• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.7°C
  4 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.9°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.5°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.9°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.5°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 13.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.7°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.2°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  64%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στήριξη για μόνιμους διορισμούς

 • A-
 • A+

Στο στάδιο της υποστήριξης βρίσκεται η αναφορά που έχει υποβάλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), ήδη από τον Ιούνιο του 2018, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το ζήτημα της μη πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών.

Οπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, η διαδικασία της συγκέντρωσης στοιχείων που συνέθεσαν τη σχετική αναφορά ξεκίνησε το 2015, ύστερα από σχετική απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Το υλικό κατατέθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20 Ιουνίου του 2018 και έθετε μια σειρά ζητημάτων, όπως η μη πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, η απουσία διατάξεων στην εθνική νομοθεσία για την προστασία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σύμφωνα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και η σε βάρος των αναπληρωτών διάκριση συγκριτικά με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

«Χωρίς κοινωνική προστασία»

Ενδεικτικά η αναφορά λέει: «Ο αναφέρων διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι, επί σειρά ετών, η ελληνική κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των μόνιμων λειτουργικών αναγκών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά αντιθέτως προσλαμβάνει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς να τους παρέχει επαρκή κοινωνική προστασία. Ισχυρίζεται επίσης ότι δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις που έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

»Ο αναφέρων υποστηρίζει ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται επί σειρά ετών, ενώ η τελευταία διαδικασία πρόσληψης πραγματοποιήθηκε το 2008. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν επί του παρόντος δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου για περισσότερα από 15 έτη.

»Ο αναφέρων θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει την οδηγία 1999/70/ΕΚ σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP, καθώς και την οδηγία 91/533/ΕΟΚ σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο για τους όρους που διέπουν τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας».

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης σε πρώτο βαθμό από την Επιτροπή, η αναφορά θεωρήθηκε παραδεκτή και ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας, ενώ διαβιβάστηκε και στην αρμόδια Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ενημέρωσε τη ΔΟΕ η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, Σεσίλια Γουίκστρομ, στις 3 Δεκεμβρίου 2018.

Η ΔΟΕ ζητά τη στήριξη της αναφοράς, καθώς πρόσφατα ενημερώθηκε ότι η διαδικασία έχει περάσει πλέον στο στάδιο της υποστήριξης. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της σχετικό σύνδεσμο και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να τον επισκεφθούν και να συμβάλουν ενεργά στην υποστήριξη της αναφοράς που έχει καταθέσει.

«Αν η αναφορά πετύχει τον σκοπό της, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκδώσει οδηγία με την οποία θα πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερους μόνιμους διορισμούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διορισμοί οι οποίοι είναι απαραίτητοι προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες, μόνιμες και λειτουργικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας, ενώ θα αποτελέσει και μοχλό πίεσης προς την κατεύθυνση της εξίσωσης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μονίμων» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής.

Την πρωτοβουλία της ΔΟΕ στηρίζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ), ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι οι υπογραφές στήριξης είχαν φτάσει τις 350, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ.

Νέα κινητοποίηση εκπαιδευτικών την Παρασκευή

Χθες, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για τις Συνέργειες ΕΚΠΑ, Γεωπονικού και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεων και το νέο σύστημα διορισμών, ωστόσο ο αναβρασμός στον εκπαιδευτικό κόσμο συνεχίζεται.

Η ΔΟΕ καλεί σε συλλαλητήριο αύριο, Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, στις 13.00, έξω από το υπουργείο Παιδείας, με αίτημα τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να συζητηθούν βελτιωτικές τροποποιήσεις στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, ούτως ώστε «να μη μείνει κανείς αναπληρωτής χωρίς δουλειά τον Σεπτέμβρη», όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας (τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού και τις τρεις πρώτες του απογευματινού προγράμματος) με τη δυνατότητα στους κατά τόπους συλλόγους της κήρυξης επιπλέον 3ωρης στάσης. Την κινητοποίηση της Παρασκευής στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ.

«Διαφωνούμε κάθετα με το πλαίσιο και τα αιτήματα που καθόρισε η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ, γιατί δεν βάζει στην προμετωπίδα το αίτημα της κατάργησης του νόμου έκτρωμα / του προσοντολογίου, όπως θα ήταν η φυσική συνέχεια μετά το αίτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου που είχε υιοθετήσει στη φάση των προηγούμενων αγώνων.

»Αντίθετα, η προβολή μονοσήμαντα του αιτήματος για “αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας” ουσιαστικά δηλώνει αποδοχή του προσοντολογίου και απλά παζαρέματος “βελτιωτικά” της προσμέτρησης με αυτό όλης της προϋπηρεσίας! Αυτό όμως δεν ακυρώνει όλα όσα φέρνει το προσοντολόγιο και έχει καταγγείλει το εκπαιδευτικό κίνημα και ουσιαστικά συμβάλλει στην αποδοχή και εμπέδωσή του με την αυταπάτη επιμέρους “βελτιώσεων”.

»Το Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν νομιμοποιείται να αλλάζει προς το χειρότερο και κόντρα σε όλο το μεγαλειώδες κίνημα που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες το βασικό αίτημα και από την πίσω πόρτα να εισάγει την αποδοχή του προσοντολογίου στον κλάδο», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κώστας Σωτηρίου», που καλεί την Ομοσπονδία να αλλάξει την απόφασή της και να προβάλει το αίτημα της κατάργησης του νέου νόμου. Επίσης καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, προκηρύσσοντας επιπλέον μία ώρα εργασίας στην τρίωρη στάση της ΔΟΕ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Σε λίγες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο πρότασης της επιτροπής για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δομικών Εργων ή Εργων Υποδομής (ή...
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
ΕΛΛΑΔΑ
Δίκαιη κατανομή διορισμών
​Εν αναμονή της ανακοίνωσης του συστήματος διορισμών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και την ειδική αγωγή, την εβδομάδα που ξεκινά, 859 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ)...
Δίκαιη κατανομή διορισμών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εχασαν την προθεσμία, χάνουν και την εργασία
Περίπου 600 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η εγκύκλιος για την κάλυψη κενών στα σχολεία βγήκε Μεγάλη Πέμπτη, μεσούσης της σχολικής αργίας, χωρίς να κοινοποιηθεί στις οικείες...
Εχασαν την προθεσμία, χάνουν και την εργασία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
Οι καταλήψεις με εθνικιστικό πρόσημο δεν ενόχλησαν καμία αρχή, αλλά μία συγκεκριμένη κατάληψη κατά των προτεινόμενων αλλαγών στο Λύκειο και της έλλειψης βιβλίων προκάλεσε όχι μόνο αστυνομική παρέμβαση...
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φροντιστήριο... από κούνια
Με το άνοιγμα των σχολείων παίρνει μπροστά και η βιομηχανία των φροντιστηρίων, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί αλματώδη ανάπτυξη. Πολλοί φροντιστηριούχοι λειτουργούν τμήματα ακόμη και για παιδιά...
Φροντιστήριο... από κούνια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ηλεκτρονικά από φέτος η υποβολή των αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα
​Με κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους προπτυχιακούς φοιτητές θα γίνεται από φέτος ηλεκτρονικά. Με αυτόν τον...
Ηλεκτρονικά από φέτος η υποβολή των αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας