• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.9°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.6°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  76%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλαγές στη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών

 • A-
 • A+

Με τις ανακατατάξεις στον πίνακα των τυπικών κριτηρίων, όπως αναμενόταν, κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.

Οι αλλαγές στη μοριοδότηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων (βασικό πτυχίο και δεύτερο μεταπτυχιακό) και των κοινωνικών κριτηρίων αποτελούν τις τελευταίες διορθώσεις που έγιναν μετά τη λήξη της διαβούλευσης.

Η βασική πρόβλεψη που δεν αλλάζει παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ορίζει: 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο στα ακαδημαϊκά προσόντα με κλιμακωτή μοριοδότηση και 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο στην εκπαιδευτική προϋπηρεσία με επίσης κλιμακωτή βαθμολόγηση. Συγκεκριμένα, μία μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας έως το ανώτατο όριο των 120 μονάδων.

Κατά τ’ άλλα, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής προβλέπουν:

Α. Το πτυχίο θα μοριοδοτείται με τέσσερις (4) μονάδες ανά βαθμό με ανώτατο συνολικό όριο μονάδων τις είκοσι (20) μονάδες. Δηλαδή, ένας υποψήφιος με βαθμό πτυχίου πέντε (5) θα παίρνει μία (1) μονάδα επί τέσσερις (4), ένας υποψήφιος με βαθμό πτυχίου έξι (6) θα παίρνει δύο (2) μονάδες επί τέσσερις (4) κ.ο.κ.

Β. Αυξάνεται κατά ένα (1) μόριο το δεύτερο μεταπτυχιακό, δηλαδή από επτά θα παίρνει οχτώ (8) μονάδες.

Ακόμα:

 Οι υποψήφιοι με προϋπηρεσία 50 μήνες και πλέον στην Ειδική Αγωγή (ΕΑΕ) θα κατατάσσονται κανονικά στον κύριο πίνακα.

 Οσοι διορίζονται στην ΕΑΕ υποχρεούνται να υπηρετήσουν για πέντε (5) σχολικά έτη στις μονάδες της ειδικής αγωγής. Μετά θα μπορούν να ζητήσουν να πάρουν μετάθεση στη γενική εκπαίδευση.

 Οι νεοδιοριζόμενοι υπηρετούν επί δύο έτη ως δόκιμοι. Στο τέλος του δεύτερου έτους κρίνονται για να μοριοδοτηθούν. Τα κριτήρια καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας.

 Για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς η προϋπηρεσία προσμετράται κανονικά μόνον αν έχουν απολυθεί λόγω κατάργησης μονάδας (τάξης, τμήματος κ.ο.κ.), καταγγελίας σύμβασης και εφόσον έχουν υπηρετήσει σε δημόσιο σχολείο ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι για δύο χρόνια μετά την απόλυσή τους. Σημειώνεται ότι για την πρόσληψη σε ιδιωτικά σχολεία πλέον είναι υποχρεωτική η πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, αυξάνεται η μοριοδότηση κατά ένα (1) μόριο για κάθε τέκνο, δηλαδή θα δίνονται τρία (3) μόρια ανά τέκνο αντί για δύο (2).

Κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών κλιμακώνονται. Χθες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ την Παρασκευή έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με αίτημα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς προειδοποιούν για 48ωρη απεργία από τις 14 Ιανουαρίου και έπειτα. Κάτι που θα καθοριστεί από τις εξελίξεις και την πορεία των συζητήσεων στις επιτροπές της Βουλής, πριν φτάσει στην Ολομέλεια.

Οι εκπαιδευτικοί επιμένουν στο πλήρες άνοιγμα της προϋπηρεσίας (βλ. επετηρίδα) σε συνδυασμό, φυσικά, με την απόσυρση της πρόβλεψης για την ίση μοριοδότηση προϋπηρεσίας-ακαδημαϊκών κριτηρίων.

▶ Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τροπολογία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η νέα σελίδα στην Παιδεία
Υποχρεωτικό 30ωρο την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς με τους ίδιους όρους, αλλά περισσότερες υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της «επίβλεψης των γευμάτων», λεπτομερή κριτήρια για τις συγχωνεύσεις σχολείων και...
Η νέα σελίδα στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η νύχτα της τροπολογίας για την Παιδεία στη Βουλή
Υστερα από πολύωρη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε, με τη συναίνεση των ΑΝ.ΕΛΛ., το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των ανώτατων ιδρυμάτων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του...
Η νύχτα της τροπολογίας για την Παιδεία στη Βουλή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διατηρείται η συνέντευξη για τα σχολικά στελέχη
Πολλές αλλαγές φέρνει στα σχολεία το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το υπ. Παιδείας, κρατώντας όμως και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που διατηρούσαν μη αξιολογημένο προσωπικό... εσαεί σε καίριες θέσεις...
Διατηρείται η συνέντευξη για τα σχολικά στελέχη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι ερίζουν για τα τετράχρονα
Τι λένε οι εμπλεκόμενοι φορείς για τη διαμάχη ανάμεσα στους εργαζομένους των δύο ειδικοτήτων, αλλά και συνολικά για τον θεσμό της φύλαξης, της αγωγής, της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσης των νηπίων και τι...
Νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι ερίζουν για τα τετράχρονα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παρεμβάσεις με ορίζοντα τριετίας
Η αυτοαξιολόγηση και άλλες παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βρίσκονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας μαζί με την έναρξη της μεγάλης αναδιάρθρωσης στην τριτοβάθμια, τα...
Παρεμβάσεις με ορίζοντα τριετίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση
Συνεχίζεται η ένταση στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αφορμή τις νέες σχετικές διατάξεις κυρίως σε ό,τι αφορά τις απολύσεις. Η άκαρπη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ)...
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας