Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται

Κώστας Γαβρόγλου | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ // EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται

  • A-
  • A+
Εκ διαμέτρου αντίθετες με τη σεναριολογία που έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα ήταν οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Κώστας Γαβρόγλου για το ΕΑΠ: η φημολογούμενη συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας δεν πρόκειται να γίνει, ενώ ιδρύεται Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών –το οποίο θα λειτουργεί, όπως και οι σπουδές, και εξ αποστάσεως– και Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο.

Τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στους κόλπους του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και την ίδρυση Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου στο ίδιο ίδρυμα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, ακυρώνοντας έτσι όλη τη σεναριολογία, αλλά και σκανδαλολογία του τελευταίου διαστήματος σχετικά με την τύχη του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

«Δεν εγκαταλείπουμε πρόταση συνεργασίας με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας γιατί δεν δεχτήκαμε ποτέ τέτοια πρόταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου, ερωτηθείς για το σενάριο συνεργασίας που πυροδότησε τις τελευταίες εβδομάδες έναν σκληρό εμφύλιο πόλεμο στο ΕΑΠ, αλλά και σειρά πολιτικών παρεμβάσεων, από την αξιωματική αντιπολίτευση έως και τον Γιώργο Παπανδρέου. «Δημιουργήθηκε μια ιστορία από το μηδέν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για να επισημάνει με νόημα: «Αλλο σημαίνει συζητάω, άλλο προτείνω, άλλο αποφασίζω. Εμείς συζητάμε προτάσεις αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δεχτήκαμε καμία πρόταση και ούτε αποφασίσαμε επ’ αυτής».

Πάντως, αν και την πρόταση συνέργειας με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας πράγματι έθεσε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του ΕΑΠ, Βασίλης Καρδάσης, θεωρείται βέβαιο πως επηρέασε την κατεύθυνση των συζητήσεων εντός του υπουργείου.

Η πρόταση για το κέντρο επιμόρφωσης δεν είναι η μόνη που έχει τεθεί στο τραπέζι, αλλά δεν είναι και από τις πρώτες που συζητήθηκαν. Εν ολίγοις, η συγκυρία ευνόησε την προοπτική του ΕΑΠ -που χρειάζεται αναβάθμιση-, ευνόησε και την εκτόνωση της κατάστασης. Οσο για το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, γίνονται συζητήσεις για συνέργειες σε ορισμένα τμήματα με το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως είπε ο υπουργός, ο οποίος παρέπεμψε στις σημαντικές ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας.

Θα παρουσιαστούν τα σχέδια για όλες τις εκκρεμείς συνέργειες αλλά και για το εξεταστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν την Τετάρτη ν’ ανακοινωθεί το νέο Λύκειο μαζί με το νέο σύστημα εισαγωγής. Θ’ ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες τα σχέδια για τις συνέργειες ΑΕΙ και όλα μαζί θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί περί τα τέλη του μήνα.

«Με τη δημιουργία του κέντρου επιμόρφωσης ο ρόλος του ΕΑΠ αναβαθμίζεται, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών» επισήμανε ο κ. Γαβρόγλου στη συνέντευξη που παραχώρησε για την ενίσχυση της φυσιογνωμίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, το οποίο κατά τ’ άλλα θα συνεχίσει να παρέχει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές.

Στο νέο πλαίσιο –τόνισε- οργανώνεται πολύ καλύτερα και κατ’ επέκταση αναβαθμίζεται όλο το σύστημα επιμόρφωσης στη χώρα. Υπήρξε «αμαρτωλό έως πολύ αμαρτωλό», είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο ανέλεγκτο πλαίσιο των προγραμμάτων επιμόρφωσης που λειτουργούν εδώ και χρόνια, από τη μια επιβαρύνοντας οικονομικά τους εκπαιδευτικούς και από την άλλη δημιουργώντας μια αγορά βεβαιώσεων και πιστοποιητικών κενή επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται πως τα επιμορφωτικά σεμινάρια του Κέντρου του ΕΑΠ θα παρέχονται εντελώς δωρεάν καθώς, όπως τονίστηκε, θα ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ θα απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο παρακολούθησης, θα είναι ίδιο με αυτό που ισχύει για τις διαδραστικές σπουδές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται τόσο εξ αποστάσεως όσο και διά ζώσης στις απαραίτητες συναντήσεις, οι οποίες θα προγραμματίζονται στο πλησιέστερο παράρτημα του Ιδρύματος. «Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια επανεκκίνηση της λογικής της επιμόρφωσης στη χώρα.

Αλλωστε πρόκειται για υποχρέωση της Πολιτείας» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος παράλληλα κάλεσε τη Διοικούσα Επιτροπή να καταθέσει προτάσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΕΑΠ. Οπως είπε, αν και με το πτυχίο τους οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι μπορούν να διεκδικήσουν (αντίστοιχη) θέση στο Δημόσιο, δεν μπορούν να εργαστούν στον χώρο της εκπαίδευσης. Το υπουργείο ανοίγει τη συζήτηση ζητώντας πρόταση λύσεων με θεσμική κάλυψη.

Ακόμα, ανακοίνωσε:

● Από τα 2.500 μέλη ΣΕΠ (συμβασιούχοι διδάσκοντες), ένα ποσοστό θα προσλαμβάνεται με τριετείς συμβάσεις κατόπιν προκήρυξης και βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων. Δεν θα επιλέγονται όσοι εργάζονται και σε άλλα ΑΕΙ.

● Δρομολογείται η λύση του προβλήματος με τις προσλήψεις του διοικητικού προσωπικού.

● Θα αναπληρωθούν τα μέλη της Δ.Ε. που λείπουν.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πυρά μόνο για τη διαδικασία
Με ένταση ξεκίνησε, χθες, στην Επιτροπή των Θεσμών η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις συνέργειες Πανεπιστημίων – ΤΕΙ, την πρόσβαση στην τριτοβάθμια, τα Πειραματικά σχολεία...
Πυρά μόνο για τη διαδικασία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ
Με παρόντα τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η σύνοδος των πρυτάνεων στα Γιάννινα συζήτησε τα μείζονα οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα των πανεπιστημίων και τις συνέργειες με τα τεχνολογικά ιδρύματα ●...
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κρίσιμες επαφές ΣΕΥΠ - Γαβρόγλου για τις συγχωνεύσεις
Σήμερα ή αύριο, οριστικοποιείται το σχέδιο του υπ. Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το κλίμα παραμένει έντονο. Αλλα τμήματα είναι κλειστά και άλλα συνεχίζουν τα διαβήματα στον υπουργό. Μεγαλύτερα...
Κρίσιμες επαφές ΣΕΥΠ - Γαβρόγλου για τις συγχωνεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το σχέδιο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ανεβαίνουν οι τόνοι στις διαβουλεύσεις για τις συγχωνεύσεις ΤΕΙ και ΤΕΙ-Πανεπιστημίων. Ακόμα δεν έχει λήξει το σίριαλ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άρχισε το επόμενο ανάμεσα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το...
Το σχέδιο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
Ολοταχώς προς τη Βουλή οδεύει το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ μετά και τις τελευταίες, διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Με λίγες αλλαγές που...
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας