• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.7°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.9°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.8°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  100%
Αντιδρούν οι σχολάρχες με τους ελέγχους του υπουργείου
EUROKINISSI/Βασίλης Ρούγγος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδρούν οι σχολάρχες με τους ελέγχους του υπουργείου

 • A-
 • A+
Για «φεουδαρχική κυριαρχία της διοίκησης πάνω στους υπηκόους της» μιλά ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών με αφορμή εγκύκλιο για ελέγχους σε όλα τα εκπαιδευτήρια. Για «κραυγές και παραλογισμούς που δείχνουν πανικό και φόβο» κάνει λόγο το Μαρούσι
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νέο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Η έναρξη των αιφνιδιαστικών ελέγχων που ζητεί το υπουργείο με εγκύκλιό του προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, αποστέλλοντας μάλιστα και οδηγίες για τη διενέργειά τους, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών.

Ζητώντας έλεγχο σε όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, κατηγορεί το υπουργείο όχι μόνο για «συνεχή επίθεση στα ιδιωτικά σχολεία» αλλά και για «φεουδαρχική κυριαρχία της διοίκησης πάνω στους υπηκόους της».

Οι κραυγές και οι παραλογισμοί δείχνουν πανικό και φόβο, απαντά το υπουργείο.

«Στο πλαίσιο της συνεχούς επίθεσης του υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά σχολεία, τους φορείς δηλαδή που η σημερινή του ηγεσία έχει περιγράψει ως αρχετυπικούς εχθρούς, πληροφορούμαστε ότι το συνημμένο υπ’ αρ. πρωτοκόλλου 25488/Ν1/19.02.2019 έγγραφο προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με καθεστωτικό ύφος και επείγοντα χαρακτήρα, καλεί για «δειγματοληπτικούς ελέγχους» εφαρμογής κάποιας εγκυκλίου» επισημαίνει ο Σύνδεσμος των Ιδιοκτητών στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αποστολή της εγκυκλίου.

Η εγκύκλιος, βέβαια, δεν είναι κάποιο άγνωστο κείμενο αλλά τα οριζόμενα για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με την εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων.

Στο πλαίσιο αυτής, το υπουργείο χθες κάλεσε τις Διευθύνσεις να προβούν σε δειγματοληπτικό έλεγχο «για τη λειτουργία παρεκκλίσεων και πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες της περιοχής αρμοδιότητάς τους».

Μάλιστα, στο σχετικό έγγραφο ζητείται να έχουν αποσταλεί τα αποτελέσματα των ελέγχων το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαήμερου του Απριλίου με αναλυτικά στοιχεία, όπως προσωπικό και ωράριο αυτών που απασχολούνται σε παρεκκλίσεις και πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τροποποίηση διοριστηρίων κ.ά.

Για την άσκηση του ελέγχου προτείνεται η σύσταση τριμελούς κλιμακίου από:

 1. Τη συντονίστρια/τον συντονιστή εκπαιδευτικού έργου που εποπτεύει την εκάστοτε ιδιωτική σχολική μονάδα.
 2. Την υπεύθυνη/τον υπεύθυνο για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης της Διεύθυνσης.
 3. Την προϊσταμένη/τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων ή εναλλακτικά τη διευθύντρια/τον διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Στην ίδια εγκύκλιο, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι «ο δειγματοληπτικός έλεγχος διενεργείται χωρίς προειδοποίηση».

Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών σχολείων «υπενθυμίζει» στο υπουργείο ότι «τα ιδιωτικά σχολεία διοικούνται από Ελληνες πολίτες, οι οποίοι είναι προσηλωμένοι στην υποχρέωση τήρησης των νόμων που ψηφίζει η ελληνική Βουλή και όχι στις ερμηνευτικές εγκυκλίους που εργαλειακά χρησιμοποιεί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία (...) για να στρέψει τα βέλη της στους μη αρεστούς».

Το υπουργείο από την πλευρά του, απαντώντας με δική του ανακοίνωση, αφού χαρακτηρίζει την ανακοίνωση «απαράδεκτη τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς το ύφος», δηλώνει: «Οι έλεγχοι από πλευράς πολιτείας είναι υποχρέωση και θα γίνουν με βάση την κείμενη νομοθεσία. Οι κραυγές και οι παραλογισμοί της συγκεκριμένης ανακοίνωσης δείχνουν φόβο και πανικό».

Και καταλήγει πως «είναι απορίας άξιο αν η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκφράζει όλους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων».

◼ Την ίδια στιγμή, πάντως, δρομολογείται η συγκρότηση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Επιτροπής που θα εξετάζει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα ή μη των καταγγελλόμενων συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ελέγχονται τα ξένα σχολεία πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια
Ελέγχους στα ξένα σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα παρήγγειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας, λίγο μετά τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ για σωρεία παραβάσεων. Στόχος, να διαπιστωθούν τυχόν...
Ελέγχονται τα ξένα σχολεία πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σοβαρές παραβάσεις δείχνουν οι έλεγχοι στα ιδιωτικά σχολεία
Κτιριακές και πολεοδομικές αυθαιρεσίες, λειτουργία χωρίς άδεια ακόμα και μεγάλων μονάδων, άτυπες μεταβιβάσεις από παλιές σε νέες εταιρείες είναι μερικά απ’ όσα εντοπίζουν εμπειρογνώμονες του υπουργείου...
Σοβαρές παραβάσεις δείχνουν οι έλεγχοι στα ιδιωτικά σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αρνητικό το τεστ ετοιμότητας
Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί λίγο πριν την έναρξη των σχολείων με την πλατφόρμα δήλωσης του self test να κρασάρει, ενώ καταγράφηκαν 3.000 θετικά κρούσματα.
Αρνητικό το τεστ ετοιμότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κουδούνι με πολλά ρίσκα
Επιστροφή για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία με τα προβλήματα λόγω της πανδημίας και των περιορισμένων τεστ να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό.
Κουδούνι με πολλά ρίσκα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χαοτικό σχέδιο για επιστροφή στις τάξεις
Διαρκής σύγχυση στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιστροφή στα σχολεία, αλλά και την ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση.
Χαοτικό σχέδιο για επιστροφή στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Μπάζει» συνταγματικά η τιμωρία του υπουργείου
Εξώδικο καθηγητών υπό κατάληψη γυμνασίων-λυκείων προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από περικοπές των αποδοχών τους λόγω της αποχής από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
«Μπάζει» συνταγματικά η τιμωρία του υπουργείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας