• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 25.3°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 23.9°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.1°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.8°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  1 BF
  50%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  70%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η νύχτα της τροπολογίας για την Παιδεία στη Βουλή

 • A-
 • A+

Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες συμπεριελήφθησαν οι τελευταίες διορθώσεις στη μοριοδότηση για τους διορισμούς και οι τροπολογίες για τον διορισμό των επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008, τη μείωση μαθητών ανά τάξη (από 25 σε 22), την πριμοδότηση των διακριθέντων αθλητών κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια αλλά και τη χρηματοδότηση του τεμένους της Αθήνας, το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις τελικές διορθώσεις στο σύστημα διορισμών, επιχειρήθηκε μια ανακατανομή στα ακαδημαϊκά και κοινωνικά μόρια με στόχο την ενίσχυση των βασικών ακαδημαϊκών κριτηρίων καθώς και των κοινωνικών κριτηρίων, αφού πριμοδοτεί περαιτέρω πολύτεκνους και ποσοστά αναπηρίας. Μια προσπάθεια εξισορρόπησης ανάμεσα στα «ψηλά» και τα «χαμηλά» είναι επίσης εμφανής.

Ενδεικτικά αναφέρεται από τη μια η δραστική μείωση του αριθμού μορίων του δεύτερου πτυχίου και από την άλλη η αύξηση του πρώτου πτυχίου.

Παράλληλα όμως μειώθηκε και η (χαμηλότερα μοριοδοτούμενη) επιμόρφωση η οποία συνοδεύεται και από χρονικό περιορισμό.

Στα κοινωνικά κριτήρια αυξήθηκε η μοριοδότηση για κάθε ανήλικο τέκνο, ενώ μειώθηκε το προβλεπόμενο ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 50%.

138 καθηγητές

Σχετικά με τις συνέργειες σε Θεσσαλία και Στερεά, ο κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε χθες στη Βουλή να εγκρίνει 138 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ σε ΕΚΠΑ, Γεωπονικό και Παν. Θεσσαλίας, ενώ ανακοίνωσε πως θα δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση 600.000 ευρώ για καθένα από τα τρία ιδρύματα.

Οι θέσεις των διδασκόντων θα κατανεμηθούν ως εξής: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 60 θέσεις, ΕΚΠΑ 53 θέσεις, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο 25 θέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τροπολογίες:

● Δίνεται το πράσινο φως, επιτέλους, για τον διορισμό των 450 εκπαιδευτικών επιτυχόντων ΑΣΕΠ του 2008 που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη καθώς είχαν μείνει εκτός διορισμών, εδώ και μια δεκαετία περίπου, εξαιτίας της ποσόστωσης 60-40 που είχε θεσμοθετηθεί με τον νόμο 3255/2004 (νόμος Γιαννάκου) και η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική με σχετική απόφαση του ΣτΕ το 2015. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα διοριστούν σε κενές οργανικές θέσεις και σε περίπτωση μη ύπαρξης κενών οργανικών σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις.

● Μειώνεται σταδιακά από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2019-2020) ο μέγιστος αριθμός μαθητών από 25 σε 22 ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Από τον Σεπτέμβριο θα ισχύσει για τα Νηπιαγωγεία και την Α' Δημοτικού και κάθε επόμενο έτος και για τις λοιπές τάξεις Δημοτικού ώς το 2024-2025.

● Επανακαθορίζεται η μοριοδότηση των διακριθέντων αθλητών κατά την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής τους σύμφωνα με τη σειρά προτίμησής τους στο μηχανογραφικό κατά φθίνουσα σειρά μορίων και εφόσον συγκεντρώνουν αριθμό μορίων ίσο με το 90% του αριθμού μορίων του τελευταίου εισαχθέντος. Ορίζεται αναλυτική μοριοδότηση ανάλογα με τις διακρίσεις, ενώ όλοι οι διακριθέντες εισάγονται καθ’ υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων, κατά 20% στα ΤΕΦΑΑ και κατά 4,5% σε άλλη σχολή/τμήμα.

● Προβλέπεται δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια με το ειδικό ποσοστό των εσπερινών Λυκείων και για όσους μαθητές μετεγγράφονται από την Α' τάξη ημερήσιου Λυκείου στην Α' τάξη εσπερινού Λυκείου εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας για μετεγγραφή.

● Επανακαθορίζεται το ποσοστό των συγκεκριμένων κατηγοριών ετήσιων εσόδων των ΕΛΚΕ που μεταβιβάζεται στον τακτικό προϋπολογισμό του οικείου ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, η απόδοση των εν λόγω εσόδων κλιμακώνεται εφεξής σε ποσοστό από 5% έως 20% ανάλογα με τα συνολικά έσοδα του ΕΛΚΕ, καταργουμένου του ισχύοντος ποσοστό (24% επί του συνόλου εσόδων του ΕΛΚΕ).

● Ορίζεται το ΚΥΣΔΙΠ ως αρμόδιο υπηρεσιακό και πειθαρχικό συμβούλιο για το διοικητικό προσωπικό των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (και όχι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης).

● Απλοποιείται η διαδικασία κατάργησης, συγχώνευσης, κατάτμησης ή μετονομασίας των λεγόμενων «Εισαγωγικών Κατευθύνσεων» και των Κατευθύνσεων Προχωρημένου Εξαμήνου» σε Σχολές και Τμήματα ΑΕΙ.

● Καταργείται το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά το μοντέλο του ΕΚΠΑ.

● Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τα μουφτεία της Θράκης αλλά και τη χρηματοδότηση του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, η οποία, όπως προβλέπεται, θα γίνεται τόσο από τον προϋπολογισμό του υπουργείου όσο και από έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Οπως τονίστηκε και από τον υπουργό Παιδείας, προβλέπονται πιο αυστηρά κριτήρια σε σχέση με τα υφιστάμενα.

Ο «υπουργός της αμάθειας» και τα «υφάκια άλλων εποχών»

«Πέρασαν» η συγχώνευση των ΑΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας και το νέο σύστημα προσλήψεων στην εκπαίδευση

EUROKINISSI

Υστερα από πολύωρη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής και ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στα κόμματα της Βουλής και τον υπουργό Παιδείας ψηφίστηκε χθες γύρω στα μεσάνυχτα, με τη συναίνεση των ΑΝ.ΕΛΛ., το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των ανώτατων ιδρυμάτων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση. Πολλές οι στιγμές έντασης μέχρι τότε, εντονότερο το επεισόδιο με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ Ν.Δ. και ΔΗΣΥ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.

Προφανώς θέλοντας να απαντήσει στον Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή είχε διερωτηθεί αν «είναι σοβαρό» το ΚΚΕ που ζητεί 30.000 προσλήψεις, ο κ. Κουτσούμπας αναρωτήθηκε με τη σειρά του «ποιος είναι ο γελοίος εδώ μέσα», παραπέμποντας στους εκπαιδευτικούς που διαδήλωναν απέξω και ζητούν «να τηρήσει η κυβέρνηση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».

Ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους, χαρακτήρισε τον κ. Γαβρόγλου «υπουργό της αμάθειας» και τον κάλεσε «ν’ αφήσει το αθώο υφάκι και να μιλήσει ντόμπρα και σταράτα».

Ο υπουργός Παιδείας ανταπέδωσε: «Αφήστε να έχω την ελευθερία να μιλάω με το δικό μου υφάκι. Να αλλάξουν τα υφάκια, γιατί είναι άλλων εποχών. Συνεχίστε εσείς με δικό σας ύφος».

Επί της ουσίας ο κ. Γαβρόγλου ρώτησε τον γενικό γραμματεα του ΚΚΕ «ποιο σύστημα προκρίνει το ΚΚΕ γι’ αυτούς τους διορισμούς», ζητώντας «συγκεκριμένες και όχι αόριστες και γενικόλογες απαντήσεις» και τονίζοντας παράλληλα πως είναι ανακριβή τα όσα είπε ο κ. Κουτσούμπας περί αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα.

Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Δεν μου απαντήσατε πάλι, αν αύριο λέγαμε να υποχωρήσουμε στις προσλήψεις, θα λέγατε να τις προκηρύξουμε; Να αλλάξουμε το σύστημα; Σας λέω, με το υπάρχον καθεστώς για διορισμούς μόνιμους μετά από 10 χρόνια θέλετε να γίνουν;»

Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες, σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για εξαφάνιση των ΤΕΙ από τον πανεπιστημιακό χάρτη και μάλιστα με κριτήρια όχι ακαδημαϊκά, αλλά προεκλογικά.

Στον ίδιο τόνο και η υπεύθυνη για θέματα Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, που κατηγόρησε τον υπουργό πως «όλα έγιναν στη βάση ενός και μόνο κριτηρίου. Πώς θα εξασφαλιστούν όσο γίνεται περισσότερες ψήφοι». Για τους διορισμούς μάλιστα είπε απευθυνόμενη στον υπουργό Παιδείας: «Πόσοι διορισμοί θα γίνουν στην κυβερνητική σας θητεία; Μηδέν. Νομοθετείτε για όταν δεν θα είστε κυβέρνηση!»

Ο κ. Γαβρόγλου, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα να επιδοκιμάσουν ρητά την απόφαση για τους 15.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, επισήμανε: «Η μιζέρια στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σημαίνει πολιτικό αδιέξοδο όποιων δείχνουν αυτή τη μιζέρια» και απαντώντας στη «φιλολογία» περί απολύσεων τόνισε: «Το άθροισμα των νεοδιοριζόμενων μονίμων μαζί με τους αναπληρωτές που θα προσλαμβάνουμε θα είναι το ίδιο με σήμερα».

Ακόμα είπε πως η προϋπηρεσία μοριοδοτείται μέχρι 120 μήνες, πάνω κι από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, ενώ τόνισε πως από τους 150.000 εκπαιδευτικούς που θα διεκδικήσουν τις 15.000 θέσεις, οι 35.000 έχουν από ένα έως 15 χρόνια προϋπηρεσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σκληρά νεοφιλελεύθερες, αλλά από την προστακτική στην... υποτακτική
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011 και τη φετινή; «Τώρα γνωρίσαμε καλύτερα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε η ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, Γκαμπριέλα Ράμος,...
Σκληρά νεοφιλελεύθερες, αλλά από την προστακτική στην... υποτακτική
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση
Συνεχίζεται η ένταση στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αφορμή τις νέες σχετικές διατάξεις κυρίως σε ό,τι αφορά τις απολύσεις. Η άκαρπη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ)...
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
Ηλεκτρισμένο παραμένει το κλίμα στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές. Σε θέση αναμονής οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως θα...
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων
Ο υπουργός Παιδείας φιλοδοξεί ότι μέχρι τις 14 Ιανουαρίου θα έχει καταλήξει σε ένα οριστικό σχέδιο λύσης, που θα το παρουσιάσει στις διοικήσεις των ΑΕΙ, ώστε να διαμορφωθεί η βάση της επιδιωκόμενης συναίνεσης...
Εκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι δανειστές πιέζουν να αποσυρθεί ο νόμος Φίλη
Οριστική συμφωνία για τις δύο βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις του υπουργείου Παιδείας, δηλαδή την κατάρτιση του 3ετούς προγράμματος και τη σύνταξη νέας έκθεσης ΟΟΣΑ, αλλά αδιέξοδο στη συνεχιζόμενη διαφωνία για...
Οι δανειστές πιέζουν να αποσυρθεί ο νόμος Φίλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συναντήθηκε με την ΟΙΕΛΕ ο Αλέξης Τσίπρας
«Θα βρεθούμε ριζικά απέναντι σ’ αυτό το νομοσχέδιο» δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Συναντήθηκε με την ΟΙΕΛΕ ο Αλέξης Τσίπρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας