• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 14.9°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.5°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.6°C
  4 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.3°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 15.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  78%

Οι μαθητές στους δρόμους το 2017

MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δρομολογείται η στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

 • A-
 • A+

Αρχή του τέλους για το υπερδεκαετές πρόβλημα στέγασης του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων-Μενεμένης αποτελεί η απόφαση που έλαβαν οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚτΥπ) στα μέσα του περασμένου μήνα να ζητήσουν από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών την προέγκριση πίστωσης ποσού 789.000 ευρώ για την αγορά του οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθεί σχολείο που θα καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν την ΚτΥπ να προτείνει το ποσό αυτό για να καλυφθεί αρχικά το μισό της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου, που ανέρχεται σε 1.578.000 ευρώ, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει η τελική αξία να είναι μικρότερη αφού το οικόπεδο ανήκει στα ανταλλάξιμα, οπότε η δυνατότητα διαπραγμάτευσης των ιδιοκτητών είναι περιορισμένη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το τελικό ποσό θα προκύψει μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής η οποία ακόμη κι αν δεν συγκροτηθεί ή δεν αποφασίσει, τότε θα προχωρήσει η διαδικασία της κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και παράλληλα μπορεί να υπάρξει αίτημα για επαναπροσδιορισμό του ποσού που θα απαιτηθεί.

Το οικόπεδο είναι έκταση τεσσάρων και πλέον στρεμμάτων και βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Γ. Μουτάφη και Ι. Πολυζόπουλου στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης.

Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες εντατικής δουλειάς μόνο για υπάρξει συμφωνία με την ΚτΥπ, αφού έπρεπε να ελεγχθούν διεξοδικά τα συμβόλαια και το ιδιοκτησιακό, το τοπογραφικό και ζητήματα ρυμοτομίας, ενώ δεν προσμετρώνται τα δύο περασμένα χρόνια και η δουλειά που έκανε το γραφείο πρωθυπουργού με την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον αντικαταστάτη της, Γιώργο Αγγελόπουλο.

Το αίτημα για μόνιμη και κατάλληλη στέγη του Καλλιτεχνικού έχει γίνει αιτία για δεκάδες κινητοποιήσεις και αγώνες των μαθητών, του Συλλόγου Διδασκόντων, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του τοπικού δήμου.

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης είναι ένα από τα πέντε ανάλογα σχολεία που λειτουργούν στη χώρα και το ζήτημα της στέγης υπάρχει από την ίδρυσή του, καθώς, ενώ είναι εξατάξιο, είναι διασπασμένο σε δύο διαφορετικά κτίρια που έχουν μεταξύ τους απόσταση δύο χιλιομέτρων, την οποία οι μαθητές αναγκάζονται να καλύπτουν περπατώντας, ενώ καθημερινά πηγαινοέρχονται και οι καθηγητές.

Επιπλέον όμως δεν καλύπτονται καν οι προδιαγραφές στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα το σχολείο να μην ανταποκρίνεται στις πρόνοιες του ιδρυτικού του νόμου και αντί για 75 παίρνει σήμερα 51 μαθητές.

Ας σημειωθεί πάντως ότι, με δεδομένο πως για την ολοκλήρωση του νέου συγκροτήματος θα απαιτηθούν 3 με 5 χρόνια, παραμένει το αίτημα μαθητών, γονέων και διδασκόντων για προσωρινή μεταστέγαση του σχολείου στο Παπάφειο, αίτημα που συναντούσε την αντίθεση του δήμου και της μητρόπολης Νεαπόλεως με την αιτιολογία ότι αυτό θα υποβάθμιζε περαιτέρω τις δυτικές συνοικίες της πόλης.

Με την έναρξη όμως των διαδικασιών κατασκευής του νέου διδακτηρίου, το επιχείρημα αυτό εκλείπει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με (κρατική) ασφάλεια άνοιξαν τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν το παρόν στο σχολείο που βρέθηκε η υπουργός Παιδείας για την έναρξη του σχολικού έτους στη Θεσσαλονίκη.
Με (κρατική) ασφάλεια άνοιξαν τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαθητής κήρυξε πόλεμο στον καθηγητή του λόγω «πεπιθύσεων»
Καθηγητής Εσπερινού Λυκείου της Θεσσαλονίκης καταγγέλλεται και στοχοποιείται από ενήλικα μαθητή ότι κάνει «αριστερή προπαγάνδα» επειδή ακολουθεί το… αναλυτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, αλλά μιλά...
Μαθητής κήρυξε πόλεμο στον καθηγητή του λόγω «πεπιθύσεων»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη... σκοτεινή πλευρά της Παιδείας
Γεύση από τη «σκοτεινή» πλευρά της εκπαίδευσης, τα σχολεία στα οποία δεν δίνεται μάχη μόνο για τα γράμματα, αλλά και για την κοινωνικοποίηση προσφύγων, μεταναστών και Ρομά, πήρε χθες στη Θεσσαλονίκη ο...
Στη... σκοτεινή πλευρά της Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η παρατηρητικότητα της δασκάλας έσωσε τους μαθητές στην Πυλαία
Σοκ προκάλεσε η κατάρρευση ψευδοροφής σε Δημοτικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη με τη δασκάλα να αντιλαμβάνεται εγκαίρως το πρόβλημα στην αίθουσα.
Η παρατηρητικότητα της δασκάλας έσωσε τους μαθητές στην Πυλαία
ΥΓΕΙΑ
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
Συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, συνωστισμός στα Πανεπιστήμια, ουρές στις λέσχες σίτισης, ενώ ξεχειλίζουν οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ γίνεται πάλι μονοθεματικό εξαιτίας και των αναστολών εργασίας.
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας