Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βιομηχανία φοιτητικών δανείων πίσω από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιομηχανία φοιτητικών δανείων πίσω από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

  • A-
  • A+

Τα φαινόμενα της δυσβάσταχτης βιομηχανίας δανεισμού που συνοδεύουν τις ανώτατες σπουδές στο εξωτερικό επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφερόμενος στις πραγματικές διαστάσεις των σπουδών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αφορμή, η συζήτηση που (ξανα)φούντωσε για το άρθρο 16, την κατάργηση του οποίου (ξανα)ζητεί η Ν.Δ.

«Η Ν.Δ. είναι αντίθετη στην ίδρυση νέων δημόσιων πανεπιστημίων και την ίδια ώρα ζητά να δημιουργήσουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου σε ραδιοφωνική εκπομπή (News 24/7) για να παραπέμψει στο ξενόγλωσσο τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής. «Γιατί να μην έρθουν εκεί;» ρώτησε. Οσο για την προοπτική και κυρίως τις πραγματικές δυνατότητες ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ο κ. Γαβρόγλου έθιξε ένα μέρος του πυρήνα της συζήτησης: «Εδώ και 40 χρόνια δεν έχει γίνει πρόταση από πανεπιστήμιο του εξωτερικού να ανοίξει σχολή εδώ».

Προφανώς η επισήμανση του υπουργού Παιδείας αφορά σοβαρά πανεπιστήμια του εξωτερικού και ανάλογης αξιοπιστίας προτάσεις καθώς οι μέχρι τώρα εν Ελλάδι απόπειρες είτε μετεξελίχθηκαν σε συνεργασίες δύσκολες με ελληνικούς ιδιωτικούς φορείς και όχι όλες ίδιου επιπέδου, είτε παρέμειναν ως φιλόδοξες πλην ατελείς και αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες. Ουδείς βέβαια μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σοβαρών προτάσεων από την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα.

Πόσες όμως μπορεί να είναι αυτές; Πόσες μπορούν να χωρέσουν στην ελληνική αγορά και ακόμη περισσότερο ν’ αντέξουν και να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις ενός ανώτατου ιδρύματος, το κύρος του οποίου θέλει πάνω από μία δεκαετία για να αναγνωριστεί; Στη βάση, φυσικά, της ιδιωτικής και μόνο χρηματοδότησης.

Στη συζήτηση έχουν μπει ως συνομιλητές και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου με δική της τοποθέτηση. Στο πλαίσιο της πάγιας αλλά και παγίως θολής πρότασης για «μη κρατικά» μεν αλλά «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» ανώτατα ιδρύματα που έχει εδώ και χρόνια διατυπωθεί από το κόμμα (από το ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου), τόσο η κ. Γεννηματά όσο και η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκαν σε μια νέα εποχή, κόντρα στον οπισθοδρομισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεν πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μίλησε για μη κρατικά πανεπιστήμια με «αυστηρή κρατική εποπτεία» ώστε να μπει επιτέλους ένα τέλος στη σημερινή υποκριτική κατάσταση της λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κυριολεκτικά στην «γκρίζα ζώνη».

Η κ. Διαμαντοπούλου, όμως, έδωσε και μια άλλη διάσταση. Τονίζοντας ότι η αντίδραση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος «δείχνει το αναχρονιστικό και εν τέλει βαθύτατα αντιλαϊκό του πρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα «μη κρατικά πανεπιστήμια που θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων να μην ξενιτεύονται». Μέχρι τώρα, δεν έχει διευκρινιστεί πώς αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων δεν θα επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία.

Εν ολίγοις, χαρακτηρίζεται αντιλαϊκή η αντίδραση στην κατάργηση του 16. Δηλαδή, αντιστρόφως ανάλογα, θεωρείται λαϊκό δικαίωμα η πρόσβαση στις σπουδές με δίδακτρα; Δικαίωμα βεβαίως, λαϊκό για καμία κυβέρνηση. Η Ν.Δ. πάντως ως επίδοξη κυβέρνηση και μεγάλη πρωταγωνίστρια στο σίριαλ έχει μπει γερά στη μάχη.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη Βουλή, έφτασε να ζητήσει ανταλλαγή υψηλού επιπέδου: «Αν σας πέφτει λίγο βαρύ να ψηφίσουμε μαζί όλα τα άρθρα που θεωρούμε αναθεωρητέα, διαλέξτε λοιπόν δυο άρθρα από αυτά που θεωρείτε πιο σημαντικά και εγώ δεσμεύομαι να τα ψηφίσουμε, εφόσον συναινέσετε στο 16 και το 24», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Τόσο σοβαρό κρίνεται το διακύβευμα. Ισως γιατί ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί στην Ελλάδα και ούτε βρίσκεται στην αποσύνθεσή του, όπως σε ΗΠΑ και Αγγλία.

Είναι τόσο βεβαρημένο όλο το σύστημα δανεισμού των σπουδών, που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη χρεών τα οποία ακολουθούν τους δανειολήπτες σχεδόν εφ’ όρου ζωής, ενώ βαραίνουν και τις τράπεζες.

Στις ΗΠΑ, μετά τα στεγαστικά δάνεια, θεωρείται πως τα φοιτητικά είναι η επόμενη «φούσκα» που θα σκάσει. Μπορεί να είναι πρόωρη η επισήμανση του υπουργού για την Ελλάδα, αλλά πρόκειται για μια πραγματικότητα έξω.

Ο κ. Γαβρόγλου συγκεκριμένα είπε: «Υπάρχουν δίδακτρα και σε δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού, πόσο μάλλον στα ιδιωτικά. Υπάρχει κύκλωμα δανειοδότησης των οικογενειών για τις σπουδές. 1,5 τρισ. δολάρια χρωστούν για τις σπουδές τους. Αν ιδρυθούν εδώ ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα ξεκινήσει ένα απίστευτο μηχανάκι δανεισμού».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέος «πόλεμος» για διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα
Νέα αναταραχή στον χώρο της προσχολικής αγωγής και νέα σύγκρουση βρεφονηπιοκόμων-νηπιαγωγών προκαλεί η αιφνιδιαστική αλλαγή στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που ανοίγει,...
Νέος «πόλεμος» για διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ασυλο αλλά και...επέμβαση δημόσιας δύναμης
Με εμφανή την προσπάθεια εξισορρόπησης των αναγκών ενός εκσυγχρονιστικού αλλά ταυτόχρονα προοδευτικού πλαισίου λειτουργίας, το υπουργείο Παιδείας θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ανώτατη...
Ασυλο αλλά και...επέμβαση δημόσιας δύναμης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τίθεται σε διαβούλευση στις 25 Μαΐου
Στις 25 Μαΐου θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου και διατυπώθηκαν για ακόμη μία φορά οι ενστάσεις των...
Το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τίθεται σε διαβούλευση στις 25 Μαΐου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι τελευταίες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Τέλος στις εργολαβίες υπηρεσιών (καθαριότητας, φύλαξης κ.ά.) των Πανεπιστημίων και επαναφορά της πρόβλεψης για ισοδυναμία των πτυχίων πενταετών-εξαετών σπουδών με master, αλλά και τροποποιήσεις σε ζητήματα...
Οι τελευταίες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
Στον νόμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, υπάρχει διάταξη που μεταβιβάζει στα ΑΕΙ τόσο την εκκαθάριση των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όσο και...
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας