν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η πολλή διαφάνεια έφερε... αναλγησία
Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει την πρόσληψη τριών αναπληρωτών καθηγητών ειδικής κατηγορίας -δύο εκ των οποίων έχουν Σκλήρυνση Κατά Πλάκας- επειδή «κατά την...
Η πολλή διαφάνεια έφερε... αναλγησία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας