Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναπροσαρμογή μορίων στο σύστημα διορισμών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναπροσαρμογή μορίων στο σύστημα διορισμών

  • A-
  • A+

Σε αναπροσαρμογή των μορίων για τα ακαδημαϊκά και κοινωνικά προσόντα προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, με περαιτέρω ενίσχυση του βασικού πτυχίου, χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά η εικόνα στους δύο βασικούς πυλώνες του νέου συστήματος διορισμών.

◼ Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα ακαδημαϊκά προσόντα, αυτά παραμένουν στις 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, με ενίσχυση του βασικού πτυχίου κατά πέντε μονάδες. Δηλαδή το πρώτο πτυχίο φτάνει συνολικά τα 25 μόρια, με τον υπολογισμό των μορίων να προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βαθμού του πτυχίου με τον συντελεστή 2,5.

Αντίθετα, μειώνεται η μοριοδότηση του δεύτερου πτυχίου κατά εννιά μονάδες (από 16 μόρια πλέον είναι 7) καθώς και των επιμορφώσεων ΑΕΙ ή άλλου φορέα του Δημοσίου που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας (2 μονάδες). Μάλιστα τίθεται και χρονικός περιορισμός, αφού πλέον οι επιμορφώσεις πρέπει να είναι διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών και θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί σε διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών.

◼ Μειώνεται κατά μία μονάδα η μοριοδότηση της ξένης γλώσσας, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

Αριστη γνώση έως δύο ξένων γλωσσών: επτά μονάδες για καθεμία εξ αυτών.

Πολύ καλή γνώση έως δύο ξένων γλωσσών: πέντε μονάδες για κάθε μία εξ αυτών.

Καλή γνώση έως δύο ξένων γλωσσών: τρεις μονάδες για κάθε μία εξ αυτών.

◼ Ιδια παραμένει η μοριοδότηση σε ό,τι αφορά το διδακτορικό δίπλωμα (40 μονάδες), το μεταπτυχιακό διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους (20 μονάδες), το δεύτερο μεταπτυχιακό (8 μονάδες) και η πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Η/Υ (4 μονάδες).

◼ Στο κομμάτι των κοινωνικών κριτηρίων το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας των υποψηφίων, των συζύγων τους ή των παιδιών τους από 67% σε 50%, μοριοδοτώντας ανάλογα με το αποτέλεσμα που προκύπτει από το γινόμενο του ποσοστού αναπηρίας με 0,4 συντελεστή και με «ταβάνι» τα 40 μόρια.

Ιδια παραμένει η μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί (3 μονάδες) ή για άγαμο παιδί που δεν έχει συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας ή σπουδάζει σε ΑΕΙ της χώρας ή του εξωτερικού ή εκπληρώνει τη στρατιωτική του θητεία και δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του.

◼ Καμία αλλαγή δεν παρατηρείται και στη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, η οποία υπολογίζεται στις 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, με μία μονάδα ανά μήνα πραγματικής προϋπηρεσίας, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου και δη των εκπαιδευτικών με προϋπηρεσία.

«Παρά τις αντιδράσεις, το υπουργείο εμμένει στην αρχική του θέση εξισώνοντας την προϋπηρεσία με τα ακαδημαϊκά προσόντα. Δείχνει να μη σέβεται τις θυσίες που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Ουσιαστικά λοιπόν δεν αλλάζει, πόσο μάλλον να βελτιώνει κάτι» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η γραμματέας του ΠΑΣΑΔ - Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων, Παναγιώτα Κατσαγάννη, η οποία αποτιμά τον αγώνα των τελευταίων ημερών θετικά. «Οι κινητοποιήσεις που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες συγκέντρωσαν πολύ κόσμο.

Με την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, κατάφερε να έχει όλο τον κόσμο απέναντί του. Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί συμμετείχαν μαζικά στις κινητοποιήσεις, ζητώντας να καταργηθεί το νομοσχέδιο των απολύσεων -όπως το χαρακτηρίζουμε» λέει η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, τονίζοντας μάλιστα ότι για τρία χρόνια οι πίνακες των αναπληρωτών θα είναι κλειστοί, «εγκλωβίζοντας» τους υποψηφίους οι οποίοι θα αδυνατούν να καταθέσουν τα προσόντα τους.

Από την άλλη ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, υπεραμύνεται του συστήματος λέγοντας: «Καλούμαστε να προτείνουμε ένα δίκαιο σύστημα. Και το δίκαιο σύστημα σημαίνει ότι κάθε κοινωνική κατηγορία θα πρέπει να θεωρεί ότι υπάρχει για αυτήν κάποια σκέψη για το πώς θα μπορεί η ίδια να δει το μέλλον της. Το Σύνταγμα της χώρας μιλά για αξιοκρατία, για ισότητα πρόσβασης στο επάγγελμα. Η προϋπηρεσία πρέπει να είναι ισοδύναμη με τα ακαδημαϊκά κριτήρια».

Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο της Βουλής, χιλιάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Οι συμμετέχοντες από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ ξεκίνησαν από τα Προπύλαια και με πορεία κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου και ενώθηκαν με τους συγκεντρωμένους της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, του ΠΑΜΕ και τους αλληλέγγυους φοιτητές.

Μικροένταση σημειώθηκε όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να ανέβουν τα σκαλιά της Βουλής μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, καθώς και στην είσοδο της Βουλής, επί της λεωφόρου Αμαλίας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να εμποδίζουν τη διέλευση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προϋπηρεσία «εναντίον» πτυχίων
Το νέο σύστημα μόνιμων διορισμών έχει βάλει «απέναντι» δύο ομάδες ενδιαφερομένων, τους εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία -αναπληρωτές επί χρόνια- και όσους θα διεκδικήσουν διορισμό βάσει των τυπικών προσόντων...
Προϋπηρεσία «εναντίον» πτυχίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στους δρόμους για το νέο σύστημα διορισμών
Με 24ωρη απεργία και πορεία προς τη Βουλή κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας κατά του νέου σχεδίου μόνιμων...
Στους δρόμους για το νέο σύστημα διορισμών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές απαιτούν το σχολείο που τους αξίζει
Την ώρα που στο υπουργείο Παιδείας γινόταν η τελετή παράδοσης-παραλαβής, χιλιάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για το νέο Λύκειο αλλά και για τις ελλείψεις που εντοπίζονται...
Οι μαθητές απαιτούν το σχολείο που τους αξίζει
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαξιφισμοί για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης
Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ενώ ο τομέας Παιδείας του κόμματος είχε ταχθεί υπέρ, η ανακοίνωση που εκδόθηκε...
Διαξιφισμοί για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στους δρόμους μαθητές και εκπαιδευτικοί για το ν/σ του υπ. Παιδείας
Την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις»,...
Στους δρόμους μαθητές και εκπαιδευτικοί για το ν/σ του υπ. Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στήριξη για μόνιμους διορισμούς
Στο στάδιο της υποστήριξης βρίσκεται η αναφορά που έχει υποβάλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το ζήτημα της μη πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών....
Στήριξη για μόνιμους διορισμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας