Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 16.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.0°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.1°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 15.0°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 17.8°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 17.8°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  16%
Εμφύλιος στην ΟΛΜΕ για το «καλό κλίμα»

Πικρά αποδείχθηκαν τα χαμόγελα στην πρόσφατη συνάντηση ΟΛΜΕ-υπουργού Παιδείας για τον Θ. Κοτσιφάκη

ΕUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Εμφύλιος στην ΟΛΜΕ για το «καλό κλίμα»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ζήτημα ηγεσίας έχει προκύψει και αναμένεται να κριθεί σήμερα στην κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, μετά την παραίτηση που έθεσε στη διάθεση των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ο πρόεδρος Θέμης Κοτσιφάκης προχθές, στη θυελλώδη συνεδρίαση του οργάνου, όπου και κορυφώθηκε η άγρια αντιπαράθεση των παρατάξεων αυτές τις ημέρες για την αποτίμηση της -προ εβδομάδος- συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Προχθές, η πλειοψηφία των παρατάξεων (ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη Ν.Δ., ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Παρεμβάσεις που εκφράζουν αριστερές δυνάμεις), ήτοι τα έξι από τα 11 μέλη του Δ.Σ., έκριναν τη συνάντηση στο Μαρούσι εν γένει αρνητική και υποστήριξαν ότι οι -χωρίς συνεννόηση- δηλώσεις Κοτσιφάκη που έγιναν αμέσως μετά διαστρέβλωσαν την εικόνα των εξελίξεων και ωραιοποίησαν την κυβερνητική στάση. Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν στο δελτίο Τύπου της αποτίμησης να καταγραφεί και η καταδίκη των δηλώσεων του προέδρου.

Τότε ο Θ. Κοτσιφάκης, επισημαίνοντας πως τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του («αν το Δ.Σ. πιστεύει πως ο πρόεδρος δεν εκφράζει το Δ.Σ., τότε υπάρχει θέμα»), διέκοψε τη συνεδρίαση, θέτοντας στη διάθεση των υπόλοιπων μελών την παραίτησή του και ζητώντας επανασυνεδρίαση σήμερα Πέμπτη.

«Μικροπολιτική»

Οπως αναφέρει μάλιστα στην επίσημη ανακοίνωσή του: «Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στοχοποιήθηκε από ορισμένες παρατάξεις του Δ.Σ. για μικροπαραταξιακούς λόγους. Γι’ αυτόν τον λόγο, εκτός από την κριτική, απαιτήθηκε να καταγραφεί στο δελτίο Τύπου της ΟΛΜΕ ότι καταδικάζεται η δήλωσή του! Δηλαδή στο κείμενο που θα υπογράφει ο πρόεδρος να καταγγέλλει τον εαυτό του. Αυτό μάλλον ξεπερνά τον πολιτικό πολιτισμό μας». Οι Παρεμβάσεις δήλωσαν πως δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο και ζήτησαν να αφαιρεθεί η σχετική αναφορά από το δελτίο Τύπου.

Μένει να φανεί αν θα ακολουθήσουν ή όχι οι άλλες παρατάξεις. Ωστόσο, το ουσιαστικότερο είναι πως -σε κάθε περίπτωση- το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αναμένεται να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία θα εκφράζει εντελώς αντίθετη άποψη από του προέδρου της, ο οποίος -αν και εφόσον παραμείνει- θα υπογράφει μια ανακοίνωση, με την οποία δεν συμφωνεί. Σημειωτέον, ανεξαρτήτως έκβασης του θέματος της παραίτησης του προέδρου, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Ομοσπονδίας, που το Δ.Σ. θέτει θέμα δημόσιας καταγγελίας του προέδρου του. Ούτε καν για μέλος του Δ.Σ. δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο.

Εμπρηστικές δηλώσεις

Ενδεικτικές της πόλωσης που επικρατεί στο εσωτερικό του Δ.Σ. είναι οι δηλώσεις των εκπροσώπων/παρατάξεων. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Νίκος Παπαχρήστος, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας «κυβερνητικό χειροκροτητή», κατηγορώντας τον πως «επιχείρησε να βαφτίσει το κρέας ψάρι και να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα στους συναδέλφους, η οποία δεν έχει σχέση με ό,τι συνέβη στην αίθουσα συνεδριάσεων».

Ανάλογη είναι και η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η ηγεσία του υπουργείου απέρριψε κατηγορηματικά κάθε αίτημα που συνδεόταν με την ανάκτηση των απωλειών των εκπαιδευτικών. Είπε χαρακτηριστικά “δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για μισθολογικές αυξήσεις ή οτιδήποτε άλλο”». Καταγγέλλεται δε η στάση του προέδρου της Ομοσπονδίας, «ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ουσιαστικά απέφευγε να ασκήσει πίεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις πάνω στα αιτήματα του κλάδου και τα προβλήματα που μας καίνε». Το ψήφισμα του ΠΑΜΕ ήταν αυτό με το οποίο συμφώνησε η ΔΑΚΕ και εν τέλει τέθηκε το ζήτημα της καταγγελίας του προέδρου.

«Ισορροπημένη»

«Θεωρώ ότι η δήλωσή μου ήταν ισορροπημένη, πάντα σε σχέση με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, τη σοβαρότητά τους και την ιεράρχηση που έχουμε κάνει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θ. Κοτσιφάκης και συνεχίζει: «Δέχτηκα, από κει και πέρα, αρκετές επιθέσεις που διαστρεβλώνουν αυτά που είπα, που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τις απόψεις μου ούτε με τη στάση μου γενικότερα στην Ομοσπονδία».

Οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Κοτσιφάκη αφορούσαν τη «θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τα τρία ζητήματα της διαθεσιμότητας, το πάγωμα της αξιολόγησης και τον νόμο για το νέο Λύκειο (βλ. κατάργηση Τράπεζας Θεμάτων κ.ά.). Αναφερόμενος, δε, στα υπόλοιπα «μεγάλα οικονομικά ζητήματα, δαπάνες για την Παιδεία, μισθούς που ειδικά για τους νέους είναι τραγικοί κ.ά.» δήλωσε πως «θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε, είναι ανοιχτά μέτωπα αγώνα και πάλης του κινήματος».

Η εκτίμηση των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. ήταν:

● Για την αξιολόγηση, το «πάγωμα» δεν αρκεί, αφού η πρόθεση για «αποτίμηση» του εκπαιδευτικού έργου συνιστά αξιολόγηση.

● Για την επαναφορά των υπό διαθεσιμότητα, δεν έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα των μισθών και των αποζημιώσεών τους, ενώ θα επιστρέψουν κόβοντας θέσεις από τις 15.000 νέες θέσεις του Μνημονίου.

● Για τις προσλήψεις, ειπώθηκε: «Αν μας το επιτρέψουν οι κεντρικές συμφωνίες».

● Το ωράριο και άλλα αιτήματα (μαθητές ανά τάξη) δεν θα αντιμετωπιστούν.

Πάντως, δεν μπορεί να μην επισημανθεί η πολιτική πόλωση που παρατηρείται σε πολλούς κλάδους και στα συνδικαλιστικά τους όργανα, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την αντιπαράθεση στο κεντρικό πολιτικό πεδίο. Σε άλλα όργανα εμφανίζεται μια συσπείρωση αντιπολιτευτικών σχημάτων με στόχο τη σύγκρουση και σε άλλα οι εσωτερικές διαμάχες προσλαμβάνουν γρήγορα διαστάσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτόγνωρες. «Λέγατε ότι θα σκίσετε τα μνημόνια. Γιατί δεν τα σκίζετε;», φώναζε εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με αναμφισβήτητα πολιτικούς όρους...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα πήραν όλα κι έφυγαν!
Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σ’ αυτά που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση με το 3ο Μνημόνιο: αύξηση του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών....
Τα πήραν όλα κι έφυγαν!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκανε γαλάζιο φροντιστήριο
​Σε ανταλλαγή πυρών και κινήσεις εντυπώσεων έχει εξελιχθεί η αντιπαράθεση για τις Πανελλαδικές. Το υπουργείο δείχνει να μη βιάζεται να ανατροφοδοτήσει το εκρηκτικό κλίμα, καθώς δεν έχει ακόμα υποβάλει τη...
Εκανε γαλάζιο φροντιστήριο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκτός θέματος...
Κλιμακώνεται η ένταση γύρω από το θέμα των πανελλαδικών. Παρά τη γενική επίκληση της προστασίας των περίπου 100.000 υποψηφίων και των οικογενειών τους από τον φόβο και τον πανικό, τόσο η πολιτική αντιπαράθεση...
Εκτός θέματος...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πάλι πρώτοι οι «ημέτεροι»...
Ενας στους δύο διευθυντές που διορίζονται σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, βάσει της διαδικασίας μοριοδότησης, προέρχεται ή στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν...
Πάλι πρώτοι οι «ημέτεροι»...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επεισοδιακή συνάντηση Φίλη και εκπαιδευτικών
Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς ήταν επεισοδιακή. Μια παράσταση διαμαρτυρίας από μέλη του ΠΑΜΕ και των Παρεμβάσεων περίμενε τον Νίκο Φίλη κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε...
Επεισοδιακή συνάντηση Φίλη και εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση επί ερειπίων
Τα κόμματα καταθέτουν τις απόψεις τους - Η παιδεία, λόγω της αυτονόητης αξίας της ως δημόσιου αγαθού, πάντα προτάσσεται ως στρατηγική προτεραιότητα των κομμάτων, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην...
Αντιπαράθεση επί ερειπίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας