Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Γαβρόγλου για ΕΑΠ, προσλήψεις και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

Ο υπουργός Παιδείας ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο Γαβρόγλου για ΕΑΠ, προσλήψεις και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

  • A-
  • A+

Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα βγει η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών για το 2019, σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρόγλου που προανήγγειλε ότι θα εκδοθεί μία πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα κατοχυρώνει τη δυνατότητα προκήρυξης και των 5.250 θέσεων για το 2020.

Σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ο υπουργός Παιδείας σχολίασε τις ενστάσεις για τη συγχώνευση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδα λέγοντας ότι «υπάρχει αδικαιολόγητη ένταση ανάμεσα σε ακαδημαϊκό κόσμο». «Όλα τα ιδρύματα να ξανακοιτάξουν τον εαυτό τους και να δουν πως θα είναι σε 10 χρόνια» είπε για να προσθέσει μάλιστα το εξής: «Μάγκες τέτοιου τυπου πρέπει να είναι μακριά από εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Διερωτήθηκε αφενός «από πότε οι όποιες προτάσεις δεν συζητούνται», αφετέρου πόσο «παράλογο και ανόητο θα ήταν μία κυβέρνηση να κάνει κακό σε έναν επιτυχημένο θεσμό, όπως το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο».

«Αυτό που συζητείται», διευκρίνισε «είναι μία πρόταση όχι του υπουργείου, είναι όμως μία πρόταση που ακούμε και υπάρχουν και άλλες και την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνουμε εμείς μία πρόταση που ελπίζουμε ότι θα είναι μία πολύ ευχάριστη έκπληξη προς όλες τις κατευθύνσεις».

Σημείωσε δε ότι «επί 1,5 χρόνο ζητάμε από τους διδάσκοντες του ΕΑΠ να μας φέρουν μία δική τους πρόταση για το πώς βλέπουν την επόμενη μέρα και ήλθε μια πρόταση πάρα πολύ πρόχειρη».

Όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να αλλάξει για του φοιτητές του ΕΑΠ διαβεβαίωσε ότι «δεν αλλάζει τίποτε απολύτως, το ερώτημα είναι αν μπορούμε να έχουμε και τίποτε πρόσθετο». «Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου», εξήγησε, «έχουν ένα πρόβλημα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και πολύ μπλεγμένο νομικά και πρέπει να έλθουν προτάσεις».

Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για τη δυνατότητα απόκτησης απολυτηρίου δημοτικού σχολείου μέσα από ταχύρρυθμα προγράμματα σπουδών, καθώς και για τη - σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης - δημιουργία τμημάτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) μέσα στα Καταστήματα Κράτησης.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης πως «ο θεσμός των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας (ΣΔΕ) λειτουργεί κυρίως βασιζόμενος πάνω στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εκπαιδευτικών μας και θέλουμε να τον αναβαθμίσουμε».

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο κ. Γαβρόγλου αφορούν στη δυνατότητα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας για λειτουργία ταχύρρυθμων προγραμμάτων σπουδών δημοτικής εκπαίδευσης, στη δημιουργία και συντήρηση Μητρώου ωρομισθίων Εκπαιδευτών Ενηλίκων και Συμβούλων (Ψυχολόγων και Σταδιοδρομίας), στην τροποποίηση του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας ΣΔΕ, στην καθιέρωση της Παιδαγωγικής Συνεδρίασης, ως αναπόσπαστου τμήματος της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα ΣΔΕ και στη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης σε Καταστήματα Κράτησης, κατ' εφαρμογή του άρθρου 31 και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών των ΣΔΕ.

«Η εμπειρία των διδασκόντων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας πρέπει να είναι καθοδηγητικό στοιχείο της όποιας κυβερνητικής πολιτικής, γιατί είναι θεσμός εξαιρετικά περίπλοκος και το να μπορέσεις να κωδικοποιήσεις την εμπειρία των εκπαιδευτικών έχει πολύ μεγάλη σημασία», επισήμανε ο υπουργός, γνωστοποιώντας ότι από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και θα κλιμακωθεί η δράση επιμόρφωσης του συνόλου των 800 εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε αυτές τις εκπαιδευτικές δομές.

«Έχουμε προχωρήσει στην νομοθέτηση διαφόρων πτυχών αυτού του εγχειρήματος και από του χρόνου προχωράμε και στα καταστήματα κράτησης, όπου υπάρχει πολύ κόσμος που δεν έχει απολυτήριο δημοτικού σχολείου», πρόσθεσε.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα σχέδια που δεν πρόλαβαν να νομοθετηθούν
Η προκήρυξη εκλογών ανέτρεψε το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας με αποτέλεσμα να μένουν μετέωρες σημαντικές ρυθμίσεις σχετικά με τα φροντιστήρια, το πειθαρχικό δίκαιο και 16 πανεπιστημιακά τμήματα.
Τα σχέδια που δεν πρόλαβαν να νομοθετηθούν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Νέα αρχιτεκτονική στα πανεπιστήμια από το 2020»
Τα παιδιά που θα μπουν στο πανεπιστήμιο με το νέο σύστημα το 2020 θα συναντήσουν μια νέα αρχιτεκτονική, σύμφωνα με τον υπ. Παιδείας. Μιλώντας στη ΔΕΘ, ο Κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί...
«Νέα αρχιτεκτονική στα πανεπιστήμια από το 2020»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέχρι τέλος του μήνα η ανακοίνωση του νέου συστήματος εισαγωγής
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια θα δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, που μιλώντας για τη νέα εικόνα του εκπαιδευτικού χάρτη αναφέρθηκε στην...
Μέχρι τέλος του μήνα η ανακοίνωση του νέου συστήματος εισαγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γαβρόγλου: Από το 2020 το νέο σύστημα εισαγωγής
Η εισαγωγή στα ΑΕΙ από το 2020 θα εξαρτάται από τον βαθμό απολυτηρίου στο πλαίσιο του νέο συστήματος, που ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επιδιώκει να ξεκινήσει να ισχύει από τον Ιούνιο του 2020. «Θα...
Γαβρόγλου: Από το 2020 το νέο σύστημα εισαγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εισαγωγή σε πανεπιστήμια με το απολυτήριο Λυκείου
Στο σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και στη ρύθμιση των μεταπτυχιακών, με το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Μάιο αναφέρεται ο...
Εισαγωγή σε πανεπιστήμια με το απολυτήριο Λυκείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας